Sara Emilie Tandberg:

Raser: - Jeg er lei

Influenseren går hardt ut mot promoteringen av omstridt skjønnhetsbehandling.

KRITKK: Sara Emilie Tandberg kritiserer influensernes promotering. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KRITKK: Sara Emilie Tandberg kritiserer influensernes promotering. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig å komme over nye skjønnhetsbehandlinger i sosiale medier nå til dags, og det er gjerne de aller største influenserne som anbefaler de ferskeste behandlingene på markedet til følgerne sine.

Isabel Raad (29) og Nora Haukland (26) er blant influenserne som stadig fronter de nyeste trendene innen hudpleie, kosmetikk og skjønnhet til de enorme følgerskarene sine.

Cristian Brennhovd røper tidligere samarbeid med Isabel Raad. Video: Jenny Emilie Aas/Klaus Fjellro. Vis mer

Nå har de mottatt hard kritikk fra Forbrukertilsynet i forbindelse med markedsføring av den nye, og ikke minst kostbare ansiktsprosedyren, Morpheus8. Promoteringen får også influenser Sara Emilie Tandberg (31) til å se rødt.

TV 2 omtalte saken først.

- Et stort ansvar

På Instagram har blant annet Raad og Haukland introdusert Morpheus8 til følgerne sine.

Behandlingen som skjønnhetssalongene nå hevder at er Hollywoods nye favorittbehandling lover å stramme opp huden og fjerne fett. Det skal den gjøre ved å kombinere mikrosmå nåler og radiofrekvens som skal nå ned til de dypeste hudlagene. Den skal også bidra til å forbedre hudens naturlige kollagenproduksjon.

Nora Haukland dukket opp på rød løper etter bruddet med Marius Borg Høiby. Video: Karoline Pedersen. Vis mer

En enkeltbehandling av hudinngrepet kan variere fra 7500 kroner til 15 000 kroner. Influenserne har fått behandlingen sponset av Karin Kosmetiske. Dette får Tandberg til å reagere.

- Som influenser sitter man på et stort ansvar, spesielt overfor barn, og jeg er lei av å høre motsvaret til enkelte om at «min største følgergruppe er kvinner i 25+». Åpenbart påvirker man ikke bare sin største følgergruppe, forteller Tandberg overfor Se og Hør.

Trebarnsmoren mener at det er kritikkverdig både for klinikken og de som promoterer behandlingen, og at det er viktig med klare retningslinjer.

- Uavhengig av prisen på en behandling så skal man trå veldig varsomt med å oppfordre andre til en behandling som strammer opp og fjerner fett.

Se og Hør har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Nora Haukland og Isabel Raad i forbindelse med denne artikkelen. De har ikke besvart våre henvendelser.

REKLAME: Isabel Raads delte skjønnhetssalongens rabatt på Morpheus8. Foto: Skjermbilde fra Instagram/Isabel Raad.
REKLAME: Isabel Raads delte skjønnhetssalongens rabatt på Morpheus8. Foto: Skjermbilde fra Instagram/Isabel Raad. Vis mer
ANBEFALING: Nora Haukland anbefaler hudbehandlingen til følgerne sine. Foto: Instagram/Nora Haukland
ANBEFALING: Nora Haukland anbefaler hudbehandlingen til følgerne sine. Foto: Instagram/Nora Haukland Vis mer

- Tydelig at man er bevisst

Tandberg er også klar i sin tale hva gjelder influensernes påvirkningskraft overfor et yngre publikum. Hun trekker frem at Isabel Raad og Nora Haukland har flere barn og unge som følger med i deres sosiale kanaler, og refererer til et innlegg på Snapchat som er delt av Raad.

I innlegget har en av 29-åringens følgere sendt inn en kommentar. Her forteller hun at hun er ansatt på en barnskole der 6.-klassinger skal ha sunget «mamma Raads sang». Dette refererer til Isabel Raads mor som tidligere har sunget i influenserens innlegg på sosiale medier.

- Her kommer det tydelig frem at man er bevisst på å påvirke 6.-klassinger, understreker Tandberg, og fortsetter:

I den første episoden av Motepolitiet Live med Jan Thomas, kunne Tone Damli avsløre at hun måtte felle noen tårer etter kritikken for Mann-forsiden. Video: Jenny Emilie Aas/Håvard Bjørnerem/Dennis Appelong/Se og Hør. Vis mer

- I dette eksempelet er det i forbindelse med noe positivt, men da burde man være ganske bevisst på at man også påvirker med annet innhold i en uheldig retning.

31-åringen roser Forbrukertilsynet for å ta tak i saken, og hun håper også at de jobber aktivt med dette generelt i influenserbransjen.

- Når ting aldri får konsekvens blir resultatet dessverre «all PR er god PR». Det virker som at det er eneste håpet for at enkelte skal være mer bevisst på hva de velger å promotere.

UNG FØLGERSKARE: Isabel engasjerer seg med yngre følgere. Foto: Skjermbilde fra Snapchat.
UNG FØLGERSKARE: Isabel engasjerer seg med yngre følgere. Foto: Skjermbilde fra Snapchat. Vis mer

- Ulovlig

Forbrukertilsynets underdirektør, Nina Elise Dietzel, har forklart at de anser forholdene i saken som «problematiske». De mener at virkemidler som å spille på kjendiser, trender, en glamorøs livsstil, og ta i bruk musikk, humor og emojis, kan være med på å appellere til barn.

Fristende rabattkoder og tidsbegrensede tilbud kan også bidra til å appellere til barn.

- Vi vet at barn er aktive brukere av sosiale medier. Å markedsføre kosmetiske inngrep og visse kosmetiske behandlinger på plattformer der barn og unge er aktive brukere kan i seg selv være ulovlig, forklarer Dietzel.

Overfor Se og Hør kan underdirektøren også fortelle at de har kontakt med Karin Kosmetiske i etterkant av promoteringen av Morpheus8.

- Vi har mottatt en forespørsel fra klinikken som ønsker veiledning om regelverket, og har i den forbindelse avtalt et veiledningsmøte neste uke. Temaet i et slikt møte vil være det særlige vernet som barn har mot markedsføring, sier Dietzel.

Karin Kosmetiske har hittil ikke svart på Se og Hørs hendvendelser om kommentar til saken.

KRITIKK: «Papaya», tidligere «Radioresepsjonen», høstet kritikk for spystunt. Video: Podme / Rød Løper. Vis mer

LES OGSÅ: Raser mot følgerne: - Slemt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer