Universitetsskandalen:

Risikerer 40 år i fengsel

I dag faller dommen i den mye omtalte universitetsskandalen.

SKANDALE: Lori Loughlin er blant de 50 menneskene som står tiltalt i den mye omtalte universitetsskandalen. Foto: NTB Scanpix
SKANDALE: Lori Loughlin er blant de 50 menneskene som står tiltalt i den mye omtalte universitetsskandalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag faller dommen i den mye omtalte universitetsskandalen, der 50 mennesker står tiltalt for å ha bestukket opptakskontorer og prøveadministratorer ved eliteuniversiteter rundt om i USA.

Dette skal ifølge CNN ha gått ut på å jukse med prøveresultater, samt bestikke ansatte ved universitetene til å akseptere studenter som idrettsutøvere - selv om de aldri har drevet med idretten tidligere.

I tillegg til en stor andel rike foreldre, står også ni trenere, to prøveadministratorer, en eksamenssensor og en sjef tiltalt for å ha jukset med både resultater og profiler for å sikre en rekke studenter skoleplass.

Bestikkelsene skal ha foregått helt siden 2011, og det er ifølge CNN William Rick Singer (58), sjefen for et firma som forbereder familier på opptaksprosessen ved universiteter, som skal stå bak. Han har erklært seg skyldig på alle punkter, og uttalt at «alt han er beskyldt for, er sant».

BAKMANNEN: William Rick Singer skal være hjernen bak skandalen. Foto: NTB Scanpix
BAKMANNEN: William Rick Singer skal være hjernen bak skandalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik foregikk det

Foreldre skal ha betalt mellom 15 og 70 000 amerikanske dollar, noe som tilsvarer mellom 134 og nesten 630 000 norske kroner, per prøve for å bedre barnas prøveresultater.

Ifølge CNN var Singers metode å bringe inn en tredjepart til å ta prøvene for elevene, eller for å bytte ut de aktuelle prøvene i ettertid. Ved å bestikke sensorene unngikk de å bli tatt for det.

Når det kommer til å få elever inn som idrettsutøvere, skal dette ha blitt gjort ved at trenere ved universitetene anbefalte hvilke rekrutter som burde få skoleplass.

Singer hvitvasket pengene han fikk fra foreldrene som veldedighetsbidrag til Key Worldwide Foundation. Dette er en stiftelse som utad hevder å hjelpe fattige studenter inn på gode eliteuniversiteter.

Nekter straffskyld

Totalt 20 av de tiltalte nekter straffskyld, ifølge nettstedet Time. Blant disse er «Full House»-stjernen Lori Loughlin (55) og ektemannen Mossimo Giannulli (56).

Tiltalen mot ekteparet var i utgangspunktet konspirasjon for å begå svindel, før den i april ble utvidet til å også omfatte hvitvasking. Paret skal ha betalt i underkant av fire og en halv million norske kroner for å få døtrene Olivia Jade (19) og Isabella Rose (20) registrert som rekrutter til rolaget ved University of Southern California (USC). Ingen av de to døtrene har noen gang konkurrert i roing.

SVINDEL OG HVITVASKING: Skuespiller Lori Loughlin og ektemannen risikerer opptil 40 år i fengsel etter skandalen. Foto: NTB Scanpix
SVINDEL OG HVITVASKING: Skuespiller Lori Loughlin og ektemannen risikerer opptil 40 år i fengsel etter skandalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Verken Loughlin eller ektemannen har kommentert den alvorlige tiltalen.

I mai sa en av de tidligere fotballtrenerne ved USC, Laura Janke, seg skyldig i å ha opprettet falske idrettsprofiler for barn av velstående foreldre. Påtalemyndigheten hevder at yngstedattera til ekteparet fikk en slik idrettsprofil laget av Laura Janke.

Ekteparets advokater har tidligere uttalt at Loughlin og Giannulli ga penger til en organisasjon som «ga lovlige donasjoner til universiteter». Det skriver USA Today.

Lovbruddene de nå står tiltalt for har en strafferamme på opptil 40 år i fengsel.

Saken fortsetter nedenfor.

Vil unngå fengselsstraff

Lori Loughlin er imidlertid ikke den eneste Hollywood-stjernen som er involvert i universitetsskandalen. Skuespiller Felicity Huffman (56), kjent fra «Frustrerte fruer», har på sin side erklært seg skyldig i å ha jukset med dattera Sophia Grace Macy (19) sine resultater for å sikre skoleplass.

I forkant av dommen har skuespilleren skrevet et ærlig brev til retten, der hun tar ansvar for handlingene sine og ber om å få en mildere straff. Framfor å bli straffet med fengsel håper 56-åringen på å få prøvetid og samfunnstjeneste.

«Jeg vet at dette ikke er noen forklaring på hva jeg har gjort. Ja, det er et større bilde, men til syvende og sist spiller det ingen rolle, for jeg kunne ha sagt nei til å jukse med resultatene. Jeg tar fullstendig ansvar for handlingene mine, og vil respektere den straffen som domstolen finner passene», står det i Huffmans brev.

Videre skriver hun at hun ønsket å gi dattera, som skal være diagnostisert med lærevansker, mulighet til å bli skuespiller.

SKYLDIG: Felicity Huffman har sagt seg skyldig og har innrømmet å ha jukset med datteras resultater. Foto: NTB Scanpix
SKYLDIG: Felicity Huffman har sagt seg skyldig og har innrømmet å ha jukset med datteras resultater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«I desperasjon etter å være en god mor, overbeviste jeg meg selv om at det eneste jeg gjorde var å gi dattera mi en ærlig sjanse. Jeg ser ironien i dette nå, for det jeg har gjort er det motsatte av rettferdig. Jeg har brutt loven, bedratt utdanningssystemet, forrådt min datter og sviktet familien», heter det i brevet.

Huffmans ektemann, skuespiller William H. Macy (69), står ikke tiltalt i saken.

56-åringen har inngått en avtale om å ikke anke en fengselsstraff på opptil 20 år, og dermed har det også blitt anbefalt at hun får en mildere straff. Dermed ser det ut til at Huffman risikerer mellom fire og ti måneder, i tillegg til en saftig bot.

LES OGSÅ: Letter på sløret om det anstrengte forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer