Jenny Skavlan:

Reagerer på bildedeling: - Føles feil

Jenny Skavlan holder ikke tilbake når hun uttaler seg om «sharenting».

SKJERMER BARNA: Jenny Skavlan er ikke blant kjendisene som velger å dele bilder av barna i sosiale medier. Foto: Morten Eik / Se og Hør
SKJERMER BARNA: Jenny Skavlan er ikke blant kjendisene som velger å dele bilder av barna i sosiale medier. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til manges store fornøyelse deles det til enhver tid bilder av kjente fjes i sosiale medier, men hvorvidt man skal dele blinkskudd av barna sine eller ikke, diskuteres stadig.

En rekke kjendiser deler med glede bilder av sine små, mens andre velger å aldri eksponere barna sine.

I en episode av podkasten «Fæb» uttalte nylig Jenny Skavlan (36) seg om temaet hun kaller «sharenting», og hun holdt mildt sagt ikke tilbake.

FULL: I denne ukens episode av «Kåss til Kvelds» er Jenny Skavlan blant gjestene. Der forteller hun om en gang hun drakk litt for mange glass vin før en audition til filmen «Max Manus». Video: NRK Vis mer

- Først og fremst så føles det for privat, og det føles feil. Jeg synes det er en del av mitt innerste, private liv, som jeg synes skal være nært og tett, og ikke deles ut, forklarer Skavlan om valget hun har tatt om å ikke dele noen bilder av sine barn.

Mener det er absurd

Skavlan er gift med Thomas «Fingern» Gullestad (41) og sammen har de to døtre, Åse og Eva. Men døtrene har man altså ikke fått se noe til, selv om både mor og far er svært så kjente for det norske folk.

På Instagram har Skavlan nesten en halv million følgere, mens Gullestad har over 100 000 følgere.

TOBARNSFORELDRE: Jenny Skavlan og Thomas Gullestad har to døtre sammen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TOBARNSFORELDRE: Jenny Skavlan og Thomas Gullestad har to døtre sammen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I den nevnte podkast-episoden forteller Skavlan at hun ikke har noe problem med å dele barna sine med de som kjenner dem og henne, men at det føles usikkert og feil å skulle dele bilder av døtrene med folk som ikke kjenner eller har noe forhold til dem.

Hun uttaler at hun selv er veldig streng nettopp når det kommer til dette.

- Har du åpen, offentlig konto, og eksponerer barna dine i den grad at de kan bli kjent igjen av fremmede og at fremmede får et forhold til hvem de er? De forstår ikke hva det innebærer, for barna har null forutsetning for å forstå hva det innebærer å faktisk bli kjent - fordi det er det du gjør dem til.

Det synes Skavlan det er absurd å utsette et menneske for.

Under Årets best kledde-shooten hadde Jenny Skavlan på seg en fantastisk kreasjon av Kjell Torheim. Vis mer

- Ikke barnets beste

36-åringen mener at kjendisene selv er voksne og har tatt et valg om å bli kjente, og at dette er et valg barn selv må få ta når de er store nok - noe hun også tidligere har uttalt seg om overfor Se og Hør.

- Det handler jo om at jeg prinsipielt synes barn skal få velge selv om de vil eksponeres eller ikke, uttalte hun under Vixen Awards i 2020.

- Det å være en offentlig person, å bli kjent igjen, har jo sine ulemper, også. Det er masse positivt, men det har også noen ulemper jeg ikke vil overføre til barna mine uten at de ønsker det selv, sa hun videre til Se og Hør den gangen.

Skavlan var også tydelig på at dersom døtrene skulle ønske å gå i foreldrenes fotspor, er det opp til dem selv å ta det valget.

DUKKET OPP: Fredrik Skavlan dukket opp i utenlandsk talentprogram. Video: TV4 Vis mer

Når hun i «Fæb»-episoden på nytt snakker om temaet, mener hun at foreldre bør stille seg selv spørsmålet om det er til barnets beste - før de legger ut et bilde.

- Konklusjonen er mest sannsynlig at det ikke er barnets beste. Det er det beste for mors algoritmer. Du kommer til å få shitloads av likes. Du kommer til å få shitloads av følgere, men hvis du virkelig er ærlig med deg selv, så handler det om din vinning. Barnet kan ikke vinne noe som helst på å bli eksponert i sosiale medier.

Se og Hør har forsøkt å kontakte Jenny Skavlan for en kommentar, foreløpig uten hell.

- Krenkelse av barnas rett

Kristin Oudmayer, direktør for Barns rettigheter i UNICEF Norge, forteller at det finnes flere forhold ved å eksponere barna på nettet som setter dem i sårbare situasjoner.

- Det ene er at barn, før de er gamle nok til å logge seg på selv, allerede har fått en digital identitet på nettet som foreldrene har valgt for dem. Vi ser ofte at foreldre ikke spør om samtykke, og involverer ikke barna i deling av bildene. Det mener vi er en krenkelse av barnas rett til privatliv, forteller Oudmayer til Se og Hør.

BARN«Sommerhytta»-paret Lina og Eldan planlegger å få barn i nærmeste fremtid. Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

Hun mener at barna skal få være med å bestemme, men også få lov til å bygge sin egen identitet og være den de ønskerå være - og ikke personen som foreldrene ønsker å fremstille dem som.

- I tillegg ved overdeling av bilder av barn, følger det ofte mye informasjon med bildene, det kan være hvilken skole de går på, barnehage og gate man bor i, og en del ting som gjør at det er lett å spore opp hvem barna og familien er, fortsetter hun.

FORSIKTIG: Kristin Oudmayer mener foreldre må tenke seg nøye om og være forsiktig med å eksponere barna på nettet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSIKTIG: Kristin Oudmayer mener foreldre må tenke seg nøye om og være forsiktig med å eksponere barna på nettet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Selv om de fleste mennesker har gode intensjoner, forteller Oudmayer at det likevel er voksne som aktivt søker rundt på nettet for å finne barn de kan komme i kontakt med, noe som er svært alvorlig.

- En annen ting er hvordan man fremstiller barnet sitt, viser man et barn som sitter på do, så påvirker jo det også hvordan folk oppfatter barnet uten at barnet får påvirke det selv. Det er bare noen eksempler på forhold som gjør at voksne skal være veldig forsiktige med å dele bilder av barn på nettet. Når de gjør det burde de aktivt bruke personverninnstillingene.

BARN: Per Gunvald Haugen og Karianne Wahlstrøm, kjent fra «Farmen“, har blitt samboere og snakker om barn. Video: Se og Hør Vis mer

- Utrolig godt forbilde

Oudmayer forteller at hun er helt enig med Skavlan hva gjelder hvordan hun stiller seg til temaet rundt det å eksponere barn.

- Jeg synes hun er et utrolig godt forbilde for alle som har barn, med måten hun med stor forsiktighet eksponerer barna, aldri slik at man kan gjenkjenner dem og vi vet veldig lite om barna hennes. Det tenker jeg er bra.

Likevel har hun forståelse for at foreldre er stolte av barna sine, og at de vil vise fram livet med dem. Hun mener dog at dette kan løses på en sikrere måte for å beskytte barna.

STERKT: Tinashe Williamsons historier fra barndommen på Lindmo ble sterk kost for NRK-profil Fredrik Solvang. Video: NRK Vis mer

- Det kan heller løses ved å opprette private grupper på WhatsApp eller andre krypterte tjenester med sine nærmeste. Da kan man ha den interaksjonen og få tilbakemeldinger på det man har lyst til å dele, sier hun, og legger til:

- Jeg tenker at flere burde følge Jenny Skavlans eksempel. Nå synes jeg at det ser ut som at flere er blir mer og mer forsiktig, så jeg håper dette utvikler seg til en positiv trend.

LES OGSÅ: Avslører diagnose

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer