VISSTE DU AT...: Robert Stoltenberg var reiseguide i Syden før han ble hele landets humorkonge. I et nytt intervju forteller han om noen av opplevelsene han hadde med jobben. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
VISSTE DU AT...: Robert Stoltenberg var reiseguide i Syden før han ble hele landets humorkonge. I et nytt intervju forteller han om noen av opplevelsene han hadde med jobben. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer

Robert Stoltenberg:

- Resepsjonisten banket på døra mi: «Man dying», skrek han

Robert Stoltenberg glemmer ikke de ville episodene han opplevde som reiseleder. 

(Seoghør.no): Alle som har vært i det store, uspesifiserte området vi nordmenn kaller Syden, vet at det finnes alle mulige slags reiseguider.

De er likevel der for for å bedre gjestenes opplevelse, og bistår med alt fra underholdning til serviceoppdrag.

Mange har selv jobbet som reiseleder, og blant dem finner vi en rekke kjendiser. Det har Dagbladet Magasinet tatt tak i. I forbindelse med en større sak om yrkets stadig fallende popularitet, har avisen pratet med en rekke kjente nordmenn som har hatt jobben.

Blant dem finner vi den populære komikeren Robert Stoltenberg (51), som har et par historier på lager om tiden han var reiseleder på Kreta.

- Flere utfordrende episoder

Nordmenn har valfartet til Syden i flere tiår, og på midten av 80-tallet var Robert Stoltenberg en av reiselederne du kunne møte dersom du tok turen til Kreta.

Han har mange minner fra jobben, men alle var ikke like gode. I intervjuet trekker han frem spesielt to episoder han husker som sære eller vanskelige.

STOR KOMIKER: Robert Stoltenberg har i mange år moret Norge med sine sketsjer og karakterer. Før det var han imidlertid reiseguide på Kreta. Her er han sammen med Herborg Kråkevik på en premiere i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STOR KOMIKER: Robert Stoltenberg har i mange år moret Norge med sine sketsjer og karakterer. Før det var han imidlertid reiseguide på Kreta. Her er han sammen med Herborg Kråkevik på en premiere i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg husker flere episoder som var utfordrende. En sein kveld banket resepsjonisten på døra mi. «Man dying», skrek han fortvilet. Jeg hentet permen med førstehjelp og bladde skjelvende fram til kapittelet om hjertemassasje og munn til munn mens jeg løp i hælene på den hylende greske resepsjonisten, forteller Robert og fortsetter:

- På benken lå det en bergenser, kritthvit i ansiktet og klaget på smerter i halebeinet. Etter hvert skjønte jeg at han ikke hadde vondt noe sted, bare akutt behov for oppmerksomhet, sier komikeren.

Prøvde å hjelpe kvinnelig gjest

Stoltenberg, som her hjemme er best kjent for humorserien «Borettslaget», trekker frem en annen historie som gjorde inntrykk.

En kvinnelig gjest på hotellet ville ha hjelp med å bytte rom, fordi hun hevdet at mannen slo henne.

- Jeg jobbet hardt for at hun skulle klare å holde seg skjult fra ham. Et par dager seinere satt de i restauranten sammen som et nyforelska par, forteller han om den absurde hendelsen.

Dagbladet Magasinet har også snakket med Halvor Bakke og Sigurd Sollien, som begge to har hatt samme jobb som Stoltenberg.

FOLKEKJÆR: Robert Stoltenberg er godt kjent for karakteren sin Roy Narvestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOLKEKJÆR: Robert Stoltenberg er godt kjent for karakteren sin Roy Narvestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ivaretar kroppen

I 2015 fylte Stoltenberg hele 50 år. I den forbindelse ga han et intervju til VG.

Der fortalte Robert at han trives med å holde seg i form, men at han ikke overdriver når det kommer til treningen.

- Jeg trener sirkeltrening og jogging to-tre ganger i uken, men jeg er ikke treningsnarkoman. Jeg lever helt alminnelig sunt, tror jeg. Men jeg bekymrer meg mye, og du blir ikke noe yngre av det, sa han til avisen.

50-årsdagen skulle likevel feires, selv om Stoltenberg holdt detaljene rundt feiringen for seg selv. Men sannsynligheten var stor for at kjæresten, Christian Grønvold, skulle være med på moroa.

- Jeg ble sammen med kjæresten min for snart 26 år siden. Det var en stor ting. Jeg tror man bare opplever den store lykkefølelsen noen få ganger i livet, og det var en av de gangene jeg virkelig har opplevd stor lykke, sa han.

Fabian Stang og Robert Stoltenberg er med i NRK-programmet "Solgt", der de skal gjette pris på boligen i konkurranse med eiendomsmeglere. Vis mer

Stoltenberg har lenge holdt seg trofast mot NRK.

Mens mange av statskanalens veteraner har skiftet beite og byttet kanal, har Stoltenberg fortsatt på samme sted.

Hvorfor det har blitt slik, er han ikke helt sikker på.

- Det har jeg ikke tenkt så fryktelig mye på. Det har vel bare blitt sånn, en gammel vane. Men jeg synes det er fint å være i NRK, jeg har jo jobbet her i mange år. Det viktigste er å holde på med det man synes er morsomt, og jeg har alltid følt meg godt ivaretatt her, så jeg ser ingen umiddelbar grunn til å slutte. Virkelig ikke, har han tidligere sagt til Seoghør.no.

LES OGSÅ: Michael Caine: - Mine dager er talte