- Responsen har gjort det verdt det å stå frem

NRK-profil Carina Olset er overveldet over tilbakemeldingene etter at hun stod frem med den alvorlige tarmsykdommen.

ROSES FOR MOTET SITT: NRK-profil Carina Olset fikk diagnosen Ulcerøs kolitt i 2011. Den kroniske tarmsykdommen medfører blant annet perioder med ukontrollerbar diaré, og nå får Olset skryt fra flere hold for å fortelle åpent om sykdommens symptomer. Foto: Espen Solli, Se og Hør
ROSES FOR MOTET SITT: NRK-profil Carina Olset fikk diagnosen Ulcerøs kolitt i 2011. Den kroniske tarmsykdommen medfører blant annet perioder med ukontrollerbar diaré, og nå får Olset skryt fra flere hold for å fortelle åpent om sykdommens symptomer. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

SEOGHØR.NO: Tidligere denne uken overrasket NRK Sportens Carina Olset (33) ved å snakke åpent ut om sin kroniske tarmsykdom, Ulcerøs kolitt.

Under et foredrag i anledning den årlige IBD-dagen, som setter fokus på alvorlige fordøyelsesykdommer, fortalte NRK-profilen åpenhjertig om hvordan sykdommen påvirker livet hennes.

Etter foredraget hun holdt for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF), er hun blitt rost for åpenheten, ifølge Dagbladet og Nordlys.

Torsdag gjestet hun radioprogrammet «Norgesglasset» på NRK P1, der hun fortalte om responsen hun har fått i etterkant.

- Det har vært helt overveldende, og veldig, veldig hyggelige tilbakemeldinger. Også fra folk som har sykdommen, som sier at de har fått mot til å si ifra til sjefen sin om at de trenger en plass litt nærmere toalettet, for eksempel... Ting som gjør hverdagen mye, mye lettere for folk som er rammet.

- All responsen har gjort det verdt det å stå frem, bare at jeg kan bidra littegrann, sier Carina med ettertrykk i «Norgesglasset».

Saken fortsetter under bildet.

LAR SEG IKKE STOPPE: Carina Olset er kjent for langt mer enn NRK Sporten, og har blant annet ledet «Påskemorgen» på NRK. Foto: Morten Eik, Se og Hør
LAR SEG IKKE STOPPE: Carina Olset er kjent for langt mer enn NRK Sporten, og har blant annet ledet «Påskemorgen» på NRK. Foto: Morten Eik, Se og Hør Vis mer

Trodde det var kreft

I radioprogrammet utdypet Carina hvordan hun først oppdaget at hun var syk, under en venninnetur til New York i påsken 2011.

- Jeg hadde veldig magesmerter og fikk blod i avføringen. Og så måtte jeg hyppig på do, så overalt på Manhattan lette jeg febrilsk etter toaletter. Jeg ble litt redd, for jeg har familie med historikk på tarmkreft. Så jeg dro rett til legen da jeg kom hjem, for jeg trodde jo det var det, sier hun i «Norgesglasset».

ELSKER JOBBEN: Lise Klaveness (t.v), her i Spanias bortedrakt, og Carina Olset, her i Tysklands VM-drakt, ledet NRK-sendigene fra fotball-VM sammen i 2014. Foto: Espen Solli, Se og Hør
ELSKER JOBBEN: Lise Klaveness (t.v), her i Spanias bortedrakt, og Carina Olset, her i Tysklands VM-drakt, ledet NRK-sendigene fra fotball-VM sammen i 2014. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

I Norge er det omlag 17 500 personer som er rammet av Ulcerøs kolitt, men NRK-profilen hadde aldri hørt om sykdommen før hun fikk diagnosen.

LMFs generalsekretær Arne Schatten, berømmer Carina Olsets mot i radioprogrammet.

- Hovedtema for Carina her er at man kan ha et normalt, godt liv, at man kan jobbe med det man vil, utdanne seg til det man vil. At hun står frem, som en profilert person, og forteller om et så tabubelagt tema... Det er meget betydningsfullt, det Carina har gjort, sier Schatten til NRK P1.

Høsten 2013 fikk programlederen og sportsjournalisten sitt første alvorlige sykdomsutbrudd, og i en periode slet hun med å spise. På samme tid gikk hun på toalettet mellom 30 og 40 ganger om dagen.

- Jeg ble testet for flere ting i løpet av vinteren i fjor. Det var også da jeg begynte å miste kontrollen, i forhold til det å gå på do. Jeg har siden da gått rundt med en «nødpose» i veska. En liten sånn fly-plastikkpose med alt man trenger for når uhellet er ute, sier hun i foredraget - som man kan se på LMFs hjemmesider.

Lot seg ikke vippe av pinnen

Den kroniske sykdommen har medført både opp- og nedturer de siste årene, men Carina har likevel forsøkt å jobbe så mye som mulig - også i strid med legens anbefalninger.

I LMF-foredraget forteller hun blant annet om innspillinger avbrutt av toalettbesøk og at hun har brukt bleier under gallakjolen. Senest i april, da hun dekket en direktesendte fotball-landskamp mellom Norge og Nederland, gikk det helt galt.

- Hun som står der, har akkurat gjort i buksa. Men jeg klarte likevel å gjøre jobben min og fullføre, sier Carina Olset mens hun viser et TV-klipp fra landskampen.

Saken fortsetter under bildet.

I forkant av oppdraget hadde hun tatt alle mulige forholdsregler. Hun hadde ikke spist noe særlig, unngått kaffe og vært en ekstra gang på do, bare i tilfelle. Men da magekrampene kom mot slutten av nasjonalsangen, var det intet hun kunne gjøre.

I radioprogrammet forklarer den tøffe 33-åringen hvordan hun klarte å fortelle om den pinlige episoden på fotballbanen offentlig. 

GOD STØTTE: Kjæresten Jan Fredrik Bjørntvedt har stått ved Carinas side gjennom tunge sykdomsperioder og opphold på sykehus og isolat. Her er de to på Idrettsgallaen i januar 2014.  Foto: Andreas Fadum
GOD STØTTE: Kjæresten Jan Fredrik Bjørntvedt har stått ved Carinas side gjennom tunge sykdomsperioder og opphold på sykehus og isolat. Her er de to på Idrettsgallaen i januar 2014. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Jeg har tenkt mye på det som skjedde. Og jeg har fortalt om det til nære venner og kjente, vi har småflirt av det, så akkurat den episoden er blitt ufarliggjort. Men det er forferdelig og nedverdigende, jeg blir jo trist og lei meg, forteller hun i NRK P1-programmet.

Carina Olset understreker imidlertid at episoden ble en seier for henne, ettersom hun ikke lot sykdommen kontrollere hva hun kunne og ikke kunne klare.

Privat er den flotte programlederen kjæreste med Jan Fredrik Bjørntvedt (38), som hun falt for på jobben. Etter at Carina jobbet med fotball-VM i fjor, dro de to på ferie sammen.

- Jeg har alltid jobbet mye sommerstid, derfor tenker jeg ofte på fotball og Landsskytterstevnet når jeg tenker på sommer. Men sørger alltid for å få ei uke eller to med ferie innimellom også, og da er det om å gjøre å utnytte tida godt (...) Ja, vi nyter sommeren og hverandre i aller høyeste grad, sa hun til Se og Hør i juli 2014.

LES OGSÅ: - De har datet hverandre i noen måneder