«Farmen kjendis»:

Reagerer på frem­stilling: - Karakterdrap

Konfliktene har virkelig rast fra seg i årets «Farmen kjendis». Men alt gjenspeiler ikke virkeligheten, mener flere deltakere.

KRANGLE-TV: Det har vært høy tempertaur i årets «Farmen kjendis», i alle fall om vi skal tro tv-bildene. Flere av deltakerne mener det har gått særlig utover én av dem. Foto: Espen Solli / TV 2
KRANGLE-TV: Det har vært høy tempertaur i årets «Farmen kjendis», i alle fall om vi skal tro tv-bildene. Flere av deltakerne mener det har gått særlig utover én av dem. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med finalen bare få dager unna, begynner det å tilspisse seg i årets «Farmen kjendis». Tirsdag kveld takket både komiker Espen Thoresen (62) og Eli Kari Gjengedal (49) for seg, og i onsdagens program skal gruppa krympes ytterligere.

Som seg hør og bør i et «Farmen»-univers, har ikke årets sesong forløpt uten intriger, uro og dramatikk.

Deltakere og tv-seere kan se tilbake på feiden mellom John Arne Riise og Espen Thoresen, Mira Craig-oppvask i kulissene, Thomas Felbergs kruttsalve mot Sølje Berman, en utrøstelig Kine Olsen og en rasende Lasse Matberg.

Blant annet.

KRANGEL: Det brør ut full krangel på «Farmen Kjendis» mellom blogger Anniken Jørgensen og programleder Thomas Felberg. Video: TV 2. Reporter: Bjørn Ekker. Klipp: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Ikke i nærheten

Sånn sett kan man vel si at underholdningsverdien har vært treffsikker, for hva er igjen av «Farmen» hvis en skreller vekk det ovennevnte?

Mange timer med upubliserte opptak, i alle fall. Det sier seg selv, når et døgn med filming skal klippes ned til noen knappe timer, at mye ikke kommer med. Dette er også deltakerne meget klar over, og fra tid til annen blir TV 2 møtt med reaksjoner på klippejobben.

Skal vi tro årets gårdskjendiser har fremstillingen av enkelte vært et tema internt i gruppa, i ukene det er blitt vist på tv. Av de Se og Hør har snakket med, er det flere som opplevde innspillingen som langt mer harmonisk enn slik det fremstår på tv.

- Det var ikke i nærheten av så mye krangling som det kan se ut som, forteller TV 2s egen værprofil, Eli Kari Gjengedal (49).

Hun peker først og fremst ikke på egen fremstilling, men nevner Espen Thoresen.

- Folk bør gå inn og se «Torpet» («Farmen»s sidekonkurranse, journ. anm.). Der man får se den fine, varme, morsomme siden av Espen.

RØYK UT: Eli Kari Gjengedal og Espen Thoresen avbildet like før begge reiste hjem, i tirsdagens episode. Til høyre Kine Olsen og Anniken Jørgensen. Foto: Alex Iversen / TV 2
RØYK UT: Eli Kari Gjengedal og Espen Thoresen avbildet like før begge reiste hjem, i tirsdagens episode. Til høyre Kine Olsen og Anniken Jørgensen. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Karakterdrap

Gjengedal får støtte av Öde Nerdrum (25), som mener Thoresen kom feil ut helt fra start, da komikeren havnet i to tvekamper. De peker på at Thoresen blir fremstilt som en langt større kranglefant enn det han egentlig var.

- For Espens del var det et karakterdrap. Man kan enten bli en martyr, slik som jeg er blitt fremstilt, eller man kan bli djevelen selv, sier han.

Vi spoler tilbake til den første «Farmen»-uka, da John Arne Riise røk ut etter å ha møtt Thoresen i tvekamp. Det medfører riktighet at Thoresen og Riise ikke var bestevenner inne på tv-gården, men prosessen i forkant skal ha vært noe annerledes i virkeligheten.

DÅRLIG STEMNING: Espen Thoresen og John Arne Riise kom ikke veldig godt overens i den første «Farmen kjendis»-uka. Foto: Alex Iversen /TV 2
DÅRLIG STEMNING: Espen Thoresen og John Arne Riise kom ikke veldig godt overens i den første «Farmen kjendis»-uka. Foto: Alex Iversen /TV 2 Vis mer

På tv ble Thoresen fremstilt som en bedreviter overfor Riise og Lasse Matberg, ved å blande seg inn i arbeidet med et båtslipp. Etter hva Se og Hør har fått fortalt skal situasjonen egentlig ha vært motsatt, da det var Thoresen som hadde hovedansvar for oppgaven.

- At produksjonen valgte å klippe det slik, at det så ut som at jeg blandet meg inn i andres arbeid, er deres valg. Jeg visste jo at reality-tv har en hang til å ta noen innersvinger, forteller Thoresen til Se og Hør.

- Dumt

Eli Kari Gjengedal reagerte også på ovennevnte sekvens, fordi det la et grunnlag for historien som ikke stemmer, mener hun.

- Og det er dumt for historiens del, fordi seerne sitter igjen med et annet inntrykk enn hva som faktisk var tilfellet, sier hun.

I den andre «Farmen»-uka blir Thoresen valgt til førstekjempe av storbonden Lasse Matberg. Han ryker senere ut av programmet, mot Terje Sporsem i tvekamp, og havner på «Torpet».

«FARMEN»-DRAMA: Et ulovlig møte på førstekjempehytta samme dagen som tvekampen skulle holdes, fikk konsekvenser for Thomas Felberg. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Da det ble kjent at Thoresen skulle ut i kamp nok en gang, uttrykket han misnøyen overfor de andre med følgende utsagn:

- Jeg tok én for laget i forrige uke.

For tv-seerne høres det ut som han refererer til tvekampen med Riise. Det gjør han også, men i virkeligheten handlet det om en felles avgjørelse gruppa hadde tatt, som ikke ble vist på tv.

- Vi hadde blitt enige om å velge Riise, selv om det betydde at Espen mest sannsynlig også måtte i kamp, forklarer Gjengedal, og legger til:

- Espen var den som sa fra om den misnøyen alle kjente på. Han gikk i krigen, og det kunne like gjerne vært meg eller andre som gjorde det. Jeg synes det er dumt og skikkelig urettferdig for Espens del.

TV 2: - Komprimert

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, kjenner seg ikke igjen i at Thoresen er blitt feilaktig fremstilt som en urokråke.

FÅR STØTTE: Espen Thoresen, her sammen med gårdens to lamaer. Foto: Alex Iversen / TV 2
FÅR STØTTE: Espen Thoresen, her sammen med gårdens to lamaer. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Dette er ikke «fremstilt», men det er komprimert og tydeliggjort i programmene. Helt i tråd med hvordan man vanligvis forteller historier på tv. Så er det samtidig ingen tvil om at Espen nittini prosent av tiden er en blid og trivelig type. Og det var slik de andre deltakerne, og vi produksjonen opplevde han, mener Dahl, og tilføyer:

- Vi er veldig glade for å ha hatt Espen med i årets sesong.

Thoresen understreker at han ikke har mistet nattesøvnen etter sin deltakelse i «Farmen kjendis», men at han er overrasket.

- Det er litt uetisk. Dette er underholdning og isolert sett en bagatell, men i en større sammenheng er det farlig hvis «vanlige» mennesker tror at all tv blir laget på denne måten. Jeg savner de morsomme opptakene der vi danset foran platespilleren eller red på grisen.

- Gir det deg en skepsis mot å være med i TV 2-programmer fremover?

- Nei, jeg skal ikke si noe vondt om TV 2. Det er skikkelig bra folk rundt hele produksjonen.

FARMEN: Espen Thoresen meldte seg på «Farmen» i fylla. Vis mer

Beklager

Det er ikke bare fremstillingen av Espen som vært et samtaleemne blant deltakere Se og Hør har snakket med. Noen har også stusset over enkeltscener som de mener er kryssklippet - som da Gjengedal ropte «hold kjeft» til Sølje Bergman i en tidligere episode.

- Det ble feil, og var ikke rettet mot Sølje i det hele tatt, forteller Gjengedal, som så seg nødt til å sende en melding til Bergman etterpå.

Pressesjefen i TV 2 innrømmer at akkurat denne klippingen kom uheldig ut.

- Klippet av Eli Kari som roper «hold kjeft» er nok dessverre utført på en litt for kreativ måte. Det beklager vi, sier han.

NRK-profil Thomas Felberg (49) sammenlikner «Farmen» med en form for hjernevask.

I EN BOBLE: Thomas Felberg, her sammen med Terje Sporsem, peker på at oppholdet på tv-gården ikke kan sammenliknes med livet for øvrig. Foto: Alex Iversen / TV 2
I EN BOBLE: Thomas Felberg, her sammen med Terje Sporsem, peker på at oppholdet på tv-gården ikke kan sammenliknes med livet for øvrig. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- De bryter deg ned, tar bort maten din, og setter deg i 1921. Det er en militærmeode. I uke fem er du til slutt en annen. Produksjonen skaper visse fronter, og det er lett å bli litt rar når hele tidsbegrepet ditt blir borte, mener han.

- Naturlig innhold

Tidligere Elle-redaktør Signy Fardal (59) sier at hun forstår at programmet er klippet som det er, men reagerer aller mest på at det i uke tre, den uka utfordrer Markus Bailey (28) røk ut, ble skapt en illusjon om at hun og flere andre ville ha ut den store «folkefavoritten» Öde Nerdrum.

Det var ikke tilfellet, mener hun.

- De skapte en stor konflikt som ikke var noen stor konflikt. Men TV 2 ønsker jo å skape engasjement, så jeg forstår det også.

GOD STEMNING: TV 2 synes det er synd at Signy Fardal opplevde at konfliktene ble framstilt verre enn de var. Her med Lasse Matberg. Foto: Alex Iversen / TV 2
GOD STEMNING: TV 2 synes det er synd at Signy Fardal opplevde at konfliktene ble framstilt verre enn de var. Her med Lasse Matberg. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

TV 2s pressesjef synes det er leit at Fardal opplevde det sånn.

- Det har ikke vært vår hensikt å fortelle historien slik, sier han.

Dahl kjenner seg ikke igjen i at det har vært flere konflikter i årets «Farmen kjendis» enn i tidligere sesonger.

- Konflikt er ikke noe mål, eller suksesskriterium i seg selv, for oss. Men når det oppstår gnisninger mellom deltakerne underveis er det naturlig at det blir til innhold i programmene. At dette kommer med, er ofte en forutsetning for at seerne skal kunne forstå hvordan både konkurransen og det sosiale spillet på gården utvikler seg, sier han.

LES OGSÅ: Saksøker sin egen sønn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer