Pilotfrue fra «Bloggerne»:

Refses av kjendismødre etter barbie-utspill

Nå svarer «Pilotfrue» på oppdragelseskritikken.

KLAR TALE: Julianne Nygård mener at det er og bør være noen forskjeller på gutter og jenter. Foto: Privat
KLAR TALE: Julianne Nygård mener at det er og bør være noen forskjeller på gutter og jenter. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Pilotfrue Julianne Nygård (27) er for tiden opptatt med forberedelser til ny sesong av «Bloggerne» på TV 2 Livsstil. Men det er noe enda større som skjer i 27-åringens liv før sesongpremieren i høst.

I slutten av juni blir hun og ektemannen Ulrik Nygård (38) foreldre for første gang - til en liten gutt.

Julianne har i lang tid planlagt hvordan livet skal være når sønnen, som får navnet Severin, kommer til verden. Det er derimot ikke alle som er enige i oppdragelsesmetodene hun lufter på bloggen. Nå svarer hun på kritikken.

Ingen dukker

I et blogginnlegg fra forrige uke, svarer 27-åringen på spørsmål fra leserne. Og på spørsmål om hvilke farger hun vil bruke på sønnens klær og rom, svarer hun blant annet:

«Det blir ikke barbier og dukker på rommet hans. Der går grensen min. For ja, jeg mener at det er og bør være noen forskjeller på gutter og jenter. Ellers skal han få leke med hva han vil,» skriver hun på bloggen.

Dette utsagnet har flere reagert på. På grunn av «unødvendig oppstyr hun har opplevd tidligere» har Julianne allerede stengt kommentarfelt på bloggen.

BLIR FORELDRE: Ulrik og Julianne Nygård venter spent på sønnen Severin som kommer i juni. Foto: Privat
BLIR FORELDRE: Ulrik og Julianne Nygård venter spent på sønnen Severin som kommer i juni. Foto: Privat Vis mer

Men til Se og Hør kan hun fortelle at hun har fått en del meldinger fra sinte følgere på Facebook og Snapchat i etterkant av innlegget.

- Komisk

- Jeg synes det er komisk at folk hisser seg opp av at jeg ikke skal kjøpe barbiedukker til sønnen min. Akkurat som om det er galt av meg og at jeg da blir en dårlig mor på bakgrunn av det, sier «Bloggerne»-profilen.

Kjønnsdebatten er fremdeles et tema som vekker engasjement hos mange. Synet på «jente- og gutteleker» og «jente- og guttefarger» er noe som varierer i forskjellige familier.

Blant dem som reagerer på Juliannes utspill, er «Bloggerne»-kollega Marna Haugen Burøe (37). Sammen med ektemannen, komiker Ørjan Burøe (43), har hun sønnene Theodor (9) og Dexter (3).

- Skambelagte tabuer

37-åringen mener eksempelvis at det å nekte et barn å leke med noe basert på kjønn, skaper skam.

- Det gjør noe med et lite menneske. Mange voksne sliter fremdeles med skambelagte tabuer fra barndommen, sier Marna til Se og Hør.

Til Se og Hør forteller Marna at hun lar sønnene leke med de selv vil, enten det er dinosaurer eller glitter.

- Yngstemann er entertainer til fingerspissene, og skal han danse som Elsa (fra barnefilmen «Frost», journ.anm.), ja, da gjøres det så klart med Elsa-kjolen på. Ingen skam i det.

ÅPNE: Marna Haugen Burøe (Komikerfrue) og Ørjan Burøe gjør ikke forskjell på jente- og gutteleker i sitt hjem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ÅPNE: Marna Haugen Burøe (Komikerfrue) og Ørjan Burøe gjør ikke forskjell på jente- og gutteleker i sitt hjem. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Likevel tror hun Julianne kan komme til å endre på synspunktene sine når hun blir mamma.

- Jeg lar tvilen komme henne til gode siden hun er førstegangsmamma. Hun vil nok fort se at barns lek og utforsking er det som skaper smarte og kreative mennesker som er trygge på seg selv, sier Marna.

Hadde «gutte»-sykkel

Eiendomsmegler og «Boligjakten»-profil Karianne Amlie (40) er tobarnsmamma til Viktor (5) og Jeppe (2).

Hun forteller at sønnene har hatt tilgang til «jenteleker» fra de var født.

40-åringen forteller at hun selv som barn ikke nødvendigvis var mest opptatt av de mest «jentete» lekene. Den første sykkelen hun fikk selv, og ikke måtte arve etter søsteren sin, var en «guttesykkel».

GUTTEJENTE: Programleder i «Boligjakten» Karianne Amlie følte seg heldig som fikk vokse opp som ei guttejente. Foto: TV3
GUTTEJENTE: Programleder i «Boligjakten» Karianne Amlie følte seg heldig som fikk vokse opp som ei guttejente. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg digget den sykkelen, og følte meg så heldig. Jeg var ei «guttejente» da jeg vokste opp. Derfor har Jeppe og Viktor dukkevogn og dukke. Mannen min, Tormod, syntes det var så gøy da dukken kom i hus, at han spurtet ut i lunsjen og kjøpte «stellesett» til den, med bleie, drikkeflaske og masse utstyr.

Karianne forteller at sønnene også leker med dinosaurer, biler og bamser.

- Jeg synes barn skal få velge hva de vil leke med selv og at vi foreldre skal tilrettelegge for at de skal få prøve ut forskjellige leker. Gud, så kjedelig jeg hadde blitt hvis jeg måtte sittet og flettet håret på en barbie dagen lang og ikke fikk rast rundt på den kule sykkelen min, sier hun.

ROSA: Kariannes sønner Viktor (5) og Jeppe (2) har både dukke og dukkevogn på sitt rom. Foto: Privat
ROSA: Kariannes sønner Viktor (5) og Jeppe (2) har både dukke og dukkevogn på sitt rom. Foto: Privat Vis mer

Barnerommet hjemme hos «Boligjakten»-programlederen var blått da familien flyttet inn, og de har beholdt fargen.

- Rommet er et lekerom, ikke et utstillingsrom. Vi har huske i taket og fokuserer mer på det artige, enn på å dekorere så voldsomt, forklarer hun.

- Blir store forskjeller

Artist Sandra Lyng (31) venter selv sitt første barn i november og er åpen for at folk må få gjøre det de vil for sin unge. I motsetning til Julianne Nygård har ikke Lyng planene klare for hva som skal være på barnerommet.

- For meg spiller det ingen rolle om mitt barn vil ha rosa eller svart rom, fotball eller dukker, så lenge ungen min har det bra, sier hun.

Ei som virkelig engasjerer seg for kjønnsdebatten er leder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad. Hun mener mange guttebarn får lite rom for å utforske.

- Det blir store forskjeller på hvilke muligheter og roller gutter og jenter kan ha hvis de får begrensninger på hva de kan leke med allerede før de er født. Mange barn, og særlig gutter, får altfor lite rom til å utforske. Men så lenge man gir barn trygghet, støtte og respekt uansett kjønn, blir de trygge voksne også, sier Endestad til Se og Hør.

Lekte bare med rosa

Julianne Nygård var selv en skikkelig «jentete» jente som barn, og forklarer at hun selv kun lekte med alt som var rosa, og var også med på rytmisk gymnastikk, bare sammen med jenter.

Og selv om hun allerede har noen klare meninger nå, om hva sønnen skal få tilgang til av leker, sier hun at hun vil la ham bestemme selv når han blir litt eldre.

BESTEMTE: Ulrik og Julianne Nygård ønsker ikke å kjøpe barbier og andre leker tradisjonelt sett på som «jenteleker» til sønnen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BESTEMTE: Ulrik og Julianne Nygård ønsker ikke å kjøpe barbier og andre leker tradisjonelt sett på som «jenteleker» til sønnen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenker at alle foreldre må gjøre som de vil, men jeg synes det er spesielt å fylle et gutterom fullt av barbiedukker og andre typiske rosa «jenteleker», før gutten eventuelt uttrykker at han ønsker det selv, sier Julianne til Se og Hør.

- Dersom Severin ønsker seg barbiedukker når han blir eldre så kjøper vi selvfølgelig det til ham, men det er ikke noe verken Ulrik eller jeg kommer til å oppfordre til eller skaffe før han eventuelt ber om det selv, sier den kommende moren.

LES OGSÅ: Som kjæreste er han kjempesnill

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer