River Phoenix' kjæreste bryter tausheten om skrekknatten

Har i 25 år nektet å uttale seg av to årsaker.

VAR KJÆRESTER: Skuespiller Samantha Mathis var i et forhold med den nå avdøde River Phoenix. 25 år er gått siden den fatale natta, og nå forteller hun sin versjon hva som egentlig skjedde. Foto: NTB Scanpix
VAR KJÆRESTER: Skuespiller Samantha Mathis var i et forhold med den nå avdøde River Phoenix. 25 år er gått siden den fatale natta, og nå forteller hun sin versjon hva som egentlig skjedde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg visste at noe var galt den natten, men jeg skjønte ikke hva det var, sier skuespiller Samantha Mathis (48) til The Guardian.

31. oktober 1993 står for mange igjen som en mørk dag i historien. Datoen markerer dagen der en av Hollywoods mest berømte og lovende skuespillere segnet om på et fortau i Los Angeles, før han ble konstatert død.

HJERTEKNUSER: River Phoenix ble spådd en lysende karriere, og hadde allerede 23 år gammel en enorm fanskare verden over. Så tok livet hans brått slutt. Foto: NTB Scanpix
HJERTEKNUSER: River Phoenix ble spådd en lysende karriere, og hadde allerede 23 år gammel en enorm fanskare verden over. Så tok livet hans brått slutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oscar-nominerte River Phoenix hadde tidligere denne kvelden spasert inn på Johnny Depps klubb The Viper Room i Vest-Hollywood - et populært partysted for en rekke av byens mange kjendiser.

Bare 45 minutter senere var tragedien et faktum.

Like utenfor klubben kollapser Phoenix og faller til bakken med lillebroren, den nå svært berømte skuespilleren Joaquin Phoenix (43), ved sin side. Sjokket la seg som et teppe over filmbyen, og fans verden over mottok dødsbudskapet med stor sorg.

Den talentfulle skuespilleren ble bare 23 år gammel.

Avbrøt opprinnelig plan

Det er i et større intervju med The Guardian at Phoenix' daværende kjæreste, Samantha Mathis, for første gang snakker ut om hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre natten.

48-åringen, som selv var 23 år da kjæresten gikk bort, forklarer at Phoenix i utgangspunktet aldri skulle vært på klubben. Planen var å gi hans søsken, Joaquin og Rain, skyss til The Viper Room, for så å kjøre direkte hjem til henne.

Dit kom de aldri.

Phoenix, som også var musiker, fikk nemlig forespørsel om å opptre, noe han takket ja til. Mathis antok at spillejobben ikke ville ta særlig lang tid, og besluttet å vente i bilen. Idet han lukket passasjerdøra og forsvant inn i Los Angeles' uteliv, hadde Mathis ingen anelse om det var siste gang hun fikk se ham i live.

- Tre kvarter senere var han død, sier hun til avisen, og bryter ut i gråt.

Lekket nødsamtale

Det var den da 19 år gamle Joaquin som ringte nødsentralen. Hans fortvilte rop om hjelp ble nærmest umiddelbart lekket til pressen. Opptaket ble utrettelig spilt i dagene og ukene etter, og for de pårørende ble det en konstant påminnelse om det utenkelige som hadde skjedd.

MISTET STOREBROREN: Både Joaquin Phoenix, søstera og Rivers kjæreste var til stede da 23-åringen døde. Førstnevnte snakker aldri om brorens død i offentligheten. Foto: NTB Scanpix
MISTET STOREBROREN: Både Joaquin Phoenix, søstera og Rivers kjæreste var til stede da 23-åringen døde. Førstnevnte snakker aldri om brorens død i offentligheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Han har fått et anfall! Kom dere hit, vær så snill. Han dør, vær så snill!», skrek den fortvilede lillebroren til operatøren.

Uten mulighet for å hjelpe sto brødrenes søster, Rain, og Mathis igjen som skrekkslagne vitner.

DRAMATISKE SCENER: Det var utenfor Johnny Depps klubb The Viper Room i Vest-Hollywood at River Phoenix kollapset og døde. Foto: NTB Scanpix
DRAMATISKE SCENER: Det var utenfor Johnny Depps klubb The Viper Room i Vest-Hollywood at River Phoenix kollapset og døde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da ambulansen ankom, var det allerede for sent. Phoenix' 23 år gamle hjerte hadde sluttet å slå, ifølge The Guardian. Skuespilleren ble brakt til det private sykehuset Cedars-Sinai Medical Center, men livet sto ikke til å redde. Han gikk bort som følge av en overdose.

- Jeg visste at han var ruset den natten, men heroinen som drepte ham, fikk han ikke tilgang på før han var på The Viper Room. Jeg hadde mine mistanker om hva som foregikk, men jeg var ikke vitne til at han tok noe, sier Mathis til The Guardian.

I SORG: Kort tid etter at nyheten ble kjent, la fans ned blomster og lys utenfor The Wiper Room. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Kort tid etter at nyheten ble kjent, la fans ned blomster og lys utenfor The Wiper Room. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dødsårsaken kom som et sjokk for offentligheten. Phoenix hadde fremstått som sunnheten selv ved å leve som veganer. Først åtte år etter hans bortgang, kom det frem at hans narkotikabruk var kjent i filmbyen.

Mathis forklarer at Phoenix skal ha søkt hjelp for sin narkotikaavhengighet flere ganger. Hun mener at kjæresten ikke hadde rusproblemer den tiden de var i et forhold.

- Men samtidig var jeg veldig ung den gang. I dagene før han døde skjønte jeg også at noe ikke stemte, sier hun.

Starten på kjærlighetshistorien

River Phoenix ble ofte sammenliknet med Leonardo DiCaprio, og slo gjennom som følsom unggutt i Stephen King-filmen «Stand by Me» i 1986.

I likhet med eksempelvis James Dean, kombinerte Phoenix et følsomt og sart ytre med rebelske rollekarakterer. Han spilte blant annet i kassasuksessen «Indiana Jones and the Last Crusade», og tok på seg rollen som datanerd mot Robert Redford i «Sneakers».

SAMMENLIKNET MED DICAPRIO: River Phoenix oppnådde en enorm karriere. Som en av vår tids største skuespillertalenter, tok alt en brå slutt utenfor The Viper Room i 1993. Her avbildet i forbindelse med filmen «Lille Nikita». Foto: NTB Scanpix
SAMMENLIKNET MED DICAPRIO: River Phoenix oppnådde en enorm karriere. Som en av vår tids største skuespillertalenter, tok alt en brå slutt utenfor The Viper Room i 1993. Her avbildet i forbindelse med filmen «Lille Nikita». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I «My Own Private Idaho» spilte han en mannlig prostituert som forelsker seg i Keanu Reeves, og for sin innsats i «Running on Empty» ble han altså Oscar-nominert.

Det var imidlertid i filmen «The Thing Called Love» at kjærlighetshistorien til Phoenix og Mathis skulle få sin start.

- Vi møttes da vi begge var 19 år. Han bommet en røyk av meg på en klubb i LA. Dette høres veldig «cheesy» ut, men jeg visste at det kom til å bli oss to en dag. Det føltes ut som skjebnen, og det var så sterk kjemi mellom oss, sier Mathis til avisa.

Ovennevnte film ble også den siste Phoenix noensinne fikk fullført.

SPILTE SAMMEN I SISTE FILM: River Phoenix og Samantha Mathis i «The Thing Called Love». Foto: NTB Scanpix
SPILTE SAMMEN I SISTE FILM: River Phoenix og Samantha Mathis i «The Thing Called Love». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Traumatisert

Neste uke er det 25 år siden verden mistet den høyt elskede skuespilleren. At Mathis aldri tidligere har valgt å snakke om kjærestens bortgang, har to årsaker, forklarer hun: Delvis av respekt for de pårørende, og delvis fordi hun ble så «traumatisert» av hendelsen at minnene ble fortrengt.

- Dersom River hadde vært i live i dag, tror jeg han hadde drevet med skuespill, regissert filmer, og reddet miljøet. Han hadde levd livet, sier hun til The Guardian.

FORTRENGTE MINNER: Samantha Mathis forteller at scenene hun ble vitne til opplevdes som traumatiserende. Foto: NTB Scanpix
FORTRENGTE MINNER: Samantha Mathis forteller at scenene hun ble vitne til opplevdes som traumatiserende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For Mathis måtte også livet gå videre. Siden 1993 har hun medvirket i en lang rekke film- og tv-prosjekter, men privatlivet har hun skjermet godt. Hvorvidt 48-åringen er i et forhold i dag, eller om hun har barn, er ikke kjent.

Joaquin Phoenix har vært svært sparsommelig rundt uttalelser om brorens dødsfall. Han tok på sin side opp skuespillerarven etter ham, og har medvirket i en rekke suksessrike filmer som «Gladiator» (der han ble Oscar-nominert for sin rolleprestasjon), «Hotel Rwanda», og «Walk the Line» - for å nevne noe. For sin innsats i sistnevnte film, ble 43-åringen også Oscar-nominert.

LES OGSÅ: Phoenix innlagt på sykehus