OPPGJØRETS TIME: Dorthe Skappel er lei av at reklamer for blant annet hudpleieserier bruker bilder av henne uten tillatelse. Nå tar hun et oppgjør. Video: TV 2 Vis mer

Dorthe Skappel:

Raser mot ulovlig bildebruk

- Jeg er forbanna.

Publisert

(Se og Hør) Torsdag delte TV 2 en video over sine Facebook-kontoer der «God kveld Norge»-programleder Dorthe Skappel (54) tar et oppgjør med dem som har brukt ulovlig bilder av henne i reklame.

- Jeg er forbanna, åpner Dorthe videoen med, og fortsetter:

- Det er frekt, ulovlig og ekkelt.

  • Se video øverst i saken!

Videre forteller den populære programlederen at hun selv har tatt et standpunkt om å eldes med verdighet. Hun bruker aldri sminke, utenom når hun er på jobb, og vil ikke forbindes med slike skjønnhetsprodukter.

- Jeg ønsker ikke å være en bidragsyter til skjønnhetspresset, sier 54-åringen i videoen.

Tok saken i egne hender

Ifølge TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl skal reklamen, som bildene har blitt brukt til, være skjønnhetsprodukter og andre lignende produkter. Disse har dukket opp med jevne mellomrom.

- Dorthe har rett og slett fått nok, og har valgt å stå opp mot dette selv gjennom en video der hun går hardt ut mot dem som misbruker bilder av henne, forteller kommunikasjonssjefen til Se og Hør.

Han kan også fortelle at Dorthe ikke er den eneste av deres TV-profiler som har opplevd at deres ansikt har blitt brukt til slike reklamer.

Saken fortsetter under:

Dorthe Skappel intervjues om det å være på fest. Vis mer

- I de tilfellene vi klarer å spore opp avsender setter vi advokater på saken. Vi ønsker å stoppe useriøse aktører som misbruker bilder på den måten, men det er ikke alle vi klarer å spore, forteller han.

- Det var dråpen

Til Se og Hør kan Dorthe fortelle at det var spesielt en hendelse som fikk hun til ta affære.

Det er nemlig ikke første gang Dorthe har blitt utsatt for slike angrep. I 2014 ble hun blant annet misbrukt i en rynkekrem som hun aldri hadde vært involvert i. I etterkant har det dukket opp flere tilfeller, men programlederen har latt det gå forbi.

Men da en dame, som viste seg å være pensjonist, tok kontakt med Dorthe og lurte på om hvordan hun kunne stå inne for å reklamere for et produkt som aldri dukket opp i postkassen, var det nok for den populære programlederen.

- Denne gangen følte jeg at jeg måtte gjøre noe. Hun var en minstepensjonist som hadde betalt 1500 kr for produkter som ikke engang eksisterte, og som det så ut til at jeg reklamerte for. Jeg samlet sammen et videoteam fra Mastiff, så lagde vi denne videoen, forteller hun.

Viktig å si fra

Ved å dele budskapet på sosiale medier håper Dorthe at budskapet vil komme raskt frem.

- Det er den raskeste måten å nå flest mulig på. Det er viktig at folk forstår at jeg og andre ikke står inne for slike produkter. Det ville jeg aldri ha funnet på gjøre, forteller hun.

Kronprinsessen i slankereklame

Tidligere i år opplevde også kronprinsesse Mette-Marit (44) det samme som Dorthe, da hun ble misbrukt i en reklame som spredte seg på Facebook.

Reklamen etterlignet en VG-artikkel uten at VG hadde noe med det å gjøre.

Saken fortsetter under:

NYGIFT: Torsdag reiste Dorthe Skappel til London for å intervjue Brad Pitt i forbindelse med lanseringen av hans nye film «Fury». Hun la imidlertid ikke merke til gifteringen superstjerna nettopp hadde fått på fingeren. Video: TV 2 Vis mer

I reklamen var det blant annet brukt et bilde av kronprinsessen som gravid, satt ved siden av et bilde hvor hun ikke er gravid. I bildeteksten under sto det at produktet «smelter bort tre kilo fett hver uke».

- Det er forkastelig å misbruke folk på denne måten. Og å lure dem som ser denne annonsen, uttalte kommunikasjonssjef ved Slottet den gang til NRK.

I likhet med Dorthe, var heller ikke dette første gang kronprinsesse Mette-Marit ble misbrukt i reklame. Tidligere er bilder av henne brukt i reklame for ansiktskrem, uten hennes samtykke. I 2012 ble bilder av Mette-Marit også brukt for å reklamere for sextreff.

I 2016 ble også danske kronprinsesse Mary misbrukt i reklame for slankepiller. I reklamen skal kronprinsessen angivelig ha uttalt at hun ikke engang trengte å endre kosthold eller trene, men at kroppsfettet hennes smeltet vekk som smør.

Men den danske kronprinsessen skal aldri ha uttalt seg om slankepillene. Hun ble ikke engang spurt.

Det danske kongehuset bekreftet den gangen overfor Her og Nu at de satte i gang en prosess for å få reklamen fjernet.

- Kongefamilien opplever fra tid til annen at et medlem blir brukt i en uønsket reklame, og da tar vi hånd om det, uttalte Kirsten Baltzer Kahr i kommunikasjonsavdelingen ved det danske kongehuset.

LES OGSÅ: Carl Gustafs søster sjokkerer igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer