Agnes Kittelsen:

Reagerer: - Det provoserer meg

Skuespilleren går hardt ut mot norske rikinger som flytter til skatteparadiser.

PROVOSERT: Agnes Kittelsen har lite til overs for at skilegenden og mangemillionæren Bjørn Dæhlie har tatt med formuen til Sveits. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PROVOSERT: Agnes Kittelsen har lite til overs for at skilegenden og mangemillionæren Bjørn Dæhlie har tatt med formuen til Sveits. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Agnes Kittelsen (42) går hardt ut mot norske rikinger som har flyttet til skatteparadiser i utlandet, i et intervju med Nettavisen. Hun trekker spesielt frem den mangedoble OL- og verdensmesteren Bjørn Dæhlie, som flyttet til Sveits i fjor.

Sveits er kjent for å ha svært lav formuesskatt og fritak for skatt på kapitalgevinster. For tiden er Kittelsen aktuell med tredje sesong av i suksesserien «Exit» på NRK.

Til avisen sier Kittelsen at hun mener det forplikter å gi tilbake, da Dæhlie ble rik etter å ha blitt heiet frem av Norge i 20 år. At han da tar med seg alt og flytter ut av landet kaller hun for «frekt».

Det har ikke lykkes Børsen å få en kommentar fra Kittelsen.

PROVOSERT: Agnes Kittelsen var gjest hos «Lindmo», og der snakket hun om da hun fikk se opptak av guttene «Exit» er inspirert av. Video: NRK Vis mer

- Vil ikke bidra

- Det provoserer meg, sier Kittelsen til avisen og utdyper:

- Han er jo et produkt av sine omgivelser, og de omgivelsene var jo tilrettelagt. Hele den barne- og ungdomsidretten, og Olympiatoppen, som han har vært en del av, og nytt godt av, er jo noe som det norske samfunn har skapt. Og det vil ikke han bidra til å ivareta.

Den tidligere langrennsløperen har tjent seg rik på investeringer ved siden av skikarrieren, i tillegg til salg av sportsklær, hytteutleie og dagligvare. Han har en formue på over 400 millioner kroner.

Dæhlie har ikke besvart Børsens henvendelser.

«Exit» inneholder flere påskeegg, altså skjulte budskap eller hemmeligheter, om du vil. Her snakker vi om to av dem, og regissør Øystein Karlsen lover premie hvis noen klarer å finne alle. Video: Rød Løper/NRK TV/Universal Pictures Vis mer

«Gode rammebetingelser»

Det siste tiden har flere rike nordmenn gjort det samme som Dæhlie. Sist ut var Norges rikeste kvinne, Ninja Tollefsen.

Dæhlie forklarte Sveits-flyttingen med at det er en gammel drøm som nå realiseres for ham og kona Vilde Falck-Ytter.

- Vi flytter til Sveits fordi det er et svært spennende utgangspunkt i Europa, og at rammebetingelsene totalt sett er gode. Planen er å jobbe mindre og oppleve mer, og vi gleder oss veldig, uttalte han til Nettavisen.

«Exit»-aktuelle Tobias Santelmann forteller hvordan han egentlig snakker, ukjent hobby og det største offeret han gjør som skuespiller. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Det var mange som reagerte på flyttingen. Tidligere arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik kalte det for «skuffende».

- Hver og en bestemmer selv hvor en ønsker å bo, men det er klart at når fellesskapet har gitt deg så mye og investert så mye i deg, så tror jeg det er mange som kjenner på at når man har penger å skatte av, er det litt skuffende at de pengene ikke går til Norge, sa hun.

Skatteparadis

Sveits er for øvrig ranket som nummer fem blant verdens skatteparadiser, ifølge Tax Justice Network.

Økonomen Gabriel Zucman anslår i boken «The Hidden Wealth of Nations» at rundt åtte prosent av verdens nettoformuer er plassert i skatteparadis, og dermed unndratt beskatting, ifølge Store norske leksikon.

NRK måtte ty til kreative metoder for å få tak i de to canadiske søstrene som spilte «pornotvillingene» i den tredje sesongen av «Exit». Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / NRK / Officiel_roxylane via Instagram / Iamshanalane via Instagram. Vis mer

LES OGSÅ: NRK tar «Exit»-grep

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer