Rhodos bak turistmaskinen

Rhodos er godt tilrettelagt og velkjent for norske turister, men det finnes et annet Rhodos, #201dvegg i vegg#201d med turistklisjeene.

<strong>IKKE TURISTER:</strong> Lokalbefolkningen på Rhodos drikker kaffe på steder som Yachting Club i Mandraki-havnen, mens turistene går i fella og bestiller tvilsom, overpriset mat. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør
IKKE TURISTER: Lokalbefolkningen på Rhodos drikker kaffe på steder som Yachting Club i Mandraki-havnen, mens turistene går i fella og bestiller tvilsom, overpriset mat. Foto: Erik Valebrokk/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er så lei av alltid å lese de samme reportasjene om Rhodos!
Gina Kyris Evjen har lest noen artikler om Rhodos. Hennes far er derfra, og hun har svært godt kjennskap til den greske øya. Innlysende nok byr den på mer enn tavernaer og strender av vekslende kvalitet, gamle riddertempler og mosaikk.


Gina har feriert her hele sitt liv, og kjenner mange av øyas hemmeligheter. Hun kan føre deg til den bortgjemte lille kremrestauranten et steinkast fra turistløypa, der knapt noen turist har satt sine bein. Hun vet hvor de gode kaffebarene ligger, hvilken av de mange pizzasjappene på ”pizzastripa” som er den ene gode, og forteller i samme slengen hvor du får den beste iskremen. Den eneste gangen hun bommer er når hun skal finne den gode vinbutikken hun oppdaget i fjor. Der har noe skjedd siden sist, og det som var en fin butikk med et godt og spennende utvalg, er nå blitt en skikkelig harrybutikk med skrikende skilt og plakater og betydelig fokusering på ”billig sprit”.


Bortsett fra dette ene unntaket, finner vi frem til alle de andre stedene vi skal, og det er utvilsomt godt å ha med kjentfolk.

Smug og bakgater
- Dette er ikke vanskelig. Det handler bare om å ta sjansen på å gå litt andre steder enn det alle andre gjør, forklarer Gina. – Når det ser ut som det ikke ligger noe mer borti det lille smuget, skal du gå videre i stedet for å snu. Det er slik du finner frem til de små perlene.
Noen ganger må man også prøve seg frem, som i den nevnte pizzagaten, der det ligger fire-fem pizzasjapper ved siden av hverandre. – Her har vi spist oss gjennom alle for å finne ut hvilken som er god.


Stort sett er likevel det beste trikset å bevege seg litt ”utaskjærs”. Ved å utforske små smug og bevege seg inn i tilsynelatende tomme bakgater, litt vekk fra den opptråkkede turistløypa, oppdager vi litt av hvert. Her er artige småforretninger som selger deilige olivenprodukter, keramikkverksteder og skomakere, koselige kneiper med tre stoler og et lite bord der man utmerket godt kan ta en kafferast, og generelt et hverdagsliv som befinner seg side om side med alt som berøres av masseturismen som er øyas bærebjelke.

Gå for gull
Både gamlebyen og den ”nye” byen er fulle av butikker. Siden Rhodos by er anløpshavn for cruiseskip, finnes også mange eksklusive butikker med dyre designerklær, antikviteter og smykker.


- Smykker og spesielt gull, er verdt å kjøpe på Rhodos, forteller Gina.


- Gull er enda billigere i Tyrkia, men det er gode priser her også.


Andre ting å kjøpe med hjem fra Rhodos er sko og vesker, pels, håndklær, krydder, og, av alle ting, paraplyer. Sykt, men sant. Det regner virkelig ikke mye her, men du finner mange og til dels store forretninger som utelukkende selger paraplyer.

Kan sin sjømat
- Alle de stedene du ser her, er steder grekerne bare drikker kaffe, sier Gina når vi går langs havneområdet Mandraki. Her ligger flere serveringssteder, og turistene spiser her. Det ser du sjelden eller aldri fastboende gjøre. Her er kvaliteten så som så, og maten kan også være priset altfor høyt. Men det er hyggelig å sitte her, så bestill gjerne en kopp kaffe eller en øl mens du ser på de fine båtene og menneskene som går forbi.


Du finner mange gode spisesteder svært sentralt, praktisk talt midt i de mest populære turiststrøkene. For eksempel finnes en spesielt god sjømatrestaurant forholdsvis sentralt plassert i gamlebyen. Her er det mange turister som havner, men lokalbefolkningen vet også at Vasilis er en mann som kan sin sjømat og drar følgelig til ham for å spise.


Andre steder kan ligge adskillig lenger unna og være mindre iøynefallende. Der Vasilis’ restaurant nærmest ser ut som Edens hage, er To Steki Tou Tsima noe helt annet. Denne fantastiske fiskerestauranten ligger et lite stykke utenfor allfarvei og er alt annet enn pen å se på. Grelt, elektrisk lys og skramlete stoler og bord er ikke spesielt innbydende, men verten Tsima serverer det beste måltidet vi får i løpet av fire dager på Rhodos. Vi hadde aldri funnet stedet uten gresk hjelp, og du som leser dette hadde neppe funnet det uten vår hjelp.


Dra dit!

Gode steder å slukke tørsten:
Aktaion (i Mandraki-havnen)
Yachting Club (i Mandraki-havnen)
Fashion Café (i shoppingstrøket i den ”nye” byen)
Paleo Sessytio (i gamlebyen)

Godt alternativ til strandbarene hvis du ligger på Elli-stranden:
O Skordis (Forlat Elli-stranden og gå forbi kasinoet på din venstre side. O Skordis ligger på andre siden av gaten for hovedinngangen til Kasinoet. For øvrig er første gate til høyre etter O Skordis Amerikis Street som fører deg opp til Fashion Café.)

Kul bar/nattklubb:
El Divino (Ligger på Vas. Georgiou Square i den ”nye” byen, der det praktisk nok er taxiholdeplass. I annen etasje er det internettkafé.)

Best pizza på ”pizzastripen”: Zio Peppe (Mike’s rett over gaten har et fantastisk utvalg av is og kaker. Spesielt kan mokkaisen anbefales.)

Ting å handle på Rhodos:
Sko og vesker
Pels
Paraplyer
Håndklær
Olivenprodukter
Krydder
Gull og smykker

Godt lokalt øl: Mythos
God lokal hvitvin: Athiri Vounoplagias
God lokal rødvin: Archontiko

Gode råd:
Lær deg noen greske ord, og du vil merke at grekerne blir veldig mye hyggeligere. Det er nok å kunne hilse og si takk. Kan du mer er det selvfølgelig enda mer stas.


Grekerne er stolte av maten sin, som avgjort er undervurdert. Ta sjansen på å bestille mer enn gresk salat og souvlaki (grillspyd).


Styr unna spisesteder med pekemat og meny på norsk, svensk, finsk, og så videre.
Se nærmere på de andre gjestene før du velger restaurant. Er det mange grekere der, er sjansen stor for at maten er god og prisene fornuftige.


Når det ser ut som det ikke ligger noe mer nedover de trange bakgatene, skal du gå litt lenger. Det er nettopp da de små perlene kan dukke opp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer