Kjendiser på utenlandsferie:

Refses etter dette: - Hva fader?

Reality-profilene Melina Johnsen og Jamilla Wais forteller om krass feriekritikk. Selv gir de blaffen.

PÅ FERIE: Realitydeltakerne Melina Johnsen og Jamilla Brooke Wais er to av mange kjente fjes som har dratt til utlandet den siste tida - og det får de kritikk for i sosiale medier. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse
PÅ FERIE: Realitydeltakerne Melina Johnsen og Jamilla Brooke Wais er to av mange kjente fjes som har dratt til utlandet den siste tida - og det får de kritikk for i sosiale medier. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av juli åpnet norske myndigheter opp for reiser til en rekke land i Europa, noe som betyr at nordmenn fritt kan reise til feriefavoritter som Hellas, Frankrike og Italia.

De fleste nordmenn har gått for norgesferie i år, men for mange frister det nok med kritthvite strender og paraplydrinker, i takt med at grensene smått har blitt åpnet igjen.

Se og Hør har tidligere skrevet om at flere kjendiser valgte å reise ut av landet da grensene åpnet for noen uker siden, og ettersom ukene har gått, har stadig flere kjente fjes latt seg friste av sommerferie i utlandet.

Mange mener imidlertid at nordmenn bør holde seg hjemme på grunn av pandemien - og «sydenskam» har blitt et omdiskutert begrep den siste tida.

View this post on Instagram

Koser meg ☀️

A post shared by 🦋 MELINA NATHALIE JOHNSEN (@melinajohnseen) on

«Ex on The Beach»-profilen Melina Johnsen (24) er blant dem som har fått passet påskrevet i sosiale medier for å ha reist til utlandet.

Hun befinner seg for tida i Dubai - et land som myndighetene fraråder nordmenn å reise til, med mindre reisen er «strengt nødvendig». Det betyr derimot ikke at det er forbudt å reise til landet.

- Det var veldig spontant, og jeg angrer ikke. Jeg storkoser meg, sier Johnsen til Se og Hør.

TAR SJANSEN: Flere har bestemt seg for å droppe Norgesferien til fordel for sol og varme. Bilder: Scanpix / privat Vis mer

Stygge meldinger

Hun reiser med venninna Jamilla Brooke Wais (25), som deltok i «Paradise Hotel» i 2019. Wais sier til Se og Hør at hun har fått mange stygge meldinger i sosiale medier for Dubai-turen, men at hun gir fullstendig blaffen i hva andre mener.

- Jeg har fått høre at jeg er egoistisk, og at det ikke er lov til å reise til Dubai, og så videre. Vi får mye hat på grunn av corona, men hva fader, så lenge vi er friske, kan vi vel gjøre som vi vil, mener 25-åringen.

Realitydeltakeren medgir likevel at hun måtte tenke seg grundig om før hun satte seg på flyet til Midtøsten.

PÅ TUR: «Paradise Hotel»-profilen Jamilla Brooke Wais nyter late sommerdager i Dubai med venninna Melina Johnsen. Foto: Privat
PÅ TUR: «Paradise Hotel»-profilen Jamilla Brooke Wais nyter late sommerdager i Dubai med venninna Melina Johnsen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vil så klart ikke smitte noen eller sette noen andre i fare, bare fordi jeg selv vil på ferie, sier Wais til Se og Hør.

«Paradise Hotel»-profilen føler likevel ikke på noen «sydenskam». Hun synes snarere nordmenn burde roe litt ned, og ikke legge seg opp i andres saker. Wais påpeker at hun er opptatt av smitteverntiltakene på ferie.

- De er skikkelig strenge i Dubai, vi må bruke munnbind så å si overalt - og vi måtte ta coronatest før vi fikk komme inn i landet. Det er mye strengere enn hjemme i Norge, hevder hun.

Venninnene har delt en rekke eksotiske bilder fra ferien i sosiale medier. Melina Johnsen har stengt kommentarfeltet på flere av sine siste Instagram-bilder - for å unngå nettopp negative kommentarer.

View this post on Instagram

Peace 🧚🏽

A post shared by 🦋 MELINA NATHALIE JOHNSEN (@melinajohnseen) on

- Jeg valgte å stenge kommentarfeltet fordi jeg ikke orker dårlige «vibes». Man lever bare en gang, og man må kunne kose seg uten at det skal bli kaos, sier hun til Se og Hør.

«Ex on The Beach»-profilen føler heller ikke på «sydenskammen».

- Hva menes med det? Det er jo lov å reise og så lenge man tar hensyn og følger reglene, er det vel ingen skam å reise, sier 24-åringen.

View this post on Instagram

👸🏼

A post shared by 🦋 MELINA NATHALIE JOHNSEN (@melinajohnseen) on

- Folk må hate så mye de vil, men det stopper ikke meg fra å leve livet mitt, av den grunn. Jeg har veldig respekt for dem som er i risikogruppen for covid-19, men jeg følger reglene og er veldig nøye, legger hun til.

Både hun og Jamilla Wais er innforstått med at de må i karantene når de kommer hjem til Norge, i og med et landet er markert som rødt på FHIs oversikt.

- Bør ikke føle skam

Realitydeltakeren Morten Botten (25) har også latt seg friste av en tur til sørlige breddegrader. «Paradise Hotel»-profilen befinner seg i Aten med en venninne, som har et hus der.

NYTER FERIEN: Morten Botten slapper av med late dager i Hellas, og sier til Se og Hør at greske myndigheter er strenge på smitteverntiltakene. Foto: Privat
NYTER FERIEN: Morten Botten slapper av med late dager i Hellas, og sier til Se og Hør at greske myndigheter er strenge på smitteverntiltakene. Foto: Privat Vis mer

25-åringen skulle opprinnelig ha tilbrakt sommeren på Mykonos, der planen var å jobbe for et hotell. Det ble skrinlagt på grunn av coronakrisa, og da venninna spurte om han ville være med til Aten, øynet han en mulighet til å smette utenlands.

- Jeg hadde nok ikke dratt hvis hun ikke hadde hatt familie og egen leilighet, sier realityprofilen.

Reaksjonene på ferieturen har vært gode, ifølge Botten.

RUNDLURT: Morten Botten klarte å lure kjæresten Sofie Nilsen trill rundt. Video: Morten og Sofie @ YouTube. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Det har vært svært lite reaksjoner, egentlig. De fleste lurer bare på hvorfor jeg valgte å reise. Jeg har også fått en del spørsmål om hva slags smitteverntiltak de har i Hellas, og hvilke retningslinjer jeg har under reisen.

Likevel tenkte 25-åringen seg grundig om før han reiste sørover, og rådførte seg med venninna og hennes familie før han dro - slik at han hele tiden var oppdatert på smittesituasjonen i landet.

Botten opplever at grekerne er opptatt av smittevernet, og sier at det er strenge tiltak i landet - med krav til munnbind og tilstrekkelig avstand. 25-åringen ble også testet for corona da han ankom landet.

«Sydenskam» mener Borten nordmenn imidlertid ikke bør tenke på. Selv stoler han på norske myndigheter og deres råd.

- Jeg synes alle må kunne ta sine egne avgjørelser og hva som føles riktig basert på rådene og anbefalingene de gir oss - uten å føle skam, sier han og forklarer at han under hele coronatida har lyttet til myndighetene, også da muligheten for å reise utenlands åpnet seg.

Da Se og Hør snakket med psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch tidligere i juli, var han klar i sin tale om den såkalte sydenskammen.

- Jeg mener at ingen som reiser til Syden, som det så fint heter, altså de grønne landene, bør ha sydenskam. Det er lov å reise, og jeg sier som alle andre: man må lære seg de lokale reglene for smittevern og ellers være forsiktig.

TAR SJANSEN: Flere har bestemt seg for å droppe Norgesferien til fordel for sol og varme. Bilder: Scanpix / privat Vis mer

Helseminister Bent Høie (H) uttalte fredag at ingen bør føle skam for å reise til utlandet nå.

- Jeg skjønner veldig godt at mange blir sinte. Mange har ofret veldig mye for at vi skal få kontroll på smitten. Folk har mistet sine kjære, har ikke fått besøke sine eldre og mange har mistet jobben. Når de opplever at andre tar unødvendige sjanser, så forstår jeg reaksjonen, sa han til Dagbladet.

GOD STEMNING: Skal vi danse-deltager Grunde Myhrer skryter av konkurrent Trude Drevlands hofter på dansegulvet. Video: Julie Solberg. Vis mer

Dropper Granka-turen

Sydenskam eller ei - det er ikke alle som er overbevist om at det er en god idé å feriere i utlandet - til tross for at det er lov å reise til en rekke land. Mangeårig bergensordfører og tidligere Høyre-politiker Trude Drevland (73) har valgt å avlyse sin årlige høsttur til Gran Canaria.

«Jeg avlyser turen sammen med min kjære datter til Gran Canaria i oktober», skrev hun på Instagram tidligere i uka.

Til Se og Hør sier Drevland at samfunnet har et felles ansvar, og at det var det som til slutt gjorde at hun valgte å avlyse turen.

- Jeg avlyste turen min av flere årsaker. Vi har alle et ansvar, og vi er fortsatt midt i en pandemi, verden over. Jeg har ingen ønsker om å utsette verken meg selv, og enda mindre andre, for smitte. Jeg kjente at jeg ikke hadde gleden over å skulle reise lenger, forteller hun.

Drevland mener videre at det ikke lenger er ansvarlig å reise til utlandet, og at vi må være smarte nå - slik at samfunnet fortere kan gå tilbake til det mer normale.

«BLOGGERNE»: Martine Lunde og Aleksander Sæterstøl har vært kjærester siden de møttes på «Paradise Hotel» i 2017. Nå ser det ut til at de ikke skal på ferie sammen - av en helt spesiell grunn. Video: Thea Hope. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper. Musikk: Epidemic Sound Vis mer

- Folk må vurdere selv, men altfor mange tar dårlige valg. Det er dessverre ikke lenger ansvarlig å reise utenlands bare for å feriere. Handler vi klokt nå, blir gleden større senere, og livet blir fortere «normalt». Hvis vi reiser bare for å feriere, bør vi ubetinget la være nå, sier 73-åringen.

LES OGSÅ: - Kan ikke gå på seks måneder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer