«Forræder»:

- Rigget av TV 2

Valget av forrædere i TV 2s nye storsatsing debatteres heftig innad i deltakergjengen. Programleder Mads Hansen og kanalen selv slår tilbake.

SPEKULERER: Programleder Mads Hansen trakk de tre forræderne gjennom 20 kort han holdt i hendene. Anne B. Ragde, Emil Iversen og de 18 andre deltakerne måtte holde øynene igjen under prosessen, og flere deltakere spekulerer nå i om forræder-valget var rigget av TV 2. Foto: TV 2
SPEKULERER: Programleder Mads Hansen trakk de tre forræderne gjennom 20 kort han holdt i hendene. Anne B. Ragde, Emil Iversen og de 18 andre deltakerne måtte holde øynene igjen under prosessen, og flere deltakere spekulerer nå i om forræder-valget var rigget av TV 2. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

TV 2s nye storsatsing «Forræder» er i full gang, og fredag måtte to nye deltakere pakke sakene og reise hjem, først Katarina Flatland (33) og deretter Tonje Frigstad (22).

Fra før av har Kristin Gjelsvik (36), Hina Zaidi (37), Hallvard Flatland (65) og Christer Falck (53) forlatt Anders Jahre-villaen i Sandefjord.

I høstens første program fikk TV-seerne se at programleder Mads Hansen (38) gikk rundt bordet i rådsalen og la hånda på ryggen til tre personer som skulle få rollen som forrædere. De tre ble Sander «Randulle» Austad Dale (24), Cathrine Fossum (44) og Jørn Lier Horst (52).

Dale takket imidlertid nei til rollen, noe som førte til at én forræder måtte trekkes på ny. Ny forræder ble omsider 24-åringens gode venn, Jonas Lihaug (33).

TÅREVÅTT: «Forræder»-deltaker Tonje Frigstad tar til tårene når hun får nyheten om at hun ligger tynt an når en deltaker skal stemmes ut. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Deltakere spekulerer

Valget av forrædere ble foretatt ved at programleder Hansen hadde en bunke med kort i hendene - tilsynelatende 20 kort, med navnene til samtlige 20 deltakere. Kortene skal ha blitt stokket før Hansen valgte de tre øverste i bunken.

Deltakere Dagbladet har snakket med forklarer at de ikke på noe tidspunkt fikk se med egne øyne at alle navn var med i bunken. Samtidig måtte samtlige lukke øynene mens prosessen pågikk, noe seerne også fikk se på TV.

Dette har, spesielt i ettertid, skapt spekulasjoner innad i deltakergruppa. Flere mener bestemt at det aldri har vært snakk om en tilfeldig trekning, at TV 2 og produksjonsselskapet Fremantle selv bestemte hvilke personer de ønsket seg som forrædere.

Én av de som mener det, er forfatter Anne B. Ragde (64).

- Jeg tror dette var bestemt på forhånd. Jeg tror kanalen har tenkt nøye gjennom hvem de skulle velge, og at de ville ha med spesielt Jørn i den trioen. Jeg sa det til de andre også, at jeg aldri i livet tror at dette ble foretatt gjennom en tilfeldig trekning, sier hun til Se og Hør.

Mads Hansen: - Fullt forståelig

Mads Hansen forsikrer overfor Se og Hør at trekningen av forrædere er gjort på en hundre prosent «stueren» måte.

- Jeg vet ikke helt hvorfor det blir gjort på den måten det er gjort på, men jeg tipper det handler om formatet og sånn det er gjort i Nederland. Vi hadde en gjennomgang dagen før, der ett tema var om de ville holde øynene lukka. For hvis én ser, er alt ødelagt.

Det ble løst, ifølge 38-åringen, ved at hver og én av deltakerne hadde én i produksjonen som satt og fulgte med på hver enkelt.

- Når det gjelder selve trekningen, var det sånn at deltakerne selv skrev navnene sine på disse lappene. Og så trakk jeg. Noen har spekulert på at forræderne fikk vite at de skulle ha den rollen allerede på bakrommet i forkant, og at det som vises på skjerm bare var «TV». Men sånn var det absolutt ikke.

«FORRÆDER»: Tre deltakere har forrådt resten av gjengen og første deltaker er ute av spillet. Reporter: Bjørn Ekker. Video: TV 2 / Jonas Hammer. Klipp: Celina Morken Vis mer

- Så hva tenker du om at mange deltakere spekulerer i dette?

- Det er fullt forståelig, det viser bare litt av den paranoiaen som herjet. Det er bra det, for det er sånn dette programmet skal være. Og så tror jeg at noe av grunnen til at det oppstår, er at det funket så bra med de tre som faktisk ble forrædere.

Han fortsetter:

- Om jeg skulle valgt selv, så ville jeg hatt Jørn Lier Horst på andre siden av bordet - som politietterforsker. For det blir man litt snytt for med ham som forræder.

- Mistenker alle

Etter hva Se og Hør får opplyst har temaet blitt godt debattert i en Facebook-gruppe for deltakerne i realityserien. Anne B. Ragde bekrefter også at det har vært et samtaleemne blant de fleste involverte.

- Ja, det har det. Og meningene er ganske delt, jeg vil anslå at halvparten tror det er rigget av TV 2, mens den andre halvparten mener det motsatte.

TRAKK KORT: Det var gjennom kort på hånda at Mads Hansen trakk hvilke tre som skulle få rollen som forrædere. Foto: TV 2
TRAKK KORT: Det var gjennom kort på hånda at Mads Hansen trakk hvilke tre som skulle få rollen som forrædere. Foto: TV 2 Vis mer

Hun fortsetter - etterfulgt av en god dose humring:

- Selv mistenker jeg alle jeg vet du, til og med produksjonen.

- Litt for rart

En annen deltaker Se og Hør har vært i kontakt med, Erlend Mørch (28), sår også tvil over måten valget ble gjort på.

- Jeg er usikker på om TV 2 ville risikert å ende opp med tre kjedelige forrædere, mener vedkommende, som understreker en grunnleggende «regel» i alle valgprosesser.

- Hvis du skal ha tillit til at noe er tilfeldig - da skal du vise at det er det og. Selv opplevde vi ikke at det skjedde. Men for min del er det ingen stor greie, det er det samme for meg. Dette betyr lite i den store sammenhengen.

TØFF HVERDAG: Disse 20 deltakerne deltar i TV 2s nye storsating «Forræder». Programleder er Mads Hansen. Foto: TV 2
TØFF HVERDAG: Disse 20 deltakerne deltar i TV 2s nye storsating «Forræder». Programleder er Mads Hansen. Foto: TV 2 Vis mer

Én av forræderne selv, Jonas Lihaug, er av en litt annen oppfatning.

- Det er mange artige tilfeldigheter rundt hvordan dette valget utspilte seg. Men jeg lener meg mot at det ville vært litt for rart om det skulle være «rigget». Hvorfor? For man kunne funnet artige tilfeldigheter her nesten uansett utfall.

- Jeg tror ikke de hadde trengt å «fabrikkere» et forræder-valg for å lage en god dramaturgi i serien, mener 33-åringen, som likevel ikke føler seg sikker i sin sak.

- Det kan hende de gjorde det, det kan hende de ikke gjorde det - men helt ærlig så bryr jeg meg ikke så mye om fasiten. Slike spekulasjoner er uansett bra, for det skaper oppmerksomhet rundt programmet.

UTSTEMT: «Forræder» har krevd sitt andre offer, etter at Kristin Gjelsvik ble eliminert - 19 ble til 18 da gruppa gikk sammen om å stemme ut en av deltakerne. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Hvordan kunne produksjonen ha gjennomført seansen og samtidig oppnådd nødvendig tillit fra samtlige deltakere om at det foregikk etter boka?

- Mads kunne ha trukket navnene fra en bolle for eksempel, men samtidig ville man ikke visst om det bare lå fire navn i den bolla. Han holdt jo 20 kort, der det skal ha stått forskjellige navn på hvert av dem. Det var umulig for oss å kontrollere om alle navnene faktisk sto på de lappene.

TV 2: - Trekning

Hallvard Flatland, som røk ut i program nummer to, sier til Dagbladet at han ikke vil mene noe om saken, at «hver og én får gjøre opp sin egen mening rundt måten valget ble foretatt».

Deltaker Tonje Frigstad (22) derimot, er som flere andre klar i sin tale.

- Det er liksom en perfekt sammensatt trio. Bare det at Sander, som egentlig har takket nei, får tilbudet, takker nei igjen, mens Jonas, som har spilt masse «Among us» - får overta...

SPØKELSER: TV 2 og Mads Hansen gikk drastisk til verks for å dytte «Forræder»-deltakerne så langt inn i bobla som mulig. Video: Rød Løper/TV 2/Netflix Vis mer

Den tidligere «Farmen»-deltakeren synes det er litt for tilfeldig at Lihaug danner «lag» med en tidligere politietterforsker og krimforfatter, og Cathrine Fossum, «en søt og god nyhetsformidler».

- Og ikke minst det at vi ikke fikk se med våre egne øyne at dette var en tilfeldig trekning. Så ja, jeg tror at dette er litt rigget, erkjenner hun overfor Se og Hør.

Dagbladet har stilt pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, flere spørsmål om valget av forrædere. Han har bare følgende kommentar til spekulasjonene som regjerer blant flere av deltakerne:

- Vi går ikke i detaljer om produksjonen av våre programmer, men kan bekrefte at utvelgelsen av forræderne ble gjort ved en trekning.

LES OGSÅ: - Veldig mange har spørsmål

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer