Rekordsommer for camping

Campingplassene har opplevd tidenes beste sommer. Mens tyskerne er på sterk retur, får campingplassene stadig flere nordmenn på besøk.

CAMPINGREKORD: Stadig flere nordmenn får øynene opp for campinglivets fordeler.   Foto: Claes-Tommy Herland
CAMPINGREKORD: Stadig flere nordmenn får øynene opp for campinglivets fordeler. Foto: Claes-Tommy Herland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
2006 ser ut til å bli det beste året for campingbransjen noen gang!

Norske campingplasser hadde 2,87 millioner overnattinger i juli, en økning på 4,5 prosent fra juli i fjor. Hittil i år har campingplassene hatt 300 000 flere overnattingsdøgn enn på samme tid i fjor.

Belegget på campingplassene øker mer enn på norske hoteller, og var klart større i juli. Da hadde hotellene 2,44 millioner overnattinger.

Norske bobiler
Bobil er campingformen som øker mest, med 13 prosent flere overnattingsdøgn.

– Nordmenns interesse for bobil er sterkt økende. Hittil i år er det solgt 37 prosent flere enn på samme tid i fjor. Bobilene har fått aksept i flere lag av befolkningen, sier Rune Lysaker i Norges Caravanbransjeforbund.

Han tror økende komfort og større utvalg gjør at flere finner en bobil som faller i smak.

– Trolig er tendensen et resultat av høye hyttepriser også. Mange hytteeiere velger å cashe inn gevinsten og går over til å feriere i bobil, sier Lysaker.

Messemønstring
Torsdag i neste uke starter Norges største bobil- og caravanmesse på Norges Varemesse på Lillestrøm. Campingbransjen merker at den er i medvind.

– I år øker vi utstillingsområdet med enda en hall. Messen har aldri vært større. Økningen gjenspeiler forventningen som bransjen har til utviklingen fremover, sier Lysaker, som er medarrangør av messen.

Mens korttidsovernatting i telt og campingvogn går litt ned hittil i år, har sesongkontraktene på campingplassene økt med ti prosent hittil.

– Campingvognene blir etter hvert så store og komfortable at flere lar dem stå ’’på rot’’ hele sommeren i stedet for å frakte dem rundt. Med et bra fortelt og en platting til, blir det et bra og mye rimeligere alternativ til hytte, sier Lysaker.

Negativ VM-effekt
Den karakteristiske tyske bobilturisten er derimot i ferd med å bli et sjeldnere syn langs veiene, med en nedgang på ni prosent fra juli i fjor.

– Det er resultatet av at tysk næringsliv sliter, med høy arbeidsledighet og mindre penger blant folk. Flere tyskerne velger derfor å dra ned til Adriaterhavskysten, der maten og overnattingene er billigere, sier Bjørn Arnesen i NHO Reiseliv.

– Etter alt å dømme førte også fotball-VM til at en del tyskere holdt seg hjemme. Den effekten ser vi alltid ved slike store arrangement, sier Arnesen.

Tyskland er likevel fremdeles det desidert største utenlandsmarkedet.Campingtoppen i juli:

(overnattingsdøgn i telt, bobil og campinghytter)

Oppland 315 034

Vestfold 303 583

Aust-Agder 268 030

Nordland 189 443

Vest-Agder 181 116

Telemark 175 964

Sogn og Fjordane 175 045

Buskerud 169 894

Møre og Romsdal 165 728

(Kilde: SSB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer