BADER I LUKSUS: Den blå lagune er en av Islands mest populære turistattraksjoner. Foto: Islands Turistkontor
BADER I LUKSUS: Den blå lagune er en av Islands mest populære turistattraksjoner. Foto: Islands TuristkontorVis mer

Reykjavik under lupen

Vi gikk lysløypa i Reykjavik og sjekket ut de mest kjente turistattraksjonene.

SEHER.NO: Vi har testet turistattraksjonene Den blå lagune, Thingvellur, Gullfoss, geysirene og shoppingen i Reykjavik og sett om de svarer til forventningene.


DEN BLÅ LAGUNE - TERNINGKAST: 6

Dette mener turistene: Her kunne jeg badet i hele dag. Er vi nødt til å reise tilbake til byen?
– Nordmenn til sjefen på firmatur.

Se og Hørs kommentar: Den blå lagune er en av Islands mest populære turistattraksjoner – og det er ikke uten grunn. Det mineralrike vannet holder nesten 40 grader og er balsam for både sjel og legeme. Her kan du bade i luksus hele dagen – mens du får servert lagunens velkjente og blåfargede drink. I den nyoppussede restauranten finnes også smakfulle retter til både små og store mager. En sikker vinner for hele familien.
Foruten et usedvanlig avansert og kronglete garderobesystem er Reykjaviks egen lagune profesjonell på alle mulige måter. Vi kommer gjerne tilbake igjen – og igjen.

Både for gammel og ung?: Ja, så absolutt! Den blå lagune har også et eget barnebasseng – men pass godt på de aller yngste når de plasker i vannet.

Dette koster det: 160 kroner for voksne. 80 kroner for barn. 105 kroner for pensjonister. Under 11 år er gratis. THINGVELLIR - TERNINGKAST 4
(stedet der islendingene holdt sitt første landsting i år 930)

Dette mener turistene: Denne naturen ser ut til å være tatt ut ifra en Ringenes Herre-film.
- Dansk turist

Se og Hørs kommentar: Ved første øyekast ser ikke Thingvellir ut som noen stor natur- og historisk opplevelse – men etter å ha kommet seg ned ved fjellveggene og de dype vannkulpene forstår vi godt hvorfor Islands tidligste innbyggere valgte å ha sitt første republikkmøte her. Husk at det kan være noe kjedelig for blaserte og naturinteresserte nordmenn som har sett stupbratte fjell og dype fjorder tidligere. Men husk at produsentene bak Ringenes Herre skal hatt et ønske om å spille inn filmene i dette området, og Island for øvrig – men vraket omgivelsene til fordel for New Zealand, på grunn av den korte sommeren.

Både for gammel og ung?: Voksne og naturinteresserte ungdommer vil ha gleden av et besøk. Men dette blir nok for kjedelig for barn i ung alder.

Dette koster det: Gratis. Men kast gjerne noen mynter i St. Nicholas-vannet. På denne måten støtter du den lokale speiderforeningen i området. 


GULLFOSS - TERNINGKAST 3


Dette mener turistene: Det hadde vært tøft om noen hadde satt utfor i en tønne.
– Norsk turist.

Se og Hørs kommentar: Enorme mengder vann som fosser nedover en fjellvegg har vi sett før. Gullfoss har fall på 21 meter – men ser ikke så mye annerledes ut enn andre fossefall. Bruk heller lengre tid på Reykjaviks andre turistattraksjoner – eventuelt ta et besøk i vårt eget langstrakte land som har flere imponerende fossefall. Skulle du likevel ha ekstra tid anbefaler vi å ta et stopp ved restauranten som er tilknyttet de naturskjønne omgivelsene. Her får du servert en fantastisk god lammesuppe – og da får du utsikten med på kjøpet.

Både for gammel og ung?: Nei, dette blir for overivrige naturentusiaster og japanske turister med fotokamera.

Dette koster det: Gratis.


GEYSIR - TERNINGKAST 5

Dette mener turistene: Det beste er om disse geysirene hadde sprutet vann hele tiden.
– svensk turist

Se og Hørs kommentar: Det er noe mystisk og unorsk over de vanvittige geysirene utenfor Reykjavik. Slike naturopplevelser har vi i alle fall ikke i Norge. Selv om det kan ta et lite kvarter før den ene av geysirene spruter opp vann er det vel verdt ventetiden. Men husk og still deg på rett side før den spruter, hvis ikke står du i fare for å bli klissvåt. Det er også tilknyttet et eget opplevelsessenter til geysirene – men det virker noe gammelt og utdatert i forhold til lignende multimediesenter vi har besøkt tidligere. Legg uansett turen innom senteret før du ser på geysirene. Mye nyttig info om hvorfor disse fascinerende vannkildene oppfører seg som de gjør.

Både for gammel og ung?: Ventetiden på geysirene kan være noe lang for de aller minste – men både små og store lar seg fascinere av de sprudlende naturkreftene.

Dette koster det: Gratis. 


REYKJAVIKS SHOPPINGMULIGHETER - TERNINGKAST 3

Dette mener turistene: Hvor er alle de trendy butikkene?
– norsk turist

Se og Hørs kommentar: Mytene om Reykjaviks hippe og trendy shoppingmuligheter er noe oppskrytt. Selv om den lengste handlegaten, Laugavegur har Munthe plus Simonsen, Gucci og Adidas/Acne-butikker, så er det langt ifra noe motesentrum vi har med å gjøre. Klesbutikkene blir rett og slett for sære for den vanlige mannen i gata. Shoppinggatene skal likevel ha pluss for alle de små vintagebutikkene. Her kan du gjøre flere gode varp til en billig penge – men husk og prut på prisen!

Både for gammel og ung?: Du finner lekebutikker som også passer minstemann – men shoppingen er nok forbeholdt ungdommene og de voksne.

Dette koster det: Her spørs det hvor tykk lommeboken din er – men prisene på klær er ikke noe billigere enn hjemme i Norge.  


FIKK DU REISELYST:  Mer reisestoff finner du på våre reisesider


LES OGSÅ: Syv perfekte julebyer