En kvinne i 20-årene er dømt for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke var begått. Det framgår i dommen som kom fra tingretten forrige uke.
Kvinnen, som har vært deltaker i en kjent, norsk realityserie, hevdet overfor politiet å ha blitt voldtatt i sommer. Den påståtte voldtekten skulle ha funnet sted etter en privat fest.

Vekker reaksjoner: - Skam dere
Ulike forklaringer
I dommen framgår det imidlertid at vedkommende har gitt flere ulike forklaringer på hvor den påståtte voldtekten fant sted, og hvorvidt det var en eller to gjerningspersoner.
Politiet har avdekket kvinnens bevegelser, og har gjennom blant annet vitneavhør og overvåkningsmateriale avdekket at voldtekten ikke har kunnet finne sted på angitt tidspunkt.
Retten slår fast at kvinnen har oppgitt uriktig forklaring - utover enhver rimelig tvil.
Det ble gjennom blod- og urinprøver funnet spor av både høyt alkoholkonsum og kokain hos realityprofilen.
Politiet skal raskt ha fattet mistanke om at forklaringen til kvinnen var uriktig, og ingen ble mistenkt eller siktet for å ha begått den påståtte voldtekten.

Drapsmannens mange kvinner
- Ikke skyldig
Kvinnen er dømt til 30 dagers fengsel, samt en bot på 10 000 kroner. I tillegg må hun betale saksomkostninger på 2500 kroner.
Å oppgi en oppdiktet forklaring på en straffbar handling har en strafferamme på inntil ett års fengsel.
- Hun er uenig i dommen, og mener hun ikke er skyldig i det hun er dømt for. Hun har imidlertid ikke tatt stilling til om hun vil anke saken, opplyser kvinnens forsvarer, Anette Holt Tønsberg, til Se og Hør.
Statsadvokat Kari Buvik opplyser til Se og Hør at saken ikke vil bli anket fra påtalemyndighetens side.
- Viktig dom
Politiadvokat Victoria Kvinnesland, som førte saken på vegne av påtalemyndigheten, sier til Se og Hør at kvinnen ble dømt i tråd med tiltalen.
- Generelt ser politiet svært strengt på denne type saker, altså falske anmeldelser. Allmennpreventive hensyn taler for at personer som kommer med falske anmeldelser ilegges en følbar reaksjon, forteller hun.

Realityprofil anmeldt etter vill Porsche-ferd
Kvinnesland forklarer at det er sjelden man blir tiltalt og dømt for å avgi falsk anmeldelse om voldtekt, da det er vanskelig å bevise at en voldtekt ikke har skjedd. Hun mener derfor det er både viktig og bra at det er gjort i denne saken.
- Det kommer inn såpass mange voldtektsanmeldelser til politiet hvert år, som er vanskelige å oppklare fordi de gjerne har et komplekst bevisbilde. Når personer anmelder uriktig er det med på å svekke troverdigheten til de reelle ofrene. Det er også synd fordi det kan være med på å mistenkeliggjøre personer som ikke har gjort det de er anklaget for. I tillegg er det en sløsing av politiets ressurser, forklarer politiadvokaten.
LES OGSÅ: Realityprofil skallet ned dørvakt