Robert Altman død

Filmskaperen Robert Altman (81) døde mandag på et sykehus Los Angeles.

DØD: Det var mandag at Altman gikk bort. Foto: AP/Scanpix
DØD: Det var mandag at Altman gikk bort. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEHER.NO: Altman sto bak filmene «M-A-S-H», «Nashville» og «The Player». Han var nominert til Oscar fem ganger, siste gang for filmen «Gosford Park» fra 2001. Tidligere i år mottok han årets hederspris under Oscar-utdelingen.


- Ingen annen filmskaper har fått bedre kort enn meg. Jeg har vært svært heldig i min karriere. Jeg har aldri måttet redigere en film jeg ikke selv valgte eller utviklet, sa Altman da han mottok prisen.


Altman var kjent for å ta i bruk uortodokse grep under filminnspillingene, som overlappende dialoger og lange scener. Etter en lang rekke ubemerkede TV-serier, reklamefilmer og småfilmer fikk Altman sitt gjennombrudd med filmen «M-A-S-H» med Donald Sutherland i 1969.


TV-serien med samme navn bygger på filmen, men Altman skal etter sigende ha mislikt TV-suksessen så sterkt at han bare refererte til den som «den der serien».


Han mente serien var skapt av grådighet. Også når det gjaldt andre aspekter ved filmindustrien var Altman raskt ute med kritikk.


Etter angrepene 11. september 2001 sa han at terrorister henter inspirasjon fra Hollywoods actionfilmer som virker som rene treningsprogrammer for denne typen angrep. Altman etterlater seg kone og to sønner.


Han hadde en datter og ytterligere to sønner fra to tidligere ekteskap.


Dødsårsaken er ennå ikke kjent, men Altman gjennomgikk en hjertetransplantasjon i 1996.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer