Melodi Grand Prix 2023:

Raser mot internasjonal jury

- Helt på trynet!

VINNER: Alessandra Mele fikk flest stemmer fra både publikum og den internasjonale juryen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
VINNER: Alessandra Mele fikk flest stemmer fra både publikum og den internasjonale juryen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld ble det klart at 20 år gamle Alessandra Mele skal reise til Liverpool for å representere Norge i Eurovision.

Mele var en stor forhåndsfavoritt og låten hennes «Queen of kings» hadde allerede før finalen over fem millioner avspillinger på Spotify, og toppet strømmetjenestens «Viral top 50».

Av det norske folk mottok 20-åringen 129 poeng, og fikk dermed en totalsum på 233 poeng. Det var 95 poeng mer enn Ulrikke Brandstorp (27), som fikk den sure andreplassen.

Mele lå godt an til en seier allerede før publikumsstemmene var talt opp. Hun fikk nemlig flest stemmer av den internasjonale juryen og lå øverst på resultatlisten med 104 poeng.

SEIER: Vinneren av årets Melodi Grand Prix er avslørt. Video: NRK Vis mer

I etterkant av finalen har flere tatt til sosiale medier for å kritisere MGPs valg av å la den nevnte juryen være med på å bestemme utfallet.

«Hva er det som skjer med internasjonal jury?! Helt på trynet!».

«Hvem er den tullingen i NRK som har funnet på at de skal ha en internasjonal jury i MGP nasjonalt. De vil naturligvis stemme på det som de ikke vil skal konkurrere mot deres egen».

«Internasjonal jury på norsk MGP? For noe tull».

At MGP har en internasjonal jury er intet nytt. I årets finale var det imidlertid første gang TV-seerne fikk være med på utdelingen av poengene, noe som kan være grunnen til at flere er blitt mer oppmerksomme på det nå.

Både publikumsstemmene og jurystemmene teller 50 prosent.

I en pressemelding fra NRK kommer det fram at grunnen til at de gjeninnfører en internasjonal jury i finalen, er for å øke vinnersjansene til Norge i Eurovision.

SUBWOOLFER: Subwoolfer-duoen har tatt av maskene og avslørt sin identitet. Dette sier de om avsløringen. Reporter: Katrine Bjelke. Vis mer

- MGP er en del av en internasjonal musikkonkurranse, og vi ønsker å benytte oss av tilsvarende avstemningsmodell som den som benyttes i Eurovision Song Contest. Dette gjør vi for å øke vinnersjansene i ESC. En modell med både fagjury og publikumsstemmer gir oss også et bedre underlag for å lage et mer spennende MGP, sier musikkansvarlig Stig Karlsen i pressemeldingen.

Juryen består av bransjefolk fra utvalgte land. På NRKs liste over de ulike jurymedlemmene finner man blant annet radioprodusenter, låtskrivere og tidligere Eurovision-deltakere.

LES OGSÅ: Subwoolfers identitet avslørt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer