Ian Holm:

«Ringenes herre»-stjerne er død

Ble 88 år gammel.

DØD: Sir Ian Holm er død. Han ble 88 år gammel. For mange huskes han kanskje best for rollen som Bilbo Baggins i «Ringenes herre»- og «Hobbiten»-filmene. Foto: Moviestore/REX
DØD: Sir Ian Holm er død. Han ble 88 år gammel. For mange huskes han kanskje best for rollen som Bilbo Baggins i «Ringenes herre»- og «Hobbiten»-filmene. Foto: Moviestore/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske skuespilleren Ian Holm er død, 88 år gammel. Det bekrefter skuespillerens agent til The Guardian.

- Det er med stor sorg at skuespilleren Ian Holm døde i morges i en alder av 88 år. Han døde fredelig på sykehus sammen med sin familie og hjelpepleier, heter det i uttalelsen fra agenten.

VERDENSSTJERNE: Holm var å se i filmatiseringene av J. R. Tolkiens berømte bøker. Her er han sammen med Elijah Wood, som spilte nevøen hans Frodo. Foto: Moviestore/REX, NTB Scanpix
VERDENSSTJERNE: Holm var å se i filmatiseringene av J. R. Tolkiens berømte bøker. Her er han sammen med Elijah Wood, som spilte nevøen hans Frodo. Foto: Moviestore/REX, NTB Scanpix Vis mer

Videre uttaler 88-åringens agent at sykdommen var relater til Parkinson.

- Sjarmerende, snill og og voldsomt talentfull, vi vil savne ham enormt, heter det videre i agentens uttalelse.

Anerkjent rolle

Holm er blant annet kjent fra rollen Bilbo Baggins i filmen «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring» og for samme rolle i filmen «The Hobbit: An Unexpeted Journey».

Ifølge The Guardian ble han siste dager dokumentert i en serie potretter laget av kona, Sophie de Stempel.

GAMMEL: Dette bildet ble tatt av Holm tidligere i år. Her poserer han sammen med Sophie de Stempel. Foto: NTB Scanpix
GAMMEL: Dette bildet ble tatt av Holm tidligere i år. Her poserer han sammen med Sophie de Stempel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Holm, som vant en British Academy Film Award og ble nominert til en Oscar for sin rolle som Sam Mussabini i 1981 i filmen «Chariots of Fire», gjorde det først stort i teater, men valgte å slutte i 1976 etter et alvorlig tilfelle av sceneskrekk.

Han fant imidlertid en ny generasjon beundrere etter at han ble kastet inn i rollen som Bilbo Baggins i den ovennevnte «Ringenes Herre»-filmene.

Tidligere denne måneden uttrykte han sin tristhet over at han ikke var i stand til å delta i et virtuelt gjensyn for filmene.

- Jeg er lei meg for å ikke se dere personlig, jeg savner dere alle, og håper at eventyrene deres har ført dere til mange steder, uttalte Holm.

Nominert

88-åringen ble født i 1931 i Essex, der faren var overlege på det psykiatriske sykehuset West Ham Corporation. Holm har tidligere beskrevet sin barndom som en ganske idyllisk tilstedeværelse, ifølge The Guardian.

I en tidlig alder forelsket han seg i skuespill og ble en del av Royal Shakespeare Company som ble grunnlagt i 1960. Der ble Holm en ledende skikkelse, og vant en Evening Standard for beste skuespiller.

Etter at han la teaterkarrieren på hylla bestemte han seg for å begynne med tv og film. I 1978 var han å se i den prisbelønte tv-serien «The Lost Boys». 88-åringen ble for alvor kjent i 1997 med to framtredende roller. Først ut var hans rolle som presten Vito Cornelius i «The Fifth Element», og seinere som advokat i «The Sweet Hereafter».

På 1980-tallet hadde Holm flere roller i filmer som «Time Bandits», «Greystoke - The Legend Of Tarzan», «Lord of the Apes» og «Brazil».

Holm har blitt nominert til en Emmy Award ved to anledninger. I 1999 ble han nominert for sin opptreden i «King Lear», og to år seinere for en birolle i HBO-filmen «The Last of the Blond Bombshells».

LES OGSÅ: Derfor ble det stille

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer