«Luksusfellen»:

Reagerer med vantro på parets pengebruk

«Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen blir sjokkert over paret fra Hitra i kveldens episode.

GÅR I MINUS: Espen Jektvik og Rose Mari Fløan går 28 500 kroner i minus hver måned. For å betale ned på gjelden låner de penger, noe som ikke er veldig smart, ifølge «Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen. Video: TV3 Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Luksusfellen»-ekspertene Magne Gundersen (56) og Cecilie Lynum (52) tar i kveldens episode av TV3-programmet turen til øya Hitra utenfor Trondheim, der paret Espen Jektvik (27) og Rose Mari Fløan (20) er bosatt.

Etter årevis med et ellevilt overforbruk, sponset av forbrukslån, står paret i fare for å miste huset, som er Jektviks barndomshjem.

Jektvik kjøpte huset da han var 22 år gammel, og det er brukt mye tid og penger på oppussing. 27-åringen anslår at han har brukt rundt 500 000 kroner på dette, og kan fortelle at det meste er betalt med avdrag og kreditt.

TRENGER HJELP: Rose Mari Fløan og Espen Jektvik får hjelp av ekspertene i kveldens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3
TRENGER HJELP: Rose Mari Fløan og Espen Jektvik får hjelp av ekspertene i kveldens episode av «Luksusfellen». Foto: TV3 Vis mer

I tillegg har 27-åringen kjøpt en rekke andre ting på kreditt, som blant annet en 56-tommers TV, en splitter ny sofa og et rom fullt av verktøy.

Jektvik kan fortelle til forbrukerøkonom Magne Gundersen at det stort sett går en dag eller to etter at lønnen er inne på konto før det igjen er tomt, noe som får Gundersen til å få hakeslepp.

SJOKKERT: Magne Gundersen tror knapt sine egne ører når Jektvik forteller at kontoen ofte er tom en dag eller to etter lønning. Foto: TV3
SJOKKERT: Magne Gundersen tror knapt sine egne ører når Jektvik forteller at kontoen ofte er tom en dag eller to etter lønning. Foto: TV3 Vis mer

Prioriteringer

Magne Gundersen forteller til Se og Hør at han fikk et veldig godt førsteinntrykk av det unge paret, og påpeker at det var et nydelig par.

- Jeg møtte Espen, som tjente veldig godt uten utdannelse, men som brukte mye penger uten å tenke seg om, sier Gundersen, som legger til at mennesker som tjener godt ofte kan bruke mye penger.

Videre legger ikke Gundersen skjul på at det var mye å ta tak i da han møtte 27-åringen fra Hitra tidligere i år. Han kan fortelle at han har vært vitne til mange tilfeller hvor pengene er ute av konto like etter at de er kommet inn.

- Noen liker å bruke penger når de kommer på kontoen, og så har man jo de vanlige trekkene som boliglån og andre utgifter, og da blir det tomt med en gang, sier eksperten og fortsetter:

- Da må man bruke kreditt til vanlig forbruk, og har tydelig prioritert feil.

Saken fortsetter nedenfor.

LUKSUSFELLEN: Programleder Lene Drange i «Luksusfellen» oppdager at en deltager har holdt viktig informasjon skjult for henne. Video: TV3 Vis mer

Etter det Jektvik antar, har han et forbrukslån på 190 000 kroner, samt to kredittkort med en grense på 50 000 kroner hver, som begge er makset.

Sannheten er derimot en helt annen.

Etter en nøye gjennomgang av parets økonomi, finner «Luksusfellen»-ekspertene ut at Jektvik sitter på et boliglån på 1,7 millioner, samt en forbruksgjeld på i overkant av én million. Fløan sitter på sin side på to billån, et studielån og en gjeld på 42 000 kroner.

SANNHETEN KOMMER FREM: Paret fra Hitra reagerer med sjokk og tårer når de innser hvor mye penger de har i gjeld. Foto: TV3
SANNHETEN KOMMER FREM: Paret fra Hitra reagerer med sjokk og tårer når de innser hvor mye penger de har i gjeld. Foto: TV3 Vis mer

Går i minus hver måned

Ved tavlen over månedsutgiftene, får paret seg nok en overraskelse.

  • Se video øverst i saken!

Blant annet kommer det frem at det går i overkant av 20 000 kroner i måneden til «annet»-posten, noe som bidrar til at det ikke er mer penger igjen når det kommer til gjeldsposten.

24 500 kroner skal i utgangspunktet betales ned på parets gjeld hver måned, men i og med at gjelden betales med penger som igjen lånes, hjelper ikke det noe særlig.

Totalt går paret fra Hitra 28 500 kroner i minus hver måned.

ENORME SUMMER: Jektvik må bruke røde pengesedler for å fylle på gjeldsposten - noe som tilsier at paret hver måned bruker penger de ikke har. Foto: TV3
ENORME SUMMER: Jektvik må bruke røde pengesedler for å fylle på gjeldsposten - noe som tilsier at paret hver måned bruker penger de ikke har. Foto: TV3 Vis mer

Startlån fra Husbanken

Det unge paret fra Hitra har ett mål, nemlig å ikke miste huset. Dette skal vise seg å bli vanskeligere enn først antatt. Det er nemlig flere kreditorer som har tatt pant i huset - og dermed er det kort vei til begjæring av tvangssalg.

Derfor sender Gundersen dem til Husbanken, i håp om at de kan få et startlån - et lån som gis til personer med økonomiske utfordringer og som ikke får lån i vanlig bank.

Saken fortsetter under.

Det viser seg derimot å bli vanskelig, i og med at de har fått et lån tidligere, og likevel fortsatte med overforbruket sitt.

27-åringen fikk nemlig et startlån fra Husbanken i fjor, den gang på 650 000 kroner, noe som tilsier at han i dag burde vært kvitt gjelden sin.

Den ble han derimot ikke kvitt, da det viste seg at det fantes enda et forbrukslån som måtte betales. Han var derimot «for treg» med å betale det ned.

Likevel sier Husbanken seg villige til å være med og se på løsninger, og de er åpne for å gi paret et mindre lån.

Totalt trenger paret fra Hitra 100 000 kroner for å unngå et tvangssalg, og hvordan det går, får du vite i kveldens episode av «Luksusfellen» på TV3.

Saken fortsetter under videoen.

SKYHØYT: Paret Trine Adolfsen (29) og Petter Adolfsen (30) har i underkant av en million kroner i samlet gjeld, og får svart på hvitt servert av Hallgeir Kvadsheim hvorfor det har blitt sånn. Les hele saken her: https://goo.gl/R3DQqQ Video: TV3 Vis mer

«Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen er delt i meningen på spørsmål om hvordan han tror paret kommer til å klare seg økonomisk.

- Espen var helt tydelig på at han ikke skulle bruke en krone. Det klarer han ikke, sier eksperten.

«Luksusfellen»-paret har hatt anledning til å kommentere Se og Hørs artikkel, men har valgt å ikke gjøre dette.

LES OGSÅ: - Hun var langt utenfor min liga

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer