Linnea Løtvedt:

Refses kraftig: - Forkastelig

Influenseren påstår derimot at hun er en dyrevenn.

I HARDT VÆR: Linnea Løtvedt har mottatt massiv kritikk etter at hun kjøpte seg en ny fugl. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I HARDT VÆR: Linnea Løtvedt har mottatt massiv kritikk etter at hun kjøpte seg en ny fugl. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Influenser Linnea Løtvedt (22) har de seneste årene opparbeidet seg en stor følgerskare på sosiale medier, deriblant på TikTok hvor hun kan skimte med over 340 000 følgere.

Med såpass mange øyne på seg er det nærmest umulig å være like populær hos alle, og for øyeblikket er flere rasende på Løtvedt.

Nylig la 22-åringen ut en video hvor hun kunne fortelle at den ene fuglen hennes hadde fløyet ut av buret sitt og forsvunnet. I videoen ser man influenseren, som for øyeblikket befinner seg i Spania, kjøre til dyrebutikken for å kjøpe en ny fugl.

PROVOSERT: Linnea Løtvedt er ny i «Bloggerne» denne sesongen, og vi får bli med når hun knekker sammen i bilen etter dette. Video: Kine Falch/Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

I videoen ser man en smilende Løtvedt som forteller om ideen om å bytte ut fuglen Lisa, med en ny en fra butikken. Planen blir mottatt med latter fra venninnen som filmer seansen.

Dette har fått flere til å reagere med avsky.

Kritiseres kraftig

En av dem er TikTok-profil Hilde Christina Skaar. Skaar er selv fugleeier.

- Det gjorde meg så fly, hoppende forbanna at jeg måtte gå og organisere et skap for å roe meg. Det gjorde meg også uendelig trist. Hvis jeg virker forbanna, så beklager jeg det. Jeg skal prøve å ikke virke for jævlig, sier hun innledningsvis i en TikTok-video rettet mot Lødtvedt.

- Ut ifra det vi ble vist virket det som hun reagerte på tap av dyreliv med smil og glede, og som dyreelsker var det vondt å se på. Spesielt fordi det bygger oppunder en mening mange har, der fugler blir sett på som erstattelige vesener vi kan behandle med bruk og kast mentalitet fordi de ikke er fullverdige kjæledyr, noe de jo absolutt er, sier Skaar til Se og Hør.

Skaar føler på et ansvar for å si fra når hun ser noe hun mener er over streken.

- Jeg synes absolutt det er viktig at vi som har en plattform, uansett om den er liten eller stor, bruker den når vi kommer over saker som engasjerer oss. Jeg har selv eid fugl i flere år og derfor blir jeg veldig engasjert når jeg ser noe på sosiale medier som går over streken for hva som er greit.

- Et forkastelig dyresyn

Løtvedt forsvarer seg ved å si at hun faktisk var lei seg, men at hun ikke velger å dele alt på sosiale medier. Hun har likevel forståelse for at det kan ha blitt oppfattet feil av enkelte.

- Jeg var veldig lei meg, men det er ikke noe jeg nødvendigvis trenger å vise offentlig hele tiden. Jeg forstår at slik jeg oppførte meg i sosiale medier ikke ble helt riktig. Med det sagt så har jeg en annen fugl også. Mitt fokus var på å gjøre situasjonen best mulig for den, og det er ved at den har en annen fugl som selskap, da den er vant med det, sier Løtvedt til Se og Hør.

Skaar mener derimot det blir feil å skylde på at ikke alt blir vist i sosiale medier.

- Selvfølgelig vil det kunne være mer bak kulissene enn det som blir publisert, men jeg mener det blir feil å bruke argumentet om at det ligger mer bak når det bak ikke vises. Vi reagerer på det som blir vist og det som ble vist var et forkastelig dyresyn.

Nederland-stjerna Memphis Depay anklages for dyreplageri etter dette. Vis mer

22-åringen synes det er leit at Skaar drar konklusjoner basert på videoen hennes, uten å ta kontakt.

- Jeg er en dyrevenn og har vært det hele livet. Alle dyrene jeg har, og har hatt, får all den omsorgen, kosen og stellet de skal, påstår Løtvedt.

Reagerer på dyremishandling

Noe av det som har fått folk til å reagere mest er at Løtvedt tilsynelatende klippet vingene til den nye fuglen kjøpt i Spania. Flere mener at dette er en form for dyremishandling.

Overfor Se og Hør presiserer TikTok-profilen at vingene på fuglen ikke er klippet av, men at det er blitt fjernet noen av de underste fjærene på fuglens vinger. De vil ifølge henne vokse ut igjen i løpet av noen uker.

Ifølge Fredrikstad dyrehospital klipper man bort alle de lange fjærene på hver vinge, slik at fuglen ikke har evnen til å fly. Praksisen er populær hos folk som for eksempel vil ha fuglen løs i huset uten at den flyr ut av vinduet.

Vingeklipping, ifølge norsk lov, har ikke en tilstrekkelig begrunnelse for å bli utført, og kvalifiseres som dyremishandling.

- Når man skaffer seg kjæledyr er det vi som skal tilpasse oss dem, ikke omvendt. Dersom vinduer og dører må stå oppe er det ditt ansvar å finne løsninger som er det beste for fuglen, mener Skaar, og fortsetter:

- FORSTYRRENDE: West Ham-stopper Kurt Zouma anklages for dyremishandling, etter at britiske medier publiserte denne videoen. Vis mer

- Når det finnes alternative løsninger er det trist å se at holdningen er at «fordi det er vanlig i Spania så er det ok». Det er mye som gjøres verden over overfor dyr som er helt grusomt og som vi som nordmenn bør unngå.

Dette har Løtvedt nå tatt lærdom av, hevder hun.

- Da vi kjøpte fuglen fulgte vi som vanlig råd fra butikk og veterinær her nede. I ettertid, etter å ha blitt opplyst om regler og retningslinjer i Norge og andre land, har jeg lært mye om dette. Jeg ville nok forsøkt å handle annerledes en annen gang. Jeg er likevel glad for at fuglen er hos oss og ikke hos butikken hvor den virkelig ikke hadde det bra, forteller Løtvedt.

LES OGSÅ: Bryter tausheten om kreftbeskjeden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer