«Camp Kulinaris»:

Reagerer: - Ikke noe å le av

Zoolog reagerer på en spesiell oppgave i «Camp Kulinaris».

INSEKTER: I tirsdagens episode av «Camp Kulinaris» må deltakerne frakte insekter med hendene, det er ikke alle like fornøyd med. Video: Viaplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal ikke mye til før det bokstavelig talt koker over på kjøkkenet i «Camp Kulinaris». Flere norske kjendiser samles i Portør for å drive en restaurant, hvor høylytte diskusjoner, utfordringer og høy temperatur ofte er ingredienser.

Programmet har tidligere også fått hard kritikk for håndteringen av dyr i forbindelse med tilberedningen av matretter. Det samme har skjedd nå.

Denne gangen i forbindelse med konkurransen hvor deltakerne har mulighet til å redde sitt eget skinn fra en utslagskonkurranse. Denne uka var oppgaven å frakte melbiller fra en beholder til en annen med hendene som eneste redskap, og underveis mistes store mengder biller på gulvet.

  • Se video øverst i saken!

- Vet for lite

I etterkant kan man se at flere av disse er så godt som døde etter å ha blitt tråkket på av deltakerne. Zoolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Petter Bøckman, er lite imponert over at dette brukes som underholdning.

STORMER UT: Når Anna Rasmussen tar over en av oppgavene til Richard på «Camp kulinaris» blir han så forbannet at han stormer ut av kjøkenet. Vis mer

- Det er jo ikke første gang insekter blir tråkket i stykker i underholdningsbransjen. Slike larver er små og dumme, men gjør det å drepe dem til OK underholdning?, sier han til Se og Hør.

Han påpeker at melbiller ofte blir brukt både som dyrefôr og til og med i matlaging, men at det er altså hensikten i programmet som får ham til å reagere.

- Det kan se brutalt ut, men det vi vet for lite om er hvordan insektene selv opplever det. Vi vet de har et nervesystem som fungerer annerledes enn vårt, og vi vet ikke hvordan verden oppleves for dem, forklarer han, og fortsetter:

- Siden vi ikke vet hvordan de opplever smerte tenker man kanskje at det er greit å tråkke på dem, men det er jo ikke riktig det heller. Likevel, naturen er forferdelig brutal, og alt levende må drepe for å overleve, så disse larvene ville blitt drept på den ene eller andre måten.

TRIST AVSKJED: Nok en deltaker ryker ut fra «Camp Kulinaris», og Fetisha Williams mottar en helt spesiell gave. Video: Rød Løper / TV3 Vis mer

- Ikke noe å le av

Bøckman ser ikke noe galt i å drepe dyr som kan spises, men igjen påpeker han måten det gjøres på, og vil fraråde at det brukes som underholdning.

- Man tenker kanskje ikke så langt. Melbiller er ufattelig ekle, og de brukes vel for at deltakerne skal overvinne frykt. Men da kunne man likeså greit for eksempel ha besøkt et slakteri og skaffet noen ekle innvoller deltakerne kunne bære. Man kan alltid gjøre ting på andre måter, mener han.

Zoologen mener at måten melbillene i dette programmet blir drept på ikke er en særlig vennlig måte å gå fram på.

- Jeg er ikke kjempekritisk til at slike smådyr dør, eller er med i underholdning, men å bruke det at de blir tråkket på og knust til noe å le av synes jeg ikke noe om. Slakt skal skje i ryddige former, men dette er ren underholdning, det blir en annen sak. Dette er ikke noe å le av, sier Bøckman.

OVERRASKER: Deltakerne på «Camp Kulinaris» fikk seg et syn utenom det vanlige. Video: Rød Løper / Viaplay Vis mer

Se og Hør har vært i kontakt med NENT Group (Nordic Entertainment Group), som ikke ønsker å kommentere saken.

LES OGSÅ: Vekker reaksjoner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer