Noman Mubashir:

Risikerer operasjon: - Fikk sjokk

NRK-profil Noman Mubashir fikk bakoversveis da han fikk påvist grå stær for fem år siden. Nå har øyesykdommen blusset opp.

GRÅ STÆR: NRK-programleder Noman Mubashir fikk påvist grå stær for fem år siden. Nå har øyesykdommen blusset opp, og han risikerer å måtte operere igjen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GRÅ STÆR: NRK-programleder Noman Mubashir fikk påvist grå stær for fem år siden. Nå har øyesykdommen blusset opp, og han risikerer å måtte operere igjen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

For fem år siden fikk journalist og NRK-programleder Noman Mubashir (46) skrekkbeskjeden om at han hadde grå stær. Den gang var han bare 40 år gammel - og nyheten kom mildt sagt som et sjokk på den ellers friske og raske programlederen.

Han gikk gjennom en vellykket operasjon, og siden den gang har han gått jevnlig til kontroller for å sjekke synet. Tirsdag var 46-åringen til undersøkelse hos sin faste optiker etter å ha slitt med synet de siste månedene.

Mubashir har følt at noe har vært galt, og en grundig sjekk viste at den grå stæren har begynt å komme tilbake. Nå er han henvist til øyelege som skal vurdere om han må ta en etteroperasjon. Det kan ta noen måneder.

- Jeg håper at jeg kan ta den operasjonen, sier Mubashir til Se og Hør.

ETTER OPERASJONEN: - Det er nesten litt vondt å se på, sier Henrik Ingebrigtsen om videobildene fra rett etter operasjonen. Video: Team Ingebrigtsen / NRK. Vis mer

Kan bli verre

Ifølge Blindeforbundet oppstår sykdommen fordi øyelinsen blir stiv, ugjennomsiktig og gulaktig. Som en konsekvens slipper ikke lys godt nok gjennom, og man kan få problemer med å se.

Grå stær er vanligst hos mennesker over 70 år.

SJEKK: Noman Mubashir var til synskontroll tirsdag, og da viste det seg at øyesykdommen har blusset opp. Foto: Privat
SJEKK: Noman Mubashir var til synskontroll tirsdag, og da viste det seg at øyesykdommen har blusset opp. Foto: Privat Vis mer

- Jeg måtte operere det ene øyet for grå stær for fem år siden. Det er jo ikke vanlig når du er i førtiårene. Etter dette har jeg vært på kontroller, og optikeren har sagt at det er sjanse for at det kommer tilbake, forklarer Mubashir.

46-åringen har fått beskjed om at han i fremtiden kan slite med synet fordi han er operert på bare det ene øyet. Han bruker kontaktlinse på det andre øyet, og utfordringen er balansen mellom nærsynthet og langsynthet.

- Det kan hende at synet mitt blir mer svekket med årene, sier han.

OPERASJON: Richard Liedholm fra «Ex on the Beach» får gjennomført hårtransplantasjon. Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

Mubashir har vært påpasselig med å sjekke synet jevnlig nettopp fordi det er risiko for at sykdommen vender tilbake.

- Hvis jeg ikke fjerner det nå, kan det bli verre om fem år. Synet er jo noe av det viktigste vi har, særlig i min jobb, forklarer programlederen.

Truffet av tennisball

Årsaken til øyesykdommen er at Mubashir ble truffet hardt av en tennisball i det ene øyet da han var 15 år gammel. Det andre øyet hans fungerer som normalt.

- «Opererer du ikke nå med en gang, kan du miste synet», husker jeg legen sa til meg den gang, sier han.

Mubashir fikk et sår på netthinnen som har ført til at han har utviklet grå stær. Å få påvist sykdommen som 40-åring beskriver han som et sjokk.

SE INTERVJU: - Jeg er veldig glad i organer, og synes det er veldig fint, så jeg spurte om jeg kunne få med meg blindtarmen hjem. Det sa artisten Aurora Aksnes da hun gjestes «Skavlan». Video: TV 2 Vis mer

- Den gang ble jeg sjokkert, det må jeg si. Grå stær er noe man forbinder med eldre mennesker, og jeg var vel sånn 40 da jeg fikk det. Det var et sjokk. Heldigvis er det ikke en omfattende operasjon, sier han til Dagbladet.

Mubashir oppfordrer alle til å jevnlig sjekke synet - særlig menn, som ikke er flinke til å gå til legen i utgangspunktet.

- Det er viktig å sjekke synet. Alle bør ta en synskontroll, du vet aldri hva slags tilstand øynene dine er i. I hvert fall hvis du ser greit, det er mange øyesykdommer man ikke vet om, lyder oppfordringen.

Skuespiller Henrik Mestad fikk en mørk flekk på øyet, men somlet med å oppsøke lege på grunn av «Okkupert»-innspillingen. Dermed måtte han opereres i all hast for netthinneløsning, sa han til «God kveld Norge». Vis mer

NRK-programlederen sier at han har vært heldig med synet etter operasjonen. Likevel hender det at han opplever utfordringer i hverdagen.

- Jeg er ømfintlig for sterkt lys, og særlig å gå på kino er vanskelig. Også redigeringsrommet på jobb byr på utfordringer, sier han.

LES OGSÅ: Cathrine ble født med fargeløse øyne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer