«Love Island»:

Raser mot TV 2: - Det bobler

Daniel Bratterud føler seg dårlig behandlet etter «Love Island»-casting.

REAGERER: Daniel Bratterud ble spurt om han muligens ønsket å være med i «Love Island». Da han fortalte at han var homofil, fikk pipa en annen lyd. Det reagerer han sterkt på. Foto: Privat
REAGERER: Daniel Bratterud ble spurt om han muligens ønsket å være med i «Love Island». Da han fortalte at han var homofil, fikk pipa en annen lyd. Det reagerer han sterkt på. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Love Island» har vært TV 2s store realitysatsing denne vinteren. Tusenvis følger med iver med på serien, der målet for deltakerne er å finne den store kjærligheten. Vi har allerede sett romanser oppstå og gå i oppløsning, enda det fortsatt er en uke igjen av programmet.

I programmet går deltakere inn og ut hele tida, og det kan godt hende at det dukker opp enda flere mennesker i villaen i Argentina. En som derimot ikke kommer til å dukke opp, er 30 år gamle Daniel Bratterud.

KJÆRESTER: Omid og Iselin har hatt hatt en fin tone lenge på «Love Island», men nå vil Omid ta det et steg videre, og spør om de skal bli kjærester. Vis mer

Han ble kontaktet av castingteamet til TV 2, og ble med entusiasme spurt om han ikke kunne tenke seg å reise ned. «Jeg synes du ser very nice ut, må treffe deg neste uke for å se hvilken personlighet du har, og om du er interessert», lød det i meldingen fra kanalen til Bratterud.

Hardt ut

30-åringen ble nysgjerrig, og skrev flere meldinger fram og tilbake til tv-casteren. Samtalen fikk derimot en brå slutt da han fortalte at han var homofil.

«Nei, da går det jo ikke. Men vet du om en hetero, singel fyr rundt 26-30 år som er kjekk, har utstråling, personlighet og leken nok til å kunne blitt [med på noe] slikt?», lød svaret fra casteren.

- IKKE GREIT: Dette svaret reagerer Bratterud på. Foto: Skjermdump
- IKKE GREIT: Dette svaret reagerer Bratterud på. Foto: Skjermdump Vis mer

Når Bratterud forteller om saken overfor Se og Hør, vet han nesten ikke hvor han skal begynne. Han reagerer på flere ting, kanskje særlig måten han ble behandlet på.

- Det er ikke lov og det er ikke greit. En ting er å si at jeg ikke kan være med fordi jeg er homofil, men å toppe det ved å spørre om jeg har noen heterofile venner som kan være med? Det er skikkelig ufint, sier han, og fortsetter:

- De ønsker seg menn i alderen 21 til 30 år, og det er faktisk mange som er sårbare i det aldersspennet. Å få høre at seksualiteten deres ikke hører hjemme på tv, kan være svært sårende, forteller han.

- Ekskluderer

Han mener det er paradoksalt at programmet ledes av Morten Hegseth, som selv er homofil og har markert seg som homoforkjemper.

- Skal den eneste homofile personen i programmet være programlederen? Det er 2020, og på høy tid at man åpner for alle. «Ex on the Beach», «Paradise hotel», «Jakten på kjærligheten» og «Gift ved første blikk» har blant annet gjort det, mens vårens storsatsing ekskluderer, sier han, og fortsetter:

- PARADOKSALT: Daniel Bratterud mener homofile bør få slippe til på «Love Island». Foto: NTB scanpix
- PARADOKSALT: Daniel Bratterud mener homofile bør få slippe til på «Love Island». Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er en ting om jeg hadde søkt selv, med viten om at de bare ville ha heterofile menn og kvinner med. Men jeg ble oppsøkt. Og når de attpåtil avskriver seg meg fordi jeg er homofil, kjenner jeg at det koker.

- Knebler kjærlighet

Bratterud bestemte seg for å skrive en kronikk om saken, som du kan lese i sin helhet nederst i denne saken. Her skriver han blant annet følgende om måten han ble behandlet på:

«Nå dynker jeg sikkert alle reality-bruer i bensin, men det er så viktig å få fram hvor jævlige disse produksjonene kan være. Ofte er det til og med folk som er tidligere deltakere, som blir satt til å finne nye kandidater til programmene, finne arvtakere til å levere brannfakkelen videre. Alt for å lage spennende TV. Helt fair, det».

AVSLØRER: Oda og Ådne klarte ikke å finne kjærligheten inne på «Love Island». Nå innrømmer de at det har et godt øye til hverandre. Vis mer

Men når det kommer til det å oppsøke folk for å diskriminere, da er det jaggu meg på tide å si ifra», skriver han blant annet, mens han samtidig peker på kanalens samfunnsansvar.

«TV 2 mottar årlig inntil 135 millioner av staten, som kommersiell allmennkringkaster. Mon tro hva kulturdepartementet har å si til at skattepengene går til å kneble kjærlighet mellom to av samme kjønn på tv», skriver han.

Se og Hør har vært i kontakt med foreningen Fri i forbindelse med saken. Leder Ingvild Endestad har lest Bratteruds tekst og kritikk. Hun vil derimot bare uttale seg på generelt grunnlag i denne saken.

- Generelt sett er det jo fint om underholdningsbransjen er flinkere på å gjenspeile det faktiske mangfoldet i befolkningen både på hudfarge, bakgrunn, kjønn og seksuell orientering. Det betyr noe å bli gjenspeilt i verden rundt seg, forklarer hun.

Tas til etterretning

Se og Hør har forelagt Bratteruds kritikk og kronikk overfor TV 2. Pressesjef i kanalen, Jan-Petter Dahl, svarer følgende i en e-post:

- TV 2 er en moderne og inkluderende TV-kanal, der det ikke finnes rom for diskriminering på bakgrunn av hudfarge, kjønn eller legning. Dette gjelder også for våre produksjoner, inkludert «Love Island». At programlederen for «Love Island» er en av Norges fremste og mest profilerte homoaktivister, taler for seg selv, forklarer Dahl.

SINGEL: Christina Aranja Ophaug Kristiansen er hjemme fra «Love Island», men får seg en overraskelse under intervjuet. Video: Rød Løper/TV2 Vis mer

Videre forklarer han at villaen besto av sju heterofile menn og kvinner på tidspunktet da Bratterud ble kontaktet.

- At det ikke var plass til Daniel i denne miksen, handler ikke om at vi har problemer med legningen hans. Det var et valg basert på en realistisk vurdering av mulighetene han ville hatt for å finne kjærligheten i dette selskapet. På et seinere tidspunkt i «Love Island»-sesongen hadde vi også med oss en bifil deltaker, sier Jan-Petter Dahl.

Når det gjelder castingen og kommunikasjonen, som Bratterud opplevde som diskriminerende, sier Dahl at de tar kritikken til etterretning.

- Det er en selvfølge at kommunikasjonen mellom produksjonen og potensielle deltakere foregår på en respektfull måte. Vi tar til etterretning at Daniel ikke opplevde det slik denne gangen, men det var ingen intensjon fra vår side å behandle han dårlig. Vi snakker med veldig mange potensielle deltakere til «Love Island», og de aller fleste vi snakker med er det ikke plass til i programmet, sier pressesjefen.

Programleder Morten Hegseth har ingenting å tilføye til saken, og viser til TV 2s ovennevnte kommentar.

Daniel Bratteruds kronikk

For en stund siden ble jeg kontaktet av en representant for datingprogrammet «Love Island». Vedkommende tok kontakt med meg via Instagram, og sendte meg en melding, hvor hun så etter «en som ser akkurat ut som deg», og kunne friste med en «unik mulighet».

Hun ønsket nemlig å treffe meg for å diskutere å fly meg ned til Argentina for å delta på programmet «Love Island», og det kunne være mulig for å dra ned allerede uka etter, og at jeg hadde «et utseende hun visste ville falle i smak hos flere». Hennes ord.

Jeg fortalte at jeg ikke kjente noe særlig til programmet, at jeg bare hadde sett noe av det. Jeg forklarte også at jeg var homofil, og lurte på om jeg fortsatt var like aktuell. «Nei da går det jo ikke.», var svaret jeg fikk. Også har jeg tenkt «skal jeg si ifra»? Er det så farlig? Ja, for faen, så visst må noen si fra at sånt ikke er greit. For det finnes de som ikke tør å si fra om feil. Om urett. Om diskriminering. For det er nettopp dette er. Diskriminering.

Ifølge likestillings- og diskrimineringsloven §6, er det forbudt å diskriminere «på grunn av kjønn, […] etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, […].». Men det virker som om det er andre lover som gjelder for TV 2s nye storsatsing. Hva om «Love Island» sa «vi er ikke rasister, for vi har en programleder som er farget, men ingen mørkhudete er tillatt» eller «programlederen vår er fra Korea, men vi vil helst ikke ha asiatiske deltakere»? Hvordan hadde vi reagert da?

Hudfarge, religion, kjønn, seksuell orientering - bare noen av egenskapene vi ikke skal diskriminere på grunnlag av. Så hvordan kan det skje i beste sendetid i 2020?

TV 2 mottar årlig inntil 135 millioner av staten, som kommersiell allmennkringkaster. Mon tro hva kulturdepartementet har å si til at skattepengene går til å kneble kjærlighet mellom to av samme kjønn på TV.

Én ting er å selv melde seg på realitykonsepter, for å få avslag på ulikt grunnlag. Men her er det produksjonen som oppsøker meg - som de selv sier - ene og alene på grunn av utseendet mitt. For så å ombestemme seg utelukkende på grunn av min seksuelle legning.

Hva om jeg hadde vært usikker på meg selv, lurt på hva det ville si å være homofil i Norge i 2020. Tenk om jeg var en som holdt meg inne «i skapet», av frykt for konsekvenser. Også kommer «Love Island»-apparatet bankende på døra for å bekrefte fordommene.

Nå dynker jeg sikkert alle reality-bruer i bensin, men det er så viktig å få fram hvor jævlige disse produksjonene kan være. Ofte er det til og med folk som er tidligere deltakere, som blir satt til å finne nye kandidater til programmene, finne arvtakere til å levere brannfakkelen videre. Alt for å lage spennende TV. Helt fair, det. Men når det kommer til det å oppsøke folk for å diskriminere, da er det jaggu meg på tide å si fra.

Mon tro hva programleder Morten Hegseth tenker om dette. For hva er egentlig hans rolle her? Er han klar over hvordan produksjonen opererer, eller er han blitt lurt til å være en gallionsfigur? Et politisk alibi slik at «Love Island»-apparatet kan ture på med et arkaisk menneskesyn? Kjærligheten på TV er for alle, bare ikke om du er homo. Det er jævlig kult å være homo, bare ikke i vårt konsept.

Hvorfor er «Love Island» så bakpå, når alle andre datingprogrammer forstår at vi lever i 2020. «Paradise Hotel» har hatt med flere homofile, «Ex on the Beach» viser homofile som en naturlig del av samfunnet, og «Big Brother» har åpnet dører og kameralinser for homofile (programleder Hegseth var vel selv deltaker i sin tid). Til og med «Jakten på kjærligheten» åpner for alle. Så hvorfor stenger «Love Island» porten for homofile? Og hvordan er de freidige nok til å kalle programmet «Love Island»?

Jeg krever ikke at man skal kvoteres inn for kvoterings skyld, men når det er snakk om en såpass stor TV-satsing, så må vi som konsumenter få kreve et fnugg av samfunnsansvar. «Love Island» må være sin rolle bevisst. De må vite at de åpner opp for å vise én type kjærlighet, men bevisst stenger ute folk med en annen legning.

Det er både dobbeltmoralsk og kynisk å ha Morten Hegseth som programleder for et datingprogram som ekskluderer homofile. Ved å hyre inn mannen bak «Homoterapi» som frontfigur, ville produksjonen kanskje vise utad at «Love Island» er et moderne og åpent konsept.

Realiteten er en helt annen. Jeg lurer så innmari på hva dette gjør med selvfølelsen til dagens unge? Er ikke de usikre nok, uten å måtte stigmatiseres for seksuell legning? Jeg veit at det ikke er noe feil med meg som homofil. Men tenk om andre har blitt utsatt for det samme, blitt oppsøkt av headhuntere fra «Love Island». Og føler at det er noe galt med dem, når de ikke får være med likevel fordi de er skeive?

Til og med jeg måtte ta en ekstra runde med meg selv, for å bekrefte at jeg ikke var «feilvare». Hvis dette er TV2s store satsing, og «alle» ser på det, hvordan i alle dager tenker de at dette er greit? Du er gay? Nei, da går det jo ikke.

LES OGSÅ: - Har måtte takle nok mobbing for hele livet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer