Gwyneth Paltrow:

Raser mot Paltrow-tips etter dødsfall

Døde av gjentatte biestikk som Gwyneth Paltrow hevder kan kurere plager som leddgikt og betennelse.

KONTROVERSIELL: En 55 år gammel kvinne fra Spania skal ha dødd av helseråd som blant andre Gwyneth Paltrow har anbefalt på sin livsstilsnettside Goop. Foto: NTB Scanpix.
KONTROVERSIELL: En 55 år gammel kvinne fra Spania skal ha dødd av helseråd som blant andre Gwyneth Paltrow har anbefalt på sin livsstilsnettside Goop. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Ifølge en studie nylig publisert i tidsskriftet Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, skal en spansk kvinne på 55 år ha omkommet som følge av en akupunkturmetode som blant andre skuespiller Gwyneth Paltrow (45) anbefalte på sin livsstilsnettside, Goop.

Akupunkturmetoden, som Paltrow har skrevet skal hjelpe mot plager som blant annet betennelse, leddgikt, arr og hudproblemer, er ifølge nettstedet Ars Technica en metode som vanligvis er forbudt av ikke-medisinsk helsepersonell.

Akupunkturmetoden bruker levende, stikkende bier, istedenfor nåler som brukes i vanlig akupunktur.

Ifølge studien skal den 55 år gamle kvinnen ha omkommet av organsvikt etter gjentatte stikk av biene under behandlingen. Hun skal ha gjennomgått behandlingen hver fjerde uke i to år, før hun under den siste behandlingen skal ha blitt tungpustet og mistet bevisstheten, før hun tre uker etter døde.

Ifølge det fagfellevurderte tidsskriftet skal kvinnen ikke ha hatt noen annen form for sykdom som kan ha forårsaket dødsfallet.

Får kritikk

Selv om det foreløpig ikke er kjent hvor kvinnen skal ha blitt anbefalt metoden, får likevel Paltrow nok en gang refs for sine kontroversielle helsetips.

I studien står det blant annet skrevet at de fraråder all bruk av slike behandlinger, og konkluderer med at behandlingen både er usikker og utilrådelig.

Flere har også gått hardt ut på sosiale medier og anklaget Paltrow nok en gang for falske livsstilstips.

- Stopp og les Goop og ikke hør på Gwyneth Paltrow sine helsetips. Det er galskap, skriver en på Twitter.

- Årsak nummer 725473939763 til hvorfor man ikke skal ta imot helseråd fra ikke-utdannet helsepersonell. Gwyneth Paltrow, du er en kjendis, ikke lege, skriver en annen.

Paltrow skal ha anbefalt metoden både i en artikkel på nettsida Goop, som hun er kurator for, og i et intervju med New York Times, ifølge The Week.

- Det er en flere tusen år gammel behandling kalt apiterapi. Folk brukte den for å bli kvitt plager som arr og inflammasjon. Det er faktisk ganske fantastisk hvis du leser om det. Men det er veldig smertefullt, skal hun ha uttalt i intervjuet den gang.

Gwyneth Paltrow har foreløpig ikke kommentert hendelsen.

- Fraråder

Akupunktur med bier er ingen vanlig norsk praksis, men Steinar Madsen i Legemiddelverket mener folk bør holde seg unna dersom de får tilbudet i utlandet. Madsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Man bør være kritisk, og dette er noe man definitivt ikke bør drive med. Vi fraråder dette på det sterkeste. Konsekvensen kan i verste fall, som i denne saken, være livsfarlig, forteller han til Se og Hør.

- Denne type behandling, eller allergivaksinasjon, bør bare foregå under trygg overvåkning av spesialister. Har man ikke de riktige medisinene til å hanskes med et allergisjokk, kan utfallet være farlig.

Han mener derimot at det sjelden skjer dødsfall i Norge i forbindelse med stikking av bie eller veps.

- Det viktigste for allergikere eller andre, er at man får en adrenalinpenn. Den motvirker allergisjokket, og det er rundt 20 000 som har en slik penn i Norge. Får man gitt den i tide, går det bra med pasienten, sier han.

Vis mer Vis mer

Ble tatt på fersken av NASA

Det er ikke første gang Paltrow har blitt kritisert for sine kontroversielle livsstilstips.

Hun har blant annet rådet kvinner til å plassere «jade eggs» i vagina for å få bedre sexlyst, rådet kvinner til å dampe vaginaen sin, tipset influensasyke til å sitte mye i badstu og promotert bikinier til barn.

I fjor sommer fikk hun også NASA på nakken etter at hun promoterte for såkalte healing-klistremerker hun påsto var laget av det samme ledende karbonmaterialet som NASA bruker i sine romdrakter, for å kunne overvåke astronautens helsetilstand.

Men ifølge NASA var dette bare en bløff og avkreftet påstanden på det sterkeste, og uttalte at det regelrett ikke finnes noe karbonmateriale i deres nåværende drakter, meldte CNN Money den gang.

- Wow. Dette er bare tullprat, uttalte tidligere sjefforsker ved NASA, Mark Shelhamer, og la til at dersom karbonmateriale hadde blitt brukt, så hadde det vært for å styrke dressen og ikke for å kartlegge helsen til astronautene.

Ville ta avstand

Siden 2008 har Paltrow delt råd og livsstilstips på nettstedet Goop, som har utviklet seg fra å være et nyhetsbrev til å bli et livsstilsmagasin på nett.

Der deler hun blant annet oppskrifter, kjærlighetsråd og helsetips - hvor sistnevnte har vært i noe av det kontroversielle slaget.

I august i fjor ville Paltrow, ifølge The Guardian, distansere seg fra Goop.

Årsaken var at 45-åringen fryktet at hennes tilknytning til nettstedet begrenset merkevaren, framfor å bidra til vekst.

Det var under forretningskonferansen Sage Summit i Chicago i fjor at Paltrow snakket ut om planene for livsstilsnettstedet.

Skuespilleren sa blant annet at hun stiller seg selv spørsmål om hvordan hun kan få merkevaren til å vokse, og hvordan hun kan atskille seg selv fra merkevaren.

- Drømmen min er at en dag vil ingen huske at jeg hadde noe som helst å gjøre med det, sa Paltrow den gangen.

LES OGSÅ: - Det må ligge misunnelse bak kritikken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer