UTFORDRENDE: Jentegruppa Shackles stilte i svært lårkorte antrekk forrige fredag. Foto: Stella Pictures
UTFORDRENDE: Jentegruppa Shackles stilte i svært lårkorte antrekk forrige fredag. Foto: Stella PicturesVis mer

Raser mot sexfiksering i "X Factor"

Kroppsforsker reagerer på TV 2s spekulative bruk av klær.

SEHER.NO:Fredag er det duket for en ny runde av talentprogrammet "X Factor" på TV 2, hvor håpefulle artister forsøker å overbevise dommere og publikum om at de har det lille ekstra.

Forrige fredag fikk vi se mange av "X Factor"-jentene i svært sexy antrekk og koreografier, og nå går forsker Runi Børresen ut og kritiserer TV 2, som hun mener spiller mer på "sex-factor" enn "X Factor", skriver VG.

Børrensen er høyskolelektor ved høgskolen i Buskerud, og både hun og leder for rådgiverorganet Barnevakten, Øystein Samnøen reagerer på TV 2-programmets sexy uttrykk.

- Media har en viktig rollemodellerende funksjon - både når det gjelder klær, utseende og atferd. I "X Factor" spiller TV 2 svært bevisst på spekulativ bruk av klær, kameraføring og klipping, sier Samnøen til VG.


Børresen holder jevnlig foredrag om å vokse opp i et seksualisert og pornofisert samfunn, og er i tilegg en anerkjent ekspert på spiseforstyrrelser. Til VG sier hun at talentprogrammet bidrar til en perfeksjonistisk tynnhetskultur.

- Ved å style jentene som lettkledde Barbiedukker og med "vise mest mulig"-strategi bidrar "X Factor" til en perfeksjonistisk tynnhetskultur, og en ustoppelig kroppsmisnøye hos både deltagere og den unge seergruppen, mener Børresen.


Presseansvarlig i TV 2, Bjarne Laastad, har imidlertid ikke noe problem med klesvalgene til artistene i programmet.

- Det handler om at det skal se kult og friskt ut. Antrekkene skal kle låten og deltagerne, det skal være show og fredagskveld, sier han til VG.

X Factor"-delfinalene ser du på TV 2 fredager kl 20.00.


Har du et tips om deltakerne? Tips oss på seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767.

LES OGSÅ: Hælene er hennes største frykt