«Ex on the Beach»:

Risikerte å bryte loven - uten å vite det

- Fikk ingen informasjon.

HARDT LIV: Det er spesielt én deltaker i «Ex on the Beach» som får det ekstra vondt på stranden når to ekser kommer samtidig. Klipp: Thea Hope. Video: Kine Falch/Dplay/Rød Løper Vis mer

Årets sesong av «Ex on the Beach» kan sies å være drøyere enn den første. Overskrifter om gruppeonani og sexkrangling har allerede preget mediene, og denne uken skjer det noe som trolig kommer til å skape enda flere overskrifter. I torsdagens episode får Andreas Østerøy (23), seriens første homofile deltaker, inn hele to ekser.

Østerøy var allerede før innspilling klar på at han ønsket å ha sex på tv, men frem til nå har utvalget for hans del vært lite i villaen. Det endret seg betraktelig nå.

Robin Moen (24) og Vegard Haukåssveen (22) har begge vært involvert med Østerøy på et tidspunkt, som i realityseriens kontekst gjør dem til ekser. Begge forteller til kameraet at de har lyst på ham, noe som i prinsippet kan skape god og dramatisk tv.

HISTORISK: Andreas Østerøy (i midten) fikk inn de to eksene Vegard Haukåassveen (t.v) og Robin Moen (t.h) denne uken. Foto: Discovery, Toke Mathias Riskjær
HISTORISK: Andreas Østerøy (i midten) fikk inn de to eksene Vegard Haukåassveen (t.v) og Robin Moen (t.h) denne uken. Foto: Discovery, Toke Mathias Riskjær Vis mer

Et element seerne imidlertid ikke blir opplyst om, er at sex mellom to av samme kjønn på sett og vis er forbudt på Mauritius - der serien er spilt inn. Ifølge UD er ikke homofili forbudt på den tropiske øya sør for Madagaskar, men sodomi er ulovlig.

Strafferamme på fem år

Sodomi er et ord som hovedsakelig brukes om seksuell omgang med dyr, noe som for øvrig er kriminalisert i store deler av verden, men det kan også omfatte seksuell omgang mellom personer av samme kjønn og/eller anal- og oralsex generelt.

Lovverket på Mauritius er komplekst. Siden 2008 har det vært straffbart å diskriminere på bakgrunn av seksuell legning. I tillegg kan menn som har sex med menn donere blod. Samtidig er strafferammen for sodomi opp til fem år i fengsel.

Det står i paragraf 250 av Mauritius' lovverk fra 1838, ifølge Human Dignity Trust. Loven er blitt forsøkt fjernet en rekke ganger, men det har ennå ikke skjedd. Det skal samtidig nevnes at politiet sjelden blander seg inn i mennesker private sexliv, men så nylig som i 2015 ble et samkjønnet par arrestert - mistenkt for «sodomi», ifølge den lokale avisen City Press.

Paret skal ha sagt seg skyldige i tiltalen, men ble ikke straffet.

FULL KRANGEL: Det oppstår full krangel mellom to av deltakerne inne i villaen i «Ex on the Beach». Video: Kine Falch/Rød Løper Vis mer

- Burde fått informasjon

Andreas Østerøy forteller til Se og Hør at de ikke fikk noe informasjon på forhånd om at visse seksuelle handlinger kunne bryte med lovverket på øya.

- Jeg fikk ingen informasjon angående akkurat det der, og det burde vi kanskje fått. De sa det var et av de mest homovennlige samfunnene i hele Afrika, og at alt skulle gå fint. Jeg følte meg veldig trygg, men jeg visste heller ikke at jeg kunne bryte loven, sier han.

HER ER DEM: Årets Ex on the beach-gutter er klare og de lover ville tilstander på Mauritius. Vis mer

Deltakeren mener han muligens burde satt seg inn i lovverket selv, før han reiste ned.

- Det hadde ikke vært spesielt gøy om serien plutselig ble hetende «Andreas in prison». Det er litt skummelt å tenke på. Jeg tror nok ikke politiet hadde brutt seg inn i villaen og arrestert noen i midten av en norsk tv-produksjon, men man vet jo aldri, sier han, og tilføyer:

- Hadde jeg blitt arrestert, hadde vel Erna fikset det, ler han.

LAPDANS: Petter Sjurseth Berg får en hyggelig velkomstgave fra Andreas Østerøy når han sjekker inn i villaen i «Ex on the Beach». Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch /Dplay/Rød Løper Vis mer

Midt på skalaen

Se og Hør kan ikke avsløre hvorvidt det skjer noe i villaen som bryter med lovverket, men muligheten for det var til stede. Da det amerikanske Utenriksdepartementet i 2017 skrev om rettighetene på øya, var ordlyden slik:

«Loven spesifiserer ikke kriminalisering av samtykkende sex mellom to av samme kjønn. Den kriminaliserer sodomi, både i heterofile og homofile forhold. Myndighetene sikter sjelden samkjønnede par etter paragrafen, med mindre en av partene nevner sodomi i kontekst av seksuelt overfall».

Likevel er gråsonen skummel, og LHBT-personer er en utsatt gruppe. Brukere av sjekkeappen Grindr får opp en melding på fransk, som informerer om hvordan man kan bruke appen trygt om man befinner seg et sted der minoriteter er i fare. I 2015 ble en transkjønnet kvinne arrestert fordi hun hadde på seg dameklær.

Hun ble slått, truet og tvunget til å strippe av politiet, før hun ble løslatt uten siktelse, skriver Human Dignity Trust.

OPPHETET: Det oppstår full krangel mellom Pierre Louis og Ulrik Giske inne på villaen i «Ex on the Beach». Video: Thea Hope/ Dplay/Rød Løper Vis mer

- Utrolig viktig

Likevel er Mauritius ansett som et av de tryggeste landene i Afrika for LHBT-mennesker. På en indeks over mest homovennlige land i verden, ligger Mauritius på 101. plass - rett foran Peru og rett bak Burkina Faso.

Somalia og De forente arabiske emiratene ligger nederst på lista, mens Sverige, Portugal og Canada topper den.

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, forklarer til Se og Hør at de ikke mente de hadde noen grunn til å informere deltakerne om Mauritius' lovverk før innspilling.

- Det er utrolig viktig for oss at både deltakere og crew skal ha det trygt i løpet av en innspilling. Vurderingen av Mauritius som innspillingssted var grundig, både med tanke på sikkerhet og omgivelser. Vi har ikke sett behov for å ta spesielle hensyn til lovgivningen rundt sodomi, forklarer hun, og fortsetter:

- Innspillingen skjer hovedsakelig i en privat villa, og vi har ikke vurdert faren for arrestasjon som en aktuell problemstilling, og har derfor heller ikke informert deltakerne om dette spesifikt, forklarer hun.