P3aksjonen:

Refser dette:­ ­- Over grensen

Da P3-profil Martin Lepperød lot seg henge opp i fiskekroker, fikk flere av følgerne nok.

GA ALT: Programlederne er kjent for å gi alt under P3aksjonen, og i år var intet unntak. Martin Lepperød ga alt for å samle inn penger til TV-aksjonen. Video: NRK/ Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for tv-aksjonen, og tradisjon tro bydde NRK P3-redaksjonen på stunt for å samle inn mest mulig penger forrige uke.

At de ulike profilene vekker oppsikt med påfunnene sine, er intet nytt, og spesielt Ronny Brede Aases (34) totalforandring, rådyr Astrid S-blemme og Vida Lill Berges (30) hårbarbering er blant stuntene som tidligere har skapt overskrifter.

Det er ikke alltid P3-gjengens påfunn faller i smak hos følgerne, og i år er det særlig ett vågestykke som får flere til å si ifra.

«Ødela hele årets P3aksjon»

Programleder Martin Lepperød (27) lot seg nemlig henge opp i fiskekroker fra ryggen for å støtte tv-aksjonen, som i år altså er til støtte for WWFs kamp mot plast i havet.

Han var tydelig på at dette her var noe han selv hadde drømt om, og at dette var helt frivillig, men likevel blir dette for sterk kost for flere.

Bilder av affæren er lagt ut på P3s Instagram-profil, og flere har tatt til orde i kommentarfeltet. Noen skriver at de har sluttet å følge kontoen på grunn av nettopp dette.

Dette er blant kommentarene som har kommet på Instagram:

«Dette synes jeg ikke er innafor hva jeg synes er morsomt. Slutter å følge».

«Dette ødela hele årets P3-aksjon for min del».

«Hva i all verden er underholdende med dette? Dette er ren og skjær idioti. Skam dere NRK P3! Ingenting ved dette er tøft. Dette er på absolutt ingen måte greit, og jeg hadde ikke trodde dette om dere».

Flere påstår at stuntet kan bidra til å trigge folk som driver med selvskading.

TRYGG: Martin Lepperød og NRK forsikrer om at stuntet var gjort på forsvarlig måte. Foto: Tom Øverlie/NRK P3
TRYGG: Martin Lepperød og NRK forsikrer om at stuntet var gjort på forsvarlig måte. Foto: Tom Øverlie/NRK P3 Vis mer

«Upassende og unødvendig. Dette forventet jeg ikke å finne på NRK P3. Går fram som et dårlig forbilde og vel vitende om dere har mange følgere som helt sikkert ikke trenger oppfordringer av denne karakter, så utviser dere dårlig dømmekraft og svakt nettvett. Vi har mer enn nok unødvendig selvskading i samfunnet til at vi behøver statsfinansiert legitimering av denne typen dumskap. Dere er en statskanal, ikke «Jackass».

- Hundre prosent frivillig

Se og Hør har vært i kontakt med Lepperød mandag, som ikke er tilgjengelig for kommentar.

BISARR: P3-profil Martin Axel Henny Lepperød er ute med låt og tilhørende musikkvideo. Og sistnevnet er en ... ja, veldig merkelig video. Video: Rød Løper Vis mer

Til egen kanal sa han imidlertid søndag at han har det bra etter lørdagens utfordring. Her kommenterte han også reaksjonene som har kommet.

- Det er ikke noe å være bekymret for. Det var hundre prosent frivillig. Det er jo veldig hyggelig at lytterne er bekymret for meg, men jeg var i trygge hender. Jeg hadde aldri gjort det, eller hadde aldri fått lov til å gjøre det, hvis det var noe som helst helserisiko involvert, sa han til NRK.

Vil vurdere kritikken

Andre har imidlertid gitt to tomler opp og hyllet Lepperød for stuntet, og mener det er tilstrekkelig med advarsler for å unngå å se selve utfordringen dersom man ikke ønsker.

P3 har sett seg nødt til å svare på kommentarene på sin egen Instagram-konto, og forsikrer om at stuntet er forsvarlig gjennomført. De understreker også at Lepperød var med frivillig, og at han hadde muligheten til å trekke seg under hele gjennomføringen.

«Det er ikke en intensjon at P3aksjonen skal vekke sterke, negative reaksjoner. Tvert imot! En riktig balansegang rundt utfordringene og hvordan de oppleves av publikum er avgjørende for å lage en vellykket aksjon», skriver de, og legger til at tilbakemeldingene på den aktuelle utfordringen vil bli tatt med i evalueringen av årets aksjon.

VILT STUNT: Niklas Baarli er kjent for å by på seg selv. Det har han gjort en rekke ganger opp gjennom sin karriere, og under den årlige P3aksjonen, har det gått hardt utover utseendet hans. Vis mer

Fikk klager

Bransjenettstedet Kampanje skriver at kringkastingsrådet har mottatt to klager på innslaget.

P3-redaktør Camilla Bjørn sier til nettstedet at de var forberedt på reaksjoner, men understreker at utfordringen var nøye vurdert fra både redaksjonelt, HMS (helse, miljø og sikkerhet) og smitteverns-perspektiv.

- Som oftest vet ikke programlederne om utfordringene på forhånd, men i denne saken var programleder Martin Lepperød tett involvert hele veien sammen med Håvve Fjell fra Wings of Desire, som er blant de mest anerkjente på body supension-feltet, sier hun.

Hun har likevel forståelse for at innslaget gjorde inntrykk på folk, men understreker at stuntet hører til under «galskap og moro» som P3aksjonen har gjort til sitt varemerke.

LES OGSÅ: Bryter tausheten om bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer