Katarina Flatland:

- Reaksjonen min var: «Bra det ikke var kreft»

Avslører hvordan hun reagerte på sykdomsbeskjeden.

ÅPEN: Katarina Flatland er åpen om sykdommen hun lever med. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ÅPEN: Katarina Flatland er åpen om sykdommen hun lever med. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

TV-profil Katarina Flatland (32), som i disse tider holder på med å gjøre seg ferdig med legestudiene sine, gjestet nylig podkasten «Må på behandling» som ledes av komiker Morten Ramm (43).

Det har i lang tid vært kjent at TV-profilen har Diabetes type 1. Flatland har vært ærlig om sykdommen og delt åpent om hvordan det påvirker henne. Også i podkast-episoden blir Flatlands helsetilstand en stor del av samtalen.

INFLUENSER: Katarina Flatland er både programleder, podkaster og lege, men blogging lot hun ligge på hyllen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Ifølge Helse Norge er Diabetes type 1 en autoimmun sykdom. Det vil si at kroppens eget forsvarsverk mot blant annet infeksjoner ødelegger de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen. Kroppen slutter dermed å produsere hormonet insulin, eller produksjonen blir sterkt redusert, og dette fører til at blodsukkeret stiger.

Pumpe på låret

Istedenfor å måtte ta en rekke sprøyter med insulin hver eneste dag, har Flatland fått seg en insulinpumpe som er festet ved låret.

Den må flyttes på hver tredje dag, røper hun i podkasten.

I podkasten ber Ramm Flatland om å fortelle litt om hvordan hun reagerte da hun fikk sykdomsbeskjeden. Hun fikk påvist Diabetes type 1 i 2013, rett etter at både moren og faren hadde vært rammet av hver sin kreftrunde.

- Reaksjonen min var umiddelbart: «Så bra det ikke var kreft», innrømmer hun og forklarer deretter hvordan den neste reaksjonen var:

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug delte klipp fra fødestuen i den en episode av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

- Fy faen, dette er noe kronisk jeg skal ha resten av livet.

Etter å ha fått beskjeden ga den profilerte programlederen seg fire dager til å være det hun beskriver som «jævlig lei seg», og deretter skulle hun være ferdig med det.

- Dritt

I podkasten spør Ramm også hvordan det er å leve med diabetesen.

- Det er helt greit, men det er dritt. Jeg skulle gjerne vært foruten, innrømmer TV-profilen.

Flatland nevner også en del ulemper ved å ha sykdommen, som for eksempel at hun må tenke på det veldig ofte, blant annet til hvert måltid, når hun trener og når hun er stresset.

BEUNDRINGSVERDIG: Den svenske håndballstjernen, Jenny Carlson har valgt å være åpen om sin sykdom, noe hun har fått mye positive tilbakemeldinger på. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Se og Hør har forsøkt å få en kommentar fra Katarina Flatland, foreløpig uten hell.

Flatland har tidligere innrømmet at det er krevende å ha like god kontroll på diabetessykdommen i en hektisk hverdag som mor. Tilstanden gjør at hun er nødt til å være nøye med å måle blodsukkeret, spise riktig og sette insulin når det trengs.

Det viktigste for å holde blodsukkeret på riktig nivå er rutiner, og de innrømmet Flatland hadde forsvunnet fullstendig etter at hun ble mor.

- Jeg var veldig flink under graviditeten, for da hadde Bernard samme blodsukker som meg, så jeg følte at for hver gang jeg ikke hadde kontroll, var det noe som gikk utover han, har Flatland åpenhjertig fortalt Pia Seeberg i podkasten «Trening etter fødsel».

SYKDOM: Realitystjernen ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

- Med en gang han var ute, var jeg så drittlei, og har ikke vært så flink som jeg burde, og ikke har jeg kontroll som jeg burde. Jeg burde spist mer strikt, men det er styrete med alt som foregår, fortsatte hun.

LES OGSÅ: Nå trapper hun ned

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer