«Love Island»:

Raser mot TV 2: - Det bobler

Daniel Bratterud føler seg dårlig behandlet etter «Love Island»-casting.

REAGERER: Daniel Bratterud ble spurt om han muligens ønsket å være med i «Love Island». Da han fortalte at han var homofil, fikk pipa en annen lyd. Det reagerer han sterkt på. Foto: Privat
REAGERER: Daniel Bratterud ble spurt om han muligens ønsket å være med i «Love Island». Da han fortalte at han var homofil, fikk pipa en annen lyd. Det reagerer han sterkt på. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Love Island» har vært TV 2s store realitysatsing denne vinteren. Tusenvis følger med iver med på serien, der målet for deltakerne er å finne den store kjærligheten. Vi har allerede sett romanser oppstå og gå i oppløsning, enda det fortsatt er en uke igjen av programmet.

I programmet går deltakere inn og ut hele tida, og det kan godt hende at det dukker opp enda flere mennesker i villaen i Argentina. En som derimot ikke kommer til å dukke opp, er 30 år gamle Daniel Bratterud.

KJÆRESTER: Omid og Iselin har hatt hatt en fin tone lenge på «Love Island», men nå vil Omid ta det et steg videre, og spør om de skal bli kjærester. Vis mer

Han ble kontaktet av castingteamet til TV 2, og ble med entusiasme spurt om han ikke kunne tenke seg å reise ned. «Jeg synes du ser very nice ut, må treffe deg neste uke for å se hvilken personlighet du har, og om du er interessert», lød det i meldingen fra kanalen til Bratterud.

Hardt ut

30-åringen ble nysgjerrig, og skrev flere meldinger fram og tilbake til tv-casteren. Samtalen fikk derimot en brå slutt da han fortalte at han var homofil.

«Nei, da går det jo ikke. Men vet du om en hetero, singel fyr rundt 26-30 år som er kjekk, har utstråling, personlighet og leken nok til å kunne blitt [med på noe] slikt?», lød svaret fra casteren.

- IKKE GREIT: Dette svaret reagerer Bratterud på. Foto: Skjermdump
- IKKE GREIT: Dette svaret reagerer Bratterud på. Foto: Skjermdump Vis mer

Når Bratterud forteller om saken overfor Se og Hør, vet han nesten ikke hvor han skal begynne. Han reagerer på flere ting, kanskje særlig måten han ble behandlet på.

- Det er ikke lov og det er ikke greit. En ting er å si at jeg ikke kan være med fordi jeg er homofil, men å toppe det ved å spørre om jeg har noen heterofile venner som kan være med? Det er skikkelig ufint, sier han, og fortsetter:

- De ønsker seg menn i alderen 21 til 30 år, og det er faktisk mange som er sårbare i det aldersspennet. Å få høre at seksualiteten deres ikke hører hjemme på tv, kan være svært sårende, forteller han.

- Ekskluderer

Han mener det er paradoksalt at programmet ledes av Morten Hegseth, som selv er homofil og har markert seg som homoforkjemper.

- Skal den eneste homofile personen i programmet være programlederen? Det er 2020, og på høy tid at man åpner for alle. «Ex on the Beach», «Paradise hotel», «Jakten på kjærligheten» og «Gift ved første blikk» har blant annet gjort det, mens vårens storsatsing ekskluderer, sier han, og fortsetter:

- PARADOKSALT: Daniel Bratterud mener homofile bør få slippe til på «Love Island». Foto: NTB scanpix
- PARADOKSALT: Daniel Bratterud mener homofile bør få slippe til på «Love Island». Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er en ting om jeg hadde søkt selv, med viten om at de bare ville ha heterofile menn og kvinner med. Men jeg ble oppsøkt. Og når de attpåtil avskriver seg meg fordi jeg er homofil, kjenner jeg at det koker.

- Knebler kjærlighet

Bratterud bestemte seg for å skrive en kronikk om saken, som du kan lese i sin helhet nederst i denne saken. Her skriver han blant annet følgende om måten han ble behandlet på:

«Nå dynker jeg sikkert alle reality-bruer i bensin, men det er så viktig å få fram hvor jævlige disse produksjonene kan være. Ofte er det til og med folk som er tidligere deltakere, som blir satt til å finne nye kandidater til programmene, finne arvtakere til å levere brannfakkelen videre. Alt for å lage spennende TV. Helt fair, det».

AVSLØRER: Oda og Ådne klarte ikke å finne kjærligheten inne på «Love Island». Nå innrømmer de at det har et godt øye til hverandre. Vis mer

Men når det kommer til det å oppsøke folk for å diskriminere, da er det jaggu meg på tide å si ifra», skriver han blant annet, mens han samtidig peker på kanalens samfunnsansvar.

«TV 2 mottar årlig inntil 135 millioner av staten, som kommersiell allmennkringkaster. Mon tro hva kulturdepartementet har å si til at skattepengene går til å kneble kjærlighet mellom to av samme kjønn på tv», skriver han.

Se og Hør har vært i kontakt med foreningen Fri i forbindelse med saken. Leder Ingvild Endestad har lest Bratteruds tekst og kritikk. Hun vil derimot bare uttale seg på generelt grunnlag i denne saken.

- Generelt sett er det jo fint om underholdningsbransjen er flinkere på å gjenspeile det faktiske mangfoldet i befolkningen både på hudfarge, bakgrunn, kjønn og seksuell orientering. Det betyr noe å bli gjenspeilt i verden rundt seg, forklarer hun.

Tas til etterretning

Se og Hør har forelagt Bratteruds kritikk og kronikk overfor TV 2. Pressesjef i kanalen, Jan-Petter Dahl, svarer følgende i en e-post:

- TV 2 er en moderne og inkluderende TV-kanal, der det ikke finnes rom for diskriminering på bakgrunn av hudfarge, kjønn eller legning. Dette gjelder også for våre produksjoner, inkludert «Love Island». At programlederen for «Love Island» er en av Norges fremste og mest profilerte homoaktivister, taler for seg selv, forklarer Dahl.

SINGEL: Christina Aranja Ophaug Kristiansen er hjemme fra «Love Island», men får seg en overraskelse under intervjuet. Video: Rød Løper/TV2 Vis mer

Videre forklarer han at villaen besto av sju heterofile menn og kvinner på tidspunktet da Bratterud ble kontaktet.

- At det ikke var plass til Daniel i denne miksen, handler ikke om at vi har problemer med legningen hans. Det var et valg basert på en realistisk vurdering av mulighetene han ville hatt for å finne kjærligheten i dette selskapet. På et seinere tidspunkt i «Love Island»-sesongen hadde vi også med oss en bifil deltaker, sier Jan-Petter Dahl.

Når det gjelder castingen og kommunikasjonen, som Bratterud opplevde som diskriminerende, sier Dahl at de tar kritikken til etterretning.

- Det er en selvfølge at kommunikasjonen mellom produksjonen og potensielle deltakere foregår på en respektfull måte. Vi tar til etterretning at Daniel ikke opplevde det slik denne gangen, men det var ingen intensjon fra vår side å behandle han dårlig. Vi snakker med veldig mange potensielle deltakere til «Love Island», og de aller fleste vi snakker med er det ikke plass til i programmet, sier pressesjefen.

Programleder Morten Hegseth har ingenting å tilføye til saken, og viser til TV 2s ovennevnte kommentar.

LES OGSÅ: - Har måtte takle nok mobbing for hele livet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer