Ingeborg Senneset:

Refser kjendiser: - Spytter på dugnaden

Samfunnsdebattanten sjokkeres av et Instagram-innlegg som viser kjendiser tett i tett på fest.

GODE FORBILDER: Helseminister Bent Høie påpeker at influensere har et særlig ansvar når det kommer til å være forbilder for dagens generasjon. Video: Embla Hjort-Larsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga publiserte influenser Sofie Steen Isachsen (25), bedre kjent som Sophie Elise, flere bilder fra den siste tida.

Her er hun blant annet avbildet sammen med artistene Astrid Smeplass (23) og Julie Bergan (26), som sitter tett inntil henne. Et annet bilde viser 25-åringen i et boblebad sammen med blant andre NRK-profil Gisle Agledahl (29). I et annet bilde slikker Isachsen på armen til kompisen sin, Henrik Skansen.

Felles for bildene er at smitteverntiltaket med minst én meters avstand, er totalt fraværende.

«Starten på høsten via analogt kamera, med en gjeng fine folk», lyder bildeteksten.

SMITTEVERNBRUDD: Astrid S, Sophie Elise og Julie Bergan satt tett i tett. Foto: Skjermdump/Instagram
SMITTEVERNBRUDD: Astrid S, Sophie Elise og Julie Bergan satt tett i tett. Foto: Skjermdump/Instagram Vis mer

Det får samfunnsdebattant, sykepleier og journalist i Aftenposten, Ingeborg Senneset (35), til å se rødt. Hun har kommentert følgende under innlegget på Instagram:

HARDT UT: Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset reagerer kraftig på deltakerne på festen ikke overholder regelen om én meters avstand. Foto: Paal Audestad
HARDT UT: Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset reagerer kraftig på deltakerne på festen ikke overholder regelen om én meters avstand. Foto: Paal Audestad Vis mer

«Ikke for å være den fyren, men liker å overleve og ser gjerne at verden ikke går under mer enn nødvendig. Så - fine folk er best på avstand», skriver hun.

Kommentaren har sanket 1300 likerklikk, og flere hyller Senneset i kommentarfeltet.

Kommentaren og skjermdump av innlegget til Isachsen er også lagt ut både på Instagram-historien og Facebook-siden til Senneset.

INFLUENSER: NRK Innafor har lagd dokumentar om influenserbransjen, men programlederen fikk seg en overraskelse da hun møtte opp på den røde løperen i forkant av Vixen Awards. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Til Se og Hør understreker hun at hun prinsipielt er imot å henge ut enkeltpersoner, og at hennes post ikke er en oppfordring om å dele bilder av dem som bryter smittevernanbefalinger.

Senneset følte imidlertid for å si ifra da posten var lagt ut offentlig på en av Norges største kontoer.

Vil ikke svare

Da kritikken ble stående ubesvart i kommentarfeltet, følte hun at hun måtte ty til sterkere lut.

- I mine øyne er det en hinsides post å legge ut. Jeg lurte på om noen var hjemme. Dette er snakk om veldig voksne, kapable karrieremennesker - hver og en på bildene. Alle kan gå på en smittevernmessig smell. Jeg har ikke unngått alle tabber jeg heller, men å kringkaste det og kalle det «hygge med fine folk», er egentlig å gi en lang og god langfinger til alle dem som de siste månedene har forsøkt å følge alle anbefalinger og smitteverntiltak, sier hun oppgitt.

- Spesielt til alle dem som forsøker å redde liv, de som risikerer at bedrifter går konkurs, til syke og ensomme og til dem som bare håper at smittetrykket snart skal gå ned.

Heller ikke overfor Se og Hør vil Isachsen kommentere smittevernbruddet. Det vil heller ikke Astrid Smeplass, opplyser hennes manager Johanna Alem i Universal Music.

Se og Hør har vært i kontakt med Julie Bergans manager, Cecilie Torp-Holte, som etter gjentatte henvendelser ikke har besvart spørsmålene våre.

Gisle Agledahl har ikke besvart Se og Hørs gjentatte henvendelser.

VIL IKKE SVARE: Astrid Smeplass var avbildet tett i tett med Sofie Steen Isachsen og Julie Bergan på fest. Hun ønsker ikke å svare på kritikken. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
VIL IKKE SVARE: Astrid Smeplass var avbildet tett i tett med Sofie Steen Isachsen og Julie Bergan på fest. Hun ønsker ikke å svare på kritikken. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Slettet innlegget

Etter at denne saken er publisert, har imidlertid Isachsen tatt bort innlegget på Instagram, samt kommentert kritikken på sin egen Instagram-profil. Her nekter hun også for å ha brutt smittevernreglene.

«På samlingen media nå referer til, som var et privat arrangement med venner, overhold vi alle reglene. Vi var under 20 mennesker sammen (som på den tida var lovlig), og tok hensyn til alle smitteverntiltak, hadde antibac og holdt avstand», skriver hun, til tross for at bildene viser noe annet.

«På et av bildene satte vi oss ned, og lente oss for nærme i et lite øyeblikk. Vi ser i ettertid at det sender ut feil signaler. Beklager hvis det virker som vi synes det er greit å bryte smittevernreglene. De respekterer vi selvsagt fullt og helt. Tar situasjonen vi er i nå på alvor, og ønsker ikke å sende ut feil signaler», skriver hun videre.

Det går ikke fram hvem hun andre enn seg selv hun uttaler seg på vegne av, eller hvilket bilde hun refererer til.

KRITISK: Etter at Sophie Elise lastet opp to bilder på Instagram foran Slottsplassen, har flere kritisert influenseren. Nå svarer hun for seg. Video: Rød Løper Vis mer

- Sjokkerende

Senneset påpeker at de norske kjendisene som er avbildet er forbilder for mange unge, og at det derfor gir svært uheldige signaler at smittevernbrudd forkynnes som «hygge» for hundretusener av følgere.

- Når vi vet at det er mange mennesker som aldri har vært så isolert som nå, også er det første de finner på internett folk som i praksis spytter på dugnaden - det er skuffende og sjokkerende, fortsetter hun.

Hun viser til en fersk undersøkelse som viser at hver tiende nordmann i all hovedsak har sluttet å gå ut av huset på grunn av pandemien. Senneset oppfordrer derfor offentlige profiler til å vise hvordan man kan holde avstand, samtidig som man er sosial.

- Dersom man kan dele en post full av analoge bilder med fine folk med minst en meters avstand og vise at man både kan gå på restaurant og bar og samtidig holde viruset på avstand, er det gull, sier hun.

Senneset påpeker at hun synes det er svært positivt at Isachsen har latt kritikken stå i kommentarfeltet, men er skuffet over at den ikke er besvart.

Heller ikke noen av dem som er avbildet har kommentert kritikken. Det til tross for at flere enn Senneset har både tagget og kommentert avstandsbruddet.

- Jeg tenker at det sier mye om personen selv når du ikke svarer på konstruktiv kritikk. Det er en melding om at dette ikke er greit. Når det er familier som diskuterer hvem som får gå i begravelse eller ikke på grunn av smittetrykket, er det helt uhørt at du slikker noen på armen og kaller det hygge.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Hun reagerer også på at Julie Bergan og Astrid Smeplass har forholdt seg tause om kritikken, men har reagert på innlegget med likerklikk. Bergan har også kommentert med hjerter under.

- Hvis hver og en av disse personene går ut offentlig og sier at dette var dumt, dette skal jeg slutte med, og ta ansvar - jeg skal holde avstand, da skal jeg si at «det er helt konge» til hver eneste en. Hvis de fortsetter med smittevernbrudd - da er det bare å skamme seg - og håpe inderlig at ikke akkurat du var den som ga viruset skyss til feil person. Covid-19 er potensielt sykeleie, isolasjon og i verste fall død. Det vil du ikke viderebringe.

Tirsdag kveld, etter at denne saken ble publisert, kommenterte imidlertid Julie Bergan kritikken på Instagram.

«For noen uker siden var jeg på et privat arrangement med venner der vi var under 20 personer samlet utendørs. Alle smittevernstiltak ble overholdt med antibac, god avstand og at vi alle var symptomfrie», skriver hun, og fortsetter:

«Da bildet som Dagbladet-artikkelen henviser til ble tatt lente vi oss nok dessverre litt for tett sammen, noe i vi i ettertid selvfølgelig ser er dumt. Jeg er veldig lei meg for at vi kan ha sendt ut feil signaler. Jeg beklager hvis noen har oppfattet det som at jeg ikke bryr meg om reglene og ikke vil bidra til dugnaden. Det gjør jeg selvfølgelig».

LES OGSÅ: Dette fikk du aldri se

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer