- Tønsberg er Norges svar på Ayia Napa når det kommer til uteliv. Man vil jo ha litt «kreds» også. Å vise at man ikke er «den blakke» når man går på byen. At man lever i nuet og vil kose seg.

- Må være den største regningen i «Luksusfellen»-historien
Da Robin Pettersen (22) flyttet fra Kirkenes til Tønsberg i 2016, åpnet det seg en helt ny verden for den unge snekkeren. Overgangen til en større by bød imidlertid på langt flere festlige fristelser, noe som også skulle bli starten på et økonomisk kaos.
I en alder av bare 22 år, har Pettersen opparbeidet seg en forbruksgjeld på nærmere 400 000 kroner. Store summer er blitt lagt igjen langs det yrende utelivet på brygga i Tønsberg - men det er langt fra den eneste økonomiske fallgruven. Det får også «Luksusfellen»-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Lene Drange så sårt erfare når de drar til Vestfold i kveldens episode.

- Ond sirkel
Overfor Se og Hør forklarer Pettersen at hans problemer startet for om lag tre år siden, da han var «inne i en tøff periode».
- Jeg slet med å etablere meg, og slet med å tilpasse meg i en ny jobb den perioden. I tillegg brydde jeg meg ikke så mye om penger akkurat da. Jeg betalte alltid regninger og sånn, men innså etter hvert at lønningen ikke strakk til. Derfra begynte det å balle på seg. Jeg havnet til slutt i en ond sirkel.

Må be om pengehjelp: - Forferdelig vondt
22-åringen søkte om kredittkort, etterfulgt av flere forbrukslån. Pengene gikk til å dekke forbruksvaner som ikke sto i stil til en inntekt på 20 000 kroner.
Tok maxitaxi 600 meter
Når ekspertene presenterer nøyaktig hva pengene har gått til - og hvor mye sluttbeløpet ender på, får han hakeslepp.
- Det er ikke bare på byen dette forbruket har vært. Impulsiviteten har vært enorm, sier Kvadsheim i episoden.
- Du har vært på McDonalds opp mot fem ganger i uken. Du var på vorspiel, og tok maxitaxi 600 meter ned på McDonalds, for så å ta taxi opp igjen, 600 meter. Hvorfor gjør du det?!, sier Lene Drange.
Pettersen forklarer overfor økonomene at han ønsket å «vise at han hadde penger», noe Drange er rask med å konstatere at det er noe han tross alt ikke hadde. Deretter presenterer hun en samlet forbruksgjeld på 369 820 kroner, som blant annet skyldes utgifter på en bil, øl, snus og fastfood.
- Det er helt sinnssykt. Det likner ikke grisen, man har jo rett og slett bare kost seg og ikke tenkt over hva man virkelig gjør og hva det innebærer. Det var veldig hardt å høre de beskjedene fra økonomene, forteller Pettersen.
Artikkelen fortsetter under:

Røper «Luksusfellen»-hemmelighetene etter ti år
- Vanvittig
Et av de største sjokkmomentene på budsjettavlen er utgiftsposten på mat og drikke. Til tross for at husstanden bare består av ham selv, bruker Pettersen hele 10 500 kroner i måneden.
- Det var flaut. At jeg brukte halve lønningen på mat og drikke, var en real oppvekker, sier han.

For å illustrere nøyaktig hvor stort pengesluket har vært hva gjelder festinga, regner Pettersen og Drange seg frem til at han har kjøpt hele 1770 halvlitere de siste to årene. 22-åringen oppdager også til sin store overraskelse at han dro kortet 17 ganger i løpet av ett barbesøk.
Totalt har han brukt 136 644 bare på snus og øl i nevnte periode. Forbruksvanene for øvrig strekker seg til over en halv million.
- Det er helt vanvittig. Jeg har levd i luksus. (...) Det er rett og slett flaut å bli fortalt dette her. Jeg har brukt over en halv million på drit. Jeg er 22 år, og burde visst hvordan det er. Det verste er at jeg har holdt det gående i flere år.

- Negative sider
For å få økonomien på rett kjøl, krever økonomene at Pettersen blant annet skal selge bilen. Dette er også en nødvendighet når Kvadsheim og Drange går inn i forhandlinger med banken. Å kvitte seg med kjøretøyet han selv har brukt mange tusen kroner for å «pimpe» opp, er imidlertid ingen enkel affære.
- Akkurat det opplevde jeg som utfordrende, ettersom jeg er avhengig av bil i jobben som snekker.

Gikk fra hverandre etter at «Luksusfellen» kom på besøk
- Hvilken opplevelse sitter du igjen med etter å ha deltatt i «Luksusfellen»?
- Det var både positive og negative sider ved det. Jeg er en sånn type som lærer best på den harde måten, og er veldig glad for at jeg tok tak i problemene i så ung alder. Jeg vil derfor oppfordre andre unge, som kanskje kjenner seg igjen i min situasjon, til å gjøre det samme, sier han.
Hvordan det går med Robin Pettersen kan du se i kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3.
LES OGSÅ: Røper «Luksusfellen»-hemmelighetene etter ti år
