Raser mot «Skavlan»: - På selveste kvinnedagen?

Skuespiller Marie Agerhäll var ikke imponert over hvordan hun ble framstilt på ukas «Skavlan».

SEXISME-KRITIKK: Skavlan-produksjonen får sexsime-kritikk etter å kun ha inkludert delene av intervjuet hvor den svenske skuespilleren Marie Agerhäll snakker om ektemannen. Foto: TV 2
SEXISME-KRITIKK: Skavlan-produksjonen får sexsime-kritikk etter å kun ha inkludert delene av intervjuet hvor den svenske skuespilleren Marie Agerhäll snakker om ektemannen. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld kunne svenske tv-seere se ukas «Skavlan», som først blir vist et døgn seinere for norske tv-seere.

Blant gjestene på selveste kvinnedagen, var det svenske skuespillerparet Marie Agerhäll og Jesper Rönndahl, blant annet kjent fra den svenske humorserien «Dips». Paret er ikke bare kollegaer på settet, men er også gift i det virkelige liv.

I etterkant av at programmet ble vist på tv har begge rettet sterk kritikk mot produksjonen, som mener det hele ble klippet til å bare handle om Rönndahl.

Sexisme-kritikk

I et innlegg på Instagram retter Agerhäll sterk kritikk mot måten produksjonen har valgt å klippe programmet på selveste kvinnedagen, 8. mars.

«100 % av spørsmålene til meg handler om Jesper eller om hvordan det er å leve med ham», skriver Agerhäll blant annet på Instagram.

Hun får støtte av en rekke andre kjente personligheter i kommentarfeltet, og ektemannen har også delt konas innlegg.

«Neimen, hvordan gikk det til å få gjort Sveriges mest kompetente og morsomme menneske til … min fan?», skriver han i innlegget.

- Beklager opplevelsen

I anledning kvinnedagen, og før programmet ble sendt på tv, skrev skuespilleren et annet innlegg på Instagram.

Der tok Agerhäll opp at det ikke alltid føltes uproblematisk for henne å fortelle at hun som kvinne har både skrevet, produsert, regissert og medvirket i en humorserie. På daværende tidspunkt visste hun ingenting om hva som ville bli inkludert i programmet.

Skavland-produksjonen har svart på Agerhälls kritikk på Instagram. Der skriver de følgende til skuespilleren:

«Vi beklager at du opplevde det sånn. Det var en rekordlang innspilling og vanskelig å klippe ned til en time, og til en helhet som fungerte. Vi forstår godt at du gjerne hadde fått fortelle mer om din suksess-serie. Og så tar vi selvfølgelig tilbakemeldingen på alvor og tar den med oss videre. Takk uansett for at dere var med og bidro til en underholdende kveld for titterne!»

Se og Hør har vært i kontakt med SVT, som har ansvaret for den svenske versjonen av programmet, og som også klippes der. De ønsker ikke å kommentere kritikken ytterligere, men henviser til Skavlan-produksjonens svar til Agerhäll på Instagram.

Spurte om matlaging

Det er ikke første gang Skavlan har fått sexisme-kritikk. For et år siden fikk programlederen sterk kritikk for spørsmålene han stilte til den svenske svømmeren Sarah Sjöström. Flere reagerte på at hun fikk spørsmål om vasking, matlaging og samboeren, etter å ha hatt et fantastisk idrettsår, med tre VM-gull, åtte verdensrekorder og verdenscupseier.

- Du unner deg ganske mye assistanse i livet. Du har mange folk til å gjøre ting for deg, kommenterte Skavlan i programmet.

Sjöström svarte at hun hadde ryddehjelp og vaskehjelp, i tillegg til at samboeren også tar ansvar hjemme.

- Så du har altså ryddehjelp, vaskehjelp og sambo? sa Skavlan til stor latter fra publikum.

Sjefredaktøren i det svenske magasinet Veckorevyn kalte intervjuet «et sexistisk havari». Skavlan svarte selv på kritikken i et intervju på P3morgen den påfølgende uka.

- Jeg spurte «hvordan innretter du livet ditt», eller noe sånt. Og så begynte hun å fortelle at hun hadde vaskehjelp. Jeg har også vaskehjelp, men jeg tror at folk leste det som om jeg var dømmende eller forminskende, det ordet bruker de mye i Sverige. Det mente jeg jo overhodet ikke, sier Skavlan.

LES OGSÅ: En gjest i 2002 forandret alt for Fredrik Skavlan

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer