Durek Verrett:

Refses etter TV-nyhet

- Dette synes jeg er skuffende og lite gjennomtenkt av produsentene.

REAGERER: Prinsesse Märtha Louises kjæreste, den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett, avslørte mandag at han skal bli ekspert i TV-programmet «The Doctors». Det får flere leger til å reagere. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Prinsesse Märtha Louises kjæreste, den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett, avslørte mandag at han skal bli ekspert i TV-programmet «The Doctors». Det får flere leger til å reagere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Siden forholdet til prinsesse Märtha Louise (48) og den selvutnevnte «sjamanen» Durek Verrett (45) ble kjent, har det blitt skrevet opp og ned om sistnevntes liv, og ikke minst virke.

Det er ingen tvil om at Verrett har vært gjenstand for kritikk og kontrovers. 45-åringen har blant annet tidligere hevdet at han kan «rense» alle kvinner som har hatt «for mange» sexpartnere. Utsagnet fikk lege Wasim Zahid til å rase.

- Det er overhodet ikke noe hold i dette. Vaginaen er utviklet fra naturens side, blant annet for å ha sex. Og hvorfor skulle flere sexpartnere gi mer «avtrykk» enn regelmessig sex med én partner? Bør ikke antall samleier være det avgjørende? Det virker som man er opptatt av å stigmatisere de som har hatt sex med mange, sa Zahid til Se og Hør i fjor.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Fast TV-ekspert

Likevel kan det se ut til at de påståtte evnene hans har sørget for at Verrett har kapret seg en ny jobb som TV-ekspert, i programmet «The Doctors».

Det amerikanske talkshowet stammer fra TV-programmet «Dr. Pihl», og fokuserer for på helsemessige og medisinske problemer. Et team av medisinske fagfolk diskuterer sammen med ulike gjester en rekke forskjellige helserelaterte temaer og svarer på spørsmål fra seerne.

JOBB: Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek, annonserte på sin Instagram-konto at han vil starte i en ny TV-jobb. Bilder fra CBS. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Avsløringen om den nye jobben som TV-ekspert, deler Verrett selv i et innlegg på Instagram.

- Det er veldig viktig å bygge ei bro mellom vitenskap og spiritualitet, og dermed gjøre det til en funksjonell del av helsevesenet vårt. Dette som forebyggende støtte til å opprettholde en bærekraftig helse og foryngelse, starter Verrett innlegget med.

- Jeg tror at når vi begynner å bruke alle tilgjengelige ressurser på jorda for velvære, vil vi oppdage måter å leve et langt og sunt liv for framtidige generasjoner, fortsetter ham.

Reagerer

Wasim Zahid er kritisk til «The Doctors», og mener Verretts spirituelle synspunkter har lite der å gjøre.

- Dette synes jeg er skuffende og lite gjennomtenkt av produsentene. Slik deltakelse gir en legitimitet som ikke er betimelig, forteller Zahid og fortsetter:

- Jeg håper i det minste han ikke uttaler seg om medisinske temaer.

Også lege Kaveh Rashidi reagerer på Verretts nye jobb. Rashidi henviser til sin siste bok med navn «Kanskje du er frisk». I boka forklarer Rahidi at «sjamanisme» ikke har noe med helse eller vitenskap å gjøre.

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer

- TV-programmet du viser til har jeg ikke kjennskap til, men såkalt sjamanisme og helserådsgivning burde holdes helt atskilt. En «sjaman» har ikke den formelle kompetansen til å diagnostisere eller behandle sykdom på en trygg måte, forteller Rashidi til Se og Hør.

Skapte fullt oppstyr

I oktober ble prinsesse Märtha Louises kjæreste mye omdiskuterte bok, med navn «Spirit Hacking: Shamanic keys to reclaim your personal power, transform yourself and light up the world», lansert.

Det er ingen tvil om at boka skapte fullt oppstyr. Spesielt etter at Verrett selv gikk hardt ut mot norske medier for å «mobbe» og «sensurere» ham.

Tordentalen kom etter at forlaget Cappelen Damm stoppet den planlagte utgivelsen av boka hans.

Dagbladets anmelder ga boka terningkast én, og omtalte den som «gal manns tale». Blant annet ble det hevdet i boka at dødelige sykdommer som kreft kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve. Denne påstanden har høstet sterk kritikk fra leger.

Senere beklaget Verrett seg til nordmenn i en video på Instagram.

- Jeg vil si unnskyld for å ha generalisert nordmenn. Det er ikke alle i Norge som har et problem med meg. Jeg vil ikke at folk skal misforstå det faktum at Norge er et vakkert land, med vakre mennesker, og selvfølgelig kjæresten min, som er prinsesse i Norge. Så jeg har selvfølgelig mye respekt og kjærlighet for landet, sa han.

SKAVLAN: Fredrik Skavlan settes ut når vi stiller spørsmål om det omdiskuterte intervjuet han hadde med Märtha Louise og Durek Verrett tidligere i år. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/TV 2/Rød Løper Vis mer

Tar opp kreft i boka

Som tidligere nevnt tar Verretts bok for seg en rekke temaer, blant annet kreft og årsakene til sykdommen. Durek skriver at han kan «kommunisere med skygger», og at de kan fortelle ham årsaken til kreft. Dette kan for eksempel være selvpåførte årsaker, som problemer i arbeidslivet og ekteskapet.

Verrett hevder at dødelige sykdommer kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve.

«SJAMAN»: Durek Verrett (44) er selverklært «sjaman». Slik er metodene hans. Video: Shamandurek Vis mer

- Når jeg besøker sykehus og jobber med folk med kreft, er alltid det første spørsmålet mitt: «Hvorfor vil du ha denne kreften?» Dette gjør noen folk opprørt, skriver han i boka.

Barn, på den andre siden, er ifølge Verrett «ikke tynget av slike hang-ups».

- Når jeg jobber med barn, og jeg spør hvorfor de vil ha kreft, svarer de meg rett ut: «Fordi jeg ikke ønsker å være her lenger».

- Drøyeste jeg har lest

Kreftlege ved Sykehuset Østfold, Andreas Stensvold, var en av dem som reagerte kraftig på det Verrett skriver.

- Dette tror jeg nok er det drøyeste jeg har lest på år og dag. En del av påstandene er jo direkte farlige, og vil i det minste påføre pasientene enda mer lidelse og skyldfølelse, har Stensvold tidligere uttalt til Dagbladet.

I november forsøkte Verrett overfor NRK å forklare hva han egentlig mente.

- Jeg sier ikke at barn får kreft fordi de er ulykkelige. Det jeg sier er at vi har skapt et giftig samfunn, sa han i november.

Han erkjente også at han har fått med seg hva pressen har skrevet om boka, og sa at når folk ikke kjenner ham eller hans historie med kreft, så kan man trekke slutninger.

Miquela Fiori, pressekontakt for programmet i CBS, bekrefter overfor Se og Hør at Durek Verrett skal være med i flere episoder av «The Doctors». Hun har derimot ikke svart på hva slags beslutninger selskapet har tatt på forhånd, eller hva Verretts rolle konkret vil innebære. Verretts manager har ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

LES OGSÅ: Overrasket etter sjokk­avgjørelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer