«Mesternes mester»:

Rett på operasjonsbordet etter «Mesternes»

Få dager etter at Odd-Bjørn Hjelmeset kom hjem igjen til Norge, bar det på sykehus.

UHELDIG: Odd-Bjørn Hjelmeset (48) dro rett fra «Mesternes mester»-innspilling til sykehus. Nå forklarer han hva som skjedde. Foto: Tor Lindseth
UHELDIG: Odd-Bjørn Hjelmeset (48) dro rett fra «Mesternes mester»-innspilling til sykehus. Nå forklarer han hva som skjedde. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert

ZADAR/OSLO (Se og Hør): Det tynnes ut i rekkene i «Mesternes mester» 2020. Da de fem gjenværende deltakerne denne uken kjempet om semifinaleplass, var det til slutt den tidligere langrennsløperen Odd-Bjørn Hjelmeset (48) som måtte forlate konkurransen. Det var etter å ha møtt Kjersti Buaas (38) i nattest.

- Det hadde vært flott å komme til semifinalen, men jeg tapte for en fantastisk jente og idrettsutøver. Hun var rett og slett bedre enn meg, sa Hjelmeset til Se og Hør under innspillingen i fjor høst.

Men selv om deltakelsen ble beskrevet som et eventyr og humøret var upåklagelig i Kroatia i september, har tiden etter «Mesternes mester» på langt nær vært rosenrød for det tidligere langrennsesset.

Hjemme i Norge endte Hjelmeset nemlig på operasjonsbordet.

Det var en glad Pål Anders Ullevålseter som møtte oss etter seieren i «Mesternes mester». Vis mer

Sterke magesmerter

I fredagens episode av NRK-suksessen ble tv-seerne vitne til at 48-åringen ble sendt til sykehus.

Legene fryktet at Hjelmesets sterke magesmerter skyldtes en blindtarmbetennelse, og tok derfor ingen sjanser. Undersøkelsene viste imidlertid at det ikke dreide seg om noen betennelse. I stedet ga legene 48-åringen rikelige mengder intravenøs væske for å bøte på en kraftig dehydrering.

SENDT HJEM: Odd-Bjørn Hjelmeset måtte forlate konkurransen fredag kveld, etter å ha møtt Kjersti Buaas i nattest. Foto: NRK
SENDT HJEM: Odd-Bjørn Hjelmeset måtte forlate konkurransen fredag kveld, etter å ha møtt Kjersti Buaas i nattest. Foto: NRK Vis mer

- Jeg begynte å få vondt etter forrige ukes 5000-meter. Men jeg hadde behov for noen poeng, og ga derfor alt. Det kjente jeg godt etterpå, vedgår Hjelmeset.

Men det var ikke bare magesmertene som ble verre av den tidligere langrennsstjernens konkurranseinstinkt. Allerede før avreise hadde han slitt med akillesen, noe som også var grunnen til at han slett ikke var skråsikker på om det var lurt å takke ja til deltakelsen.

Lysten vant over smertene, selv om det skulle vise seg å innebære at han måtte gå kontinuerlig på smertestillende under «Mesternes»-oppholdet.

FORTSATT SYNLIG: Odd-Bjørn Hjelmeset med krykker og skinne på beinet i november. Her med «Mesternes mester»-kollega Vidar Riseth (47). Foto: Tor Lindseth
FORTSATT SYNLIG: Odd-Bjørn Hjelmeset med krykker og skinne på beinet i november. Her med «Mesternes mester»-kollega Vidar Riseth (47). Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Jeg kjente det allerede under den første øvelsen vi hadde, og hver dag etter det. Men det nytter ikke å gå rundt å klage, sier Hjelmeset til Se og Hør, og legger lattermildt til:

- Men jeg var veldig glad for øvelser der vi kunne stå stille og telle olivener.

Akilles til besvær

Smertene skyldtes at akillesen hadde løsnet fra beinet, forklarer Hjelmeset til Se og Hør.

Smertene hadde bygget seg opp over tid, men få dager etter hjemkomst var det blitt så ille at noe måtte gjøres, og han ble operert på Idrettens Helsesenter.

TV-AKTUELLE: Årets «Mesternes»-deltakere avbildet under innspillingen i Kroatia i fjor høst. Foto: Tor Lindseth
TV-AKTUELLE: Årets «Mesternes»-deltakere avbildet under innspillingen i Kroatia i fjor høst. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Selv om 48-åringen i dag er friskmeldt og i februar kunne ta fatt på sin nye jobb i Nordic HUB, vil det fortsatt ta et drøyt halvår før formen er tilbake for fullt, forklarer han til Se og Hør.

- De skrapte vekk arrvevet som hadde dannet seg under akillesen, og festet den igjen.

MANGE SKADER: Mesternes mester deltaker og tidligere basehopper Karina Hollekim forteller om skadene hun pådro seg i 2006, da fallskjermen ikke ble utløst skikkelig i et fallskjermhopp, og hun traff bakken i over 100 kilometer i timen. Vis mer

48-åringen skryter av både operasjonen og oppfølgningen han har mottatt på Idrettens helsesenter. Likevel kjenner han fortsatt på smerter den dag i dag, og forklarer at det raskt straffer seg om han slurver med de «litt kjedelige opptreningsøvelsene», som tross alt viser seg å være helt nødvendig for å bli frisk.

Fortsatt kan Hjelmeset verken løpe eller gå fort.

- Hadde ikke ork

Foruten flere medaljer i både friidrett og motbakkeløp, hadde 48-åringen fra Nordfjoreid sitt karriere-høydepunkt da han i 2007 spurtslo Frode Estil på femmila i VM i Sapporo, og med det tok et individuelt langrennsgull.

I 2012 besluttet han seg for å legge toppidrettskarrieren på hylla, noe Hjelmeset ikke har vært i tvil om at var det rette å gjøre.

KJENT FIGUR: Odd-Bjørn Hjelmeset etter målgang på 50 kilometer fellesstart i verdenscupen i langrenn klassisk stil, i Holmenkollen i 2012. Samme år la han skikarrieren på hylla. Foto: NTB Scanpix
KJENT FIGUR: Odd-Bjørn Hjelmeset etter målgang på 50 kilometer fellesstart i verdenscupen i langrenn klassisk stil, i Holmenkollen i 2012. Samme år la han skikarrieren på hylla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mange idrettsutøvere opplever nok at de legger opp for tidlig eller for sent, men for min del så jeg i ettertid at jeg la opp på riktig tidspunkt. De yngre gikk i fra meg, og jeg hadde rett og slett ikke ork til å trene det jeg måtte, sier han ærlig.

Men selv om han la opp som skiløper, har Hjelmeset slett ikke gitt opp idretten. De siste årene har han blant annet jobbet som sponsorsjef i Bama, som ski-ekspert for TV 2 og som idretts- og markedssjef i skiskytterforbundet.

I sin nye jobb i Nordic HUB vil han være med å bidra til å sette fokus på den mer hverdagslige fysiske aktiviteten rettet mot både voksne og barn. Ikke minst blir det litt ekstra tid til familien og til oppfølging av sine egne barns karrièrer innen nettopp idretten.

VISER FREM HUSET: Deltakerne er ekstra obs på én spesiell detalj i huset på Mallorca. Video: Pedersen / Edit: Falch Vis mer

LES OGSÅ: Avslører ny flørt på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer