Johnny Depp og Amber Heard:

Rettssaken: Dette må du vite

Johnny Depp har saksøkt Amber Heard for ærekrenkelse. Dette må du vite om rettssaken alle snakker om.

I RETTEN: Amber Heard og Johnny Depp. Foto: James Shaw / Shutterstock Editorial / REX / NTB
I RETTEN: Amber Heard og Johnny Depp. Foto: James Shaw / Shutterstock Editorial / REX / NTB Vis mer
Publisert

Det har vært vanskelig å ikke få med seg den mye omtalte rettssaken mellom Johnny Depp (58) og Amber Heard (36).

På en annen side er saken komplisert, og det kommer stadig frem nye påstander, bevis og argumenter. For den som ikke har fulgt retten fra dag til dag er det ikke bare-bare å henge med i svingene.

Denne saken er for deg som ikke skjønner noen ting når rettssaken diskuteres.

Hvor kan man følge rettssaken?

For å starte med det viktigste: Rettssaken streames blant annet på YouTube, direkte fra tinghuset i den amerikanske delstaten Virginia.

Hvem er Johnny Depp og Amber Heard?

Johnny Depp (58) er en amerikansk skuespiller. Depp har hatt flere store roller, som Jack Sparrow i «Pirates of the Caribbean» og Willy Wonka i «Charlie og sjokoladefabrikken».

REISER SEG: Johnny Depp fortsetter sin forklaring i rettssaken hvor han har saksøkt ekskona, Amber Heard, for ærekrenkelse. Video: Reuters. Vis mer

Amber Heard (36) er også en skuespiller fra USA. Hun fikk sitt gjenombrudd i 2008 i filmene «Pinapple express» og «Never back down», som begge kan omtales som store suksesser. I senere tid har hun blant annet vært å se i filmen «Aquaman».

For øyeblikket er relasjonen dem i mellom mildt sagt turbulent, men slik har det ikke alltid vært.

Depp og Heard var gift fra 2015 til 2017. De møttes på en filminnspilling i 2009, men ble ikke et offisielt par før flere år senere. I 2012 gikk de fra sine daværende partnere, og i 2015 giftet de seg først i Los Angeles, før de noen dager senere reiste til Depps private øy på Bahamas for enda en bryllupsfeiring. Det skriver People.

Det kan se ut som en lykkelig historie, men allerede rett etter bryllupsseremonien skal Depp ha sagt «nå kan jeg slå henne og komme unna med det». Det har nemlig Depps forlover uttalt fra vitneboksen i retten.

Hvorfor er det rettssak?

Det er millioner av mennesker som følger rettssaken mellom de to skuespillerne. Beskyldningene hagler fra begge sider, og det fortelles om dop, krangling, vold og sex mellom eksene.

SØKSMÅL: Johnny Depp har gått til sivilt søksmål mot den britiske avisa The Sun. Video / Foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Uansett hvilken side man er på, om noen, hersker det ingen tvil om at ekteskapet var turbulent.

Det er mange elementer i saken, men enkelt forklart startet det hele med at Heard skrev et meningsinnlegg i Washington Post hvor hun beskrev seg selv som «en offentlig person som representerer vold i hjemmet».

Som følge av innlegget hun skrev i 2018, bestemte Depp seg for å saksøke Heard for ærekrenkelser i 2019. Nå krever han 50 millioner dollar i erstatning.

I meningsinnlegget blir riktignok ikke Depps navn nevnt, men tidsrommet som beskrives i saken kan lede tilbake til tiden han var gift med Heard.

Da rettssaken startet i april innledet 58-åringen med å si at han med denne rettssaken ønsker å renvaske navnet sitt, ikke bare for seg selv, men ikke minst for barna sine.

I 2020 gikk Heard til motsøksmål mot eksmannen, og hevdet at hun ble utsatt for ærekrenkelse da Depps juridiske team blant annet omtalte påstandene hennes som «falske». Hun krever 100 millioner dollar i erstatning.

TÅRER: Amber Heard tok til tårene da hun ble bedt om å beskrive starten av forholdet med eksmannen Johnny Depp. Vis mer

Hva har skjedd i retten til nå?

Depp var først ut i vitneboksen og brukte tre dager på å legge frem sin forklaring. Her nektet han for at han noen sinne har slått en kvinne, men fortalte blant annet om rusproblemer hos dem begge.

I tillegg hevdet han at Heard ofte slo han, og at hun kritiserte han selv for små ting.

De siste dagene har også Heard inntatt vitneboksen, og der fortalte hun en helt annen historie. Hun beskrev en mann som kunne bli et ugjenkjennelig monster.

Skuespillerne har lagt frem flere påstander om hverandre, den ene mer oppsiktsvekkende enn den andre. Her er noen av dem:

SKILSMISSE: Ulike klipp av Johnny Depp i forbindelse med skilsmisse-skandalen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Depp hevder han måtte gjemme seg på badet for å komme unna vold og utskjelling av Heard.

Han forklarte også om en hendelse hvor Heard kastet vodkaflasker etter han, noe som gjorde at han mistet en bit av fingertuppen. Etterpå skal han ha skrevet på veggene med sitt eget blod.

Under en ferie med Depps barn i 2013, fortalte Heard at eksmannen sa han skulle drepe henne.

Heard forklarte også om første gang hun slo Depp. Da skal hun ha slått han midt i ansiktet fordi han fremsto truende overfor lillesøsteren hennes i en konfrontasjon.

Hvor lenge varer rettssaken?

Rettssaken er nå inne i sin femte uke. Den var planlagt å avsluttes 19. mai, men ble utvidet denne uken da det fortsatt er flere bevis som skal presenteres. Den nye datoen er 27. mai.

LES OGSÅ: - Måtte velge hvilket barn jeg skulle redde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer