Ian Holm:

«Ringenes herre»-stjerne er død

Ble 88 år gammel.

DØD: Sir Ian Holm er død. Han ble 88 år gammel. For mange huskes han kanskje best for rollen som Bilbo Baggins i «Ringenes herre»- og «Hobbiten»-filmene. Foto: Moviestore/REX
DØD: Sir Ian Holm er død. Han ble 88 år gammel. For mange huskes han kanskje best for rollen som Bilbo Baggins i «Ringenes herre»- og «Hobbiten»-filmene. Foto: Moviestore/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske skuespilleren Ian Holm er død, 88 år gammel. Det bekrefter skuespillerens agent til The Guardian.

- Det er med stor sorg at skuespilleren Ian Holm døde i morges i en alder av 88 år. Han døde fredelig på sykehus sammen med sin familie og hjelpepleier, heter det i uttalelsen fra agenten.

VERDENSSTJERNE: Holm var å se i filmatiseringene av J. R. Tolkiens berømte bøker. Her er han sammen med Elijah Wood, som spilte nevøen hans Frodo. Foto: Moviestore/REX, NTB Scanpix
VERDENSSTJERNE: Holm var å se i filmatiseringene av J. R. Tolkiens berømte bøker. Her er han sammen med Elijah Wood, som spilte nevøen hans Frodo. Foto: Moviestore/REX, NTB Scanpix Vis mer

Videre uttaler 88-åringens agent at sykdommen var relater til Parkinson.

- Sjarmerende, snill og og voldsomt talentfull, vi vil savne ham enormt, heter det videre i agentens uttalelse.

Anerkjent rolle

Holm er blant annet kjent fra rollen Bilbo Baggins i filmen «The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring» og for samme rolle i filmen «The Hobbit: An Unexpeted Journey».

Ifølge The Guardian ble han siste dager dokumentert i en serie potretter laget av kona, Sophie de Stempel.

GAMMEL: Dette bildet ble tatt av Holm tidligere i år. Her poserer han sammen med Sophie de Stempel. Foto: NTB Scanpix
GAMMEL: Dette bildet ble tatt av Holm tidligere i år. Her poserer han sammen med Sophie de Stempel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Holm, som vant en British Academy Film Award og ble nominert til en Oscar for sin rolle som Sam Mussabini i 1981 i filmen «Chariots of Fire», gjorde det først stort i teater, men valgte å slutte i 1976 etter et alvorlig tilfelle av sceneskrekk.

Han fant imidlertid en ny generasjon beundrere etter at han ble kastet inn i rollen som Bilbo Baggins i den ovennevnte «Ringenes Herre»-filmene.

Tidligere denne måneden uttrykte han sin tristhet over at han ikke var i stand til å delta i et virtuelt gjensyn for filmene.

- Jeg er lei meg for å ikke se dere personlig, jeg savner dere alle, og håper at eventyrene deres har ført dere til mange steder, uttalte Holm.

Nominert

88-åringen ble født i 1931 i Essex, der faren var overlege på det psykiatriske sykehuset West Ham Corporation. Holm har tidligere beskrevet sin barndom som en ganske idyllisk tilstedeværelse, ifølge The Guardian.

I en tidlig alder forelsket han seg i skuespill og ble en del av Royal Shakespeare Company som ble grunnlagt i 1960. Der ble Holm en ledende skikkelse, og vant en Evening Standard for beste skuespiller.

Etter at han la teaterkarrieren på hylla bestemte han seg for å begynne med tv og film. I 1978 var han å se i den prisbelønte tv-serien «The Lost Boys». 88-åringen ble for alvor kjent i 1997 med to framtredende roller. Først ut var hans rolle som presten Vito Cornelius i «The Fifth Element», og seinere som advokat i «The Sweet Hereafter».

På 1980-tallet hadde Holm flere roller i filmer som «Time Bandits», «Greystoke - The Legend Of Tarzan», «Lord of the Apes» og «Brazil».

Holm har blitt nominert til en Emmy Award ved to anledninger. I 1999 ble han nominert for sin opptreden i «King Lear», og to år seinere for en birolle i HBO-filmen «The Last of the Blond Bombshells».

LES OGSÅ: Derfor ble det stille

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer