Robin Williams enke åpner seg om selvmordet

Susan Schneider har brukt det siste året til å finne ut av hva som drev ektemannen til å ta livet sitt.

VONDT ÅR: Robin Williams og Susan Schneider giftet seg i oktober 2011, og var sammen frem til han døde 11. august i fjor.  Foto: REX/Erik Pendzich/Rex/All Over Press
VONDT ÅR: Robin Williams og Susan Schneider giftet seg i oktober 2011, og var sammen frem til han døde 11. august i fjor. Foto: REX/Erik Pendzich/Rex/All Over Press Vis mer

SEOGHØR.NO: Da Oscar-vinneren Robin Williams valgte å avslutte sitt eget liv i august i fjor, etterlot han seg millioner av fans, venner og familie i sjokk og sorg.

Enken etter Williams, Susan Schneider (51), har brukt det siste året på å prøve å finne ut mer om hva som egentlig var grunnen til dødsfallet, og nå åpner hun seg i et sjeldent intervju med bladet People.

Det ble først kjent at Williams viste tegn på tidlig demens og at han også hadde fått diagnosen Parkinson, men nå avslører Schneider at ektemannen kjempet mot sykdommen Diffuse Lewy Body Dementia eller demens med Lewy-legemer (DLL) - som både er vanskelig å oppdage og behandle.

- Det var ikke depresjon som tok livet av Robin, sier hun om det som er den offentlige oppfatningen om hva som drev den populære skuespilleren til å begå selvmord.

- Depresjon var bare en av, la oss kalle det, de 50 symptomene, og det var et lite ett, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIEMANN: Her er Williams sammen med kona Susan Schneider bare en måned etter at de giftet seg i 2011, og datteren Zelda som også er skuespiller, på premieren til "Happy Feet Two". Foto: insight media/All Over Press
FAMILIEMANN: Her er Williams sammen med kona Susan Schneider bare en måned etter at de giftet seg i 2011, og datteren Zelda som også er skuespiller, på premieren til "Happy Feet Two". Foto: insight media/All Over Press Vis mer

DLL, som ofte blir feildiagnosert, er den nest mest vanlige demenstypen etter Alzheimers. Den forårsaker svingninger i mental status, hallusinasjoner og nedsatt motorisk funksjon.

Led av angst og vrangforestillinger

Sykdommen begynte å få et godt tak i Williams i fjor før hans død og inkluderte høyere nivåer av angst, vrangforestillinger og nedsatt bevegelighet, skriver nettstedet.

- De presenterer seg selv som et flipperspill. Man vet ikke konkret hva man har med å gjøre, forteller Susan.

Williams symptomer forverret seg i månedene frem til hans død, og han opplevde blant annet forferdelige angstanfall, muskelstivhet og en feilvurdering av en dør som ble en blodig hendelse. Likevel klarte ikke legene å fastslå nøyaktig hva som feilet ham - før obduksjonen.

- Jeg vet nå at legene og hele teamet gjorde alle de riktige tingene. Det var bare det at denne sykdommen var raskere og større enn oss alle.

Saken fortsetter under bildet.

VANT OSCAR: I 1998 vant Matt Damon, Robin Williams og Ben Affleck Oscar for dramaet  "Good Will Hunting". Foto: Afp
VANT OSCAR: I 1998 vant Matt Damon, Robin Williams og Ben Affleck Oscar for dramaet "Good Will Hunting". Foto: Afp Vis mer

Susan håper nå at hun kan bruke det hun har lært om DLL til å hjelpe andre.

Advarer andre

- Jeg har brukt det siste året på å prøve å finne ut hva som tok livet av Robin. For å forstå hva vi kjempet mot, sa en av legene: Robin var veldig klar over at han holdt på å miste sin forstand og at det ikke var noe som helst han kunne gjøre med det, forteller hun til People.

- Dette var en veldig unik sak og jeg ber til Gud om at dette vil kaste litt lys på sykdommen for de millioner av mennesker og deres kjære som lider av det. For vi visste ikke dette. Og Robin visste det ikke, legger hun til.

Robin Williams hadde en fantastisk skuespillerkarriere og vant en rekke priser for sine prestasjoner på lerretet. Av mange huskes han i filmer som «Mrs. Doubtfire», «Good Morning, Vietnam» og «Good Will Hunting».

Williams ble bare 63 år gammel og etterlot seg kona Susan, datteren Zelda (26) og sønnene Zak (32) og Cody (24).

FILMSTJERNE: Williams var også en fantastisk komiker. Her i komedien "Night at the Museum" med Ben Stiller i 2006. Foto: Stella Pictures
FILMSTJERNE: Williams var også en fantastisk komiker. Her i komedien "Night at the Museum" med Ben Stiller i 2006. Foto: Stella Pictures Vis mer

LES OGSÅ: - Han har alltid fått meg til å føle meg som en kvinne