Brun og Blid:

Remy (20) blant Brun og Blid-finalistene

Meldte seg på solariekjedens modellkonkurranse. Nå kan han stikke av med seieren.

TIL FINALEN: 20 år gamle Remy Berland ligger an til å bli Brun og Blids nye ansikt utad. Foto: Privat
TIL FINALEN: 20 år gamle Remy Berland ligger an til å bli Brun og Blids nye ansikt utad. Foto: Privat Vis mer

I november kunne Se og Hør viderebringe historien til 20 år gamle Remy Berland. Han hadde den gang meldt seg på Brun og Blid sin utskjelte modellkonkurranse, som siden 2010 har fått kritikk for å fremme et urealistisk kroppsideal.

Vinnerne har nemlig som oftest vært slanke, unge og veltrente mennesker. Mangfoldet har derimot ikke vært spesielt stort, noe solariekjeden blant annet er blitt nominert til «Årets gullbarbie» for. Prisen deles årlig ut av Press, til reklame- og medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst.

Vinneren av modellkonkurransen får æren av å pryde reklameplakatene til solariekjeden, og neste års plakat kan brått få en litt annerledes «posterboy» - nå som Berland er i finalen.

- Klare for forandring

Finalen blir arrangert 1. juni i Bergen, og det er ti kandidater som kan stikke av med seieren. Sånn som det ser ut nå er 20-åringen på en foreløpig tredjeplass.

Det er nemlig stemmer som avgjør hvem som vinner, og på konkurransens nettsider ligger disse offentlig til skue for alle som er innom. Det er derimot i underkant av 50 stemmer som skiller første- og tredjeplassen.

TOPP TRE: Slik konkurransen ligger an nå, er dette de tre kandidatene som ligger på topp. Skjermdump: Brun og Blid
TOPP TRE: Slik konkurransen ligger an nå, er dette de tre kandidatene som ligger på topp. Skjermdump: Brun og Blid Vis mer

Berland er stolt av den foreløpige prestasjonen.

- Det er veldig gøy, og det er kjekt å se at alt jeg har jobbet for viser seg å fungere. Jeg tror ikke dette bare er en seier for min del, men også fint for alle andre. Jeg ønsker jo å representere noe nytt, forteller han.

KAN VINNE: Berland blir muligens årets Brun og Blid-modell. Han har et mål om å endre folks oppfatning av kropp. Foto: Privat
KAN VINNE: Berland blir muligens årets Brun og Blid-modell. Han har et mål om å endre folks oppfatning av kropp. Foto: Privat Vis mer

Målet ved å melde seg på var nemlig å stå imot det kroppspresset 20-åringen opplever at dagens unge føler på. At han derfor er i finalen, er på mange måter en seier alene.

- Det viser at tusenvis av unge der ute er klare for en forandring. Tilbakemeldingene har vært meget gode, og jeg har ingen planer om å gi meg. Misforstå meg rett, alle i konkurransen er verdige vinnere, men det har en enorm symbolverdi om jeg stikker av med seieren, sier han, og fortsetter:

- Jeg kommer best ut av det på grunn av motivasjonen min for å melde meg på.

Berlands stunt fikk både positive og negative kommentarer da det først ble kjent, men det har vist seg å fungere for ham. Nylig ble han castet som frontfiguren til treningssenteret EVO, i en reklamevideo som nå er sett over 250 000 ganger i sosiale medier. Det sender, ifølge ham selv, ut riktige signaler.

- Jeg har jobbet i barnehage tidligere, og har sett hvordan dagens kroppsideal får unge til å føle seg. Man må lære at alle er like mye verdt, uavhengig av hvordan kropp du har, sier han.

DRØM I OPPFYLLELSE: Spanske Marian Avila fikk i helgen oppleve modelldrømmen, da hun gikk ned catwalken under New York Fahion Week. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Personlig grunn

Selv om 20-åringen ønsker å utfordre Brun og Blids modellstandard, ligger det også en personlig årsak bak hvorfor han vil gå frem som et godt eksempel.

- For fire-fem år siden var jeg veldig tynn. Jeg var ikke komfortabel med det i det hele tatt. Da jeg begynte på videregående, flyttet jeg for meg selv, og det første året fikk jeg kyssesyke. Da la jeg på meg rundt 50 kilo, fordi jeg hovedsakelig spiste pizza og annen mat bestilt på døra, sa han til Se og Hør i høst, og fortsatte:

- På det meste veide jeg rundt 124 kilo, og var fortsatt veldig usikker. Jeg prøvde å trene, men det ble med at jeg trente intenst hver dag i to uker og la det fra meg igjen. Vekta holdt seg fortsatt oppe, sa han.

De åtte tidligere vinnerne av Brun og Blids konkurranse er alle tynne og trente. Likevel mente Thorbjørn Frantzen, daglig leder og eier av solariekjeden, at det er det norske folk selv som bidrar til kroppspress - ikke selskapet hans. Det uttalte han i november.

- Vi gjør det totalt motsatte. Her kan hvem som helst melde seg på. De eneste vi ekskluderer er personer under 18 år, som er omtrent 20 prosent av befolkningen. Det betyr at 80 prosent av alle nordmenn kan være med, dersom man sitter inne med en modelldrøm, sa han til Se og Hør, og fortsatte:

- Tidligere har vi hatt gravide i semifinalen og en mann i 40-åra i finalen. Absolutt alle som vil kan være med. Likevel er det nordmenn som velger å stemme frem disse menneskene hvert år, og man ser jo tydelig hva de ønsker seg, mente han.

Overfor Se og Hør forklarer Frantzen nå at han ikke har noen personlige favoritter opp mot den store finalen.

- Jeg tror alle de kandidatene vi har nå kan bli gode representanter for Brun og Blid, sier han.

LES OGSÅ: - Jeg mistet mensen