Britney Spears:

Raser mot Britneys vergemål

Helt siden sammenbruddet for tolv år siden, har superstjernen Britney Spears vært under vergemål. Nå sprer #FreeBritney-bevegelsen i rekordfart i sosiale medier.

BEKYMRET: Fansen er bekymret for Britney Spears, og nå har hashtaggen #FreeBritney spredt seg rundt på TikTok. Vis mer
Publisert

Det har i flere år vært knyttet store spørsmål til Britney Spears' (38) mentale helse. Ordet «skandalestjerne» har i en årrekke florert i internasjonal presse, på blogger og i sosiale medier.

38-åringen har vært inn og ut av rehabilitering, hatt problemer i ekteskapet og levd et utagerende festliv. Det hele kulminerte da popsensasjonen plukket opp en barbermaskinen på en frisørsalong i Los Angeles i 2007, og fjernet alt håret på hodet.

38-åringen er, til tross for alle skandalene, på mange måter blitt et popikon, og hun blir gjerne omtalt som «prinsessen av pop».

Hun er nemlig en av tidenes mestselgende artister, der hun kan se tilbake på 13 album, hundrevis av priser, utsolgte turneer verden over, millioner av fans, samt en svimlende formue de fleste bare kan drømme om.

I tillegg har hun sluppet parfymer, undertøy, vært dommer på talentshow, spilt i flere filmer og samarbeidet med det meste som kan krype og gå i musikkbransjen.

Likevel har hun per dags dato rettigheter omtrent på lik linje med et barn, og er konstant under andres vergemål.

SUPERKLUBB: Disse fire startet alle sine karrierer som barn i tv-serien «The Mickey Mouse Club». Se klipp fra Britney Spears, Christina Aguilera, Ryan Gosling og Justin Timberlakes første opptredener på tv. Vis mer

Satt under vergemål

Helt siden de store mediestormene i 2008, der hun blant annet gjennomgikk et svært offentlig «meltdown», har popsensasjonen vært offer for et rettspålagt «conservatorship», som i Norge kalles vergemål.

I første omgang var det kun ment å vare midlertidig, men mot slutten av året ble løsningen permanent. Slik har det altså vært siden den gang.

Det har gitt hennes far, James Spears (68), fullmakt over Britneys eiendeler, samt personlige beslutninger og psykiske helse. Advokaten Andrew Wallet ble gjort til medverge, for å passe på sangerens økonomi.

I september i fjor ble det avgjort i retten at faren ikke lenger skulle være verge for annet enn datterens økonomi. Det ble besluttet etter at han selv søkte om å bli fjernet fra vervet, som følge av personlig sykdom. Da var det Jodi Montgomery som tok over stafettpinnen som verge.

EKSER: Britney Spears har lagt ut en video på Instagram der hun danser til eksens låt. Nå har Justin Timberlake svart, og det setter fyr på kommentarfeltet. Vis mer

- Involvert

I fjor høst brukte Los Angeles Times tre måneder på å undersøke vergemålet. De fant ingen tydelige tegn på at fullmakten skadet 38-åringen direkte.

Britneys advokat, Stanton Stein, avkreftet den gang at Spears noen gang hadde blitt manipulert eller tvunget til å gjøre noe hun ikke ville.

I VINDEN: Britney Spears vergemål har blitt heftig diskutert i sosiale medier den siste tiden. Her er hun med kjæresten Sam Asghari. Foto: NTB Scanpix
I VINDEN: Britney Spears vergemål har blitt heftig diskutert i sosiale medier den siste tiden. Her er hun med kjæresten Sam Asghari. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun er alltid involvert i alle business- og karrierebeslutninger. Punktum, sa han den gang, ifølge Los Angeles Times.

Avisen kunne imidlertid avsløre at overvåkningen av artisten er svært uvanlig. Et vergemål er nemlig ment for å beskytte mennesker som ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

Mange har derimot pekt på at 38-åringen har jobbet uten stopp i en årrekke, produsert flere album og reist rundt på verdensturneer - og at hun dermed virker i stand til å kunne bli løsrevet fra sine verger.

Vis mer

Tar av på nett

Nå, tolv år etter at avgjørelsen om vergemål først ble besluttet, har emneknaggen #FreeBritney nok en gang begynt å sirkulere på sosiale medier.

«Bevegelsen» jobber for at sangstjernen skal få friere tøyler i eget liv.

Emneknaggen skal ha gått viralt etter at Britney selv angivelig ba om hjelp fra fansen. De hevder nemlig hardnakket at sangstjernen har bedt om følgernes hjelp gjennom «hemmelige beskjeder». Se mer om dette i videoen under:

BEKYMRET: Fansen er bekymret for Britney Spears, og nå har hashtaggen #FreeBritney spredt seg rundt på TikTok. Vis mer

Nylig delte også Instagram-kontoen «Diet Prada», som har 2,1 millioner følgere, et innlegg der det i detalj står forklart hva farens vergemål angivelig betyr for datteren i praksis.

I innlegget hevdes det blant annet at Britney er en kvinne som blir nektet kontroll over eget liv og økonomi - samt tilgang til sine to barn Jayden (13) og Sean Federline (14), som hun har sammen med eksmannen Kevin Federline (42).

Innlegget starter med å fortelle bakgrunnshistorien til artisten, der det hevdes at hun helt fra fire års alder har fått karrieren kontrollert av andre mennesker - og at hun har hintet om nettopp dette i egne sanger og sceneopptredener gjennom årene.

Videre står det at faren ble vergen hennes etter sammenbruddet som fant sted i 2007-2008, som kom i kjølvannet av skilsmissen fra Kevin Federline, et enormt medietrykk, samt en rekke mentale påkjenninger for «Toxic»-sangeren. På dette tidspunktet skal hun ha vært svært mentalt ustabil, noe som førte til at faren kom inn som verge.

SKALLET: Britney Spears barberte av seg håret etter et sammenbrudd i 2007. Like etterpå ble faren Jamie Spears verge for henne - noe som i utgangspunktet skulle være en kortvarig løsning. Foto: NTB scanpix
SKALLET: Britney Spears barberte av seg håret etter et sammenbrudd i 2007. Like etterpå ble faren Jamie Spears verge for henne - noe som i utgangspunktet skulle være en kortvarig løsning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det skulle egentlig være en midlertidig ordning - men nå har det altså gått tolv år. I innlegget hevdes det at Spears ikke kan kjøre bil, gifte seg, få barn eller bruke egne penger uten vergens tillatelse.

Videre blir det stilt spørsmål ved hvordan Britney kan klare å jobbe så mye som hun gjør - dersom hun er så mentalt syk og ute av stand til å ta vare på seg selv som faren hevder.

- KLEINT: Britney Spears har over 21 millioner følgere på Instagram, der hun deler alt mulig rart fra livet sitt. Ikke alt innholdet faller i smak hos Rød Løpers programledere Kine Falch og Jonas Scheie Hammer. Video: Rød Løper Vis mer

Moren kaster seg på

Britney Spears har fremdeles til gode å kommentere påstandene som den såkalte #FreeBritney-bevegelsen har delt i sosiale medier, ifølge USA Today.

I fjor uttalte imidlertid advokatene hennes til Los Angeles Times at Spears er med på å ta beslutninger som omhandler henne selv, og at hun har rett til å bestemme over sin egen karriere.

Noen uker etter at 38-åringen sjekket inn på et rehabiliteringssenter for mental helse i fjor, spurte hun pent om at Instagram-følgerne ikke skulle tro på alt de leste.

MOR OG FAR: Britney Spears sin far har de siste tolv åra vært verge for datteren. Nå skal også moren ha kastet seg inn i kampen om datterens økonomi. Her er de sammen i 2012. Foto: NTB Scanpix
MOR OG FAR: Britney Spears sin far har de siste tolv åra vært verge for datteren. Nå skal også moren ha kastet seg inn i kampen om datterens økonomi. Her er de sammen i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Deres kjærlighet og dedikasjon er fantastisk, men det jeg trenger akkurat nå er litt privatliv for å takle alle de vanskelige tingene livet kaster min vei, skrev hun blant annet i et innlegg den gang.

Britneys mor, Lynne Spears (65), har imidlertid kastet seg inn i konflikten rundt den verdensberømte datterens vergemål. Ifølge The Blast har 65-åringen sendt inn dokumenter hvor hun søker om å bli inkludert i beslutninger som tas i tilknytning til datterens økonomi.

Ifølge ET ble vergemålet i mai i år utvidet frem til 22. august. Det innebærer at det er nevnte Jodi Montgomery som fungerer som superstjernas verge fem til denne datoen.

The Blast skriver også at den neste rettshøringen vil skje neste uke, 22. juli. Den skulle egentlig ha funnet sted tidligere i år, men ble utsatt grunnet coronaviruset.

LES OGSÅ: Beklager egen oppførsel etter avsløring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer