Oscar-utdelingen 2018 og Michael Nyqvist:

Raser etter at den avdøde svenske stjernen ble «glemt»

Michael Nyqvist ble utelatt fra minnemarkeringen under nattens Oscar-utdeling.

VAR KOLLEGER: Skuespillerne Noomi Rapace og Michael Nyqvist jobbet blant annet sammen på «Millennium»-serien. Sistnevnte gikk bort i fjor grunnet kreftsykdom. Da Oscar-utdelingen sendte et minneinnslag over personer som gikk bort i 2017, i natt, var ikke den profilerte skuespilleren å se. Det har fått mange til å se rødt. Foto: NTB Scanpix
VAR KOLLEGER: Skuespillerne Noomi Rapace og Michael Nyqvist jobbet blant annet sammen på «Millennium»-serien. Sistnevnte gikk bort i fjor grunnet kreftsykdom. Da Oscar-utdelingen sendte et minneinnslag over personer som gikk bort i 2017, i natt, var ikke den profilerte skuespilleren å se. Det har fått mange til å se rødt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Årets presitjefylte Oscar-utdeling er vel overstått, og tradisjon tro kunne feiringen by på både spektakulære antrekk og et overraskelsesmoment eller to.

Historisk sett benytter arrangørene av utdelingen også anledningen til å hylle og minnes de skuespillerstjernene som ikke lenger er blant oss.

I årets «In memoriam»-innslag, som tok utgangspunkt i skuespillere som gikk bort i 2017, har imidlertid flere bitt seg merke i at én sentral person manglet.

- Aldri hørt snakk om

Ifølge Expressen og Aftonbladet har flere av tv-seerne gått hardt ut i sosiale medier og kritisert det faktum at den svenske skuespillerstjernen Michael Nyqvist ikke har fått en plass i innslaget.

Nyqvist var som kjent en profilert skuespiller, også langt utenfor egne landegrenser. Før sin bortgang, medvirket han blant annet i filmene «Mission: Impossible - Ghost Protocol» og «John Wick».

VAR GIFT: Michael Nyqvist etterlot seg kona Catharina (48) og to barn. Foto: NTB Scanpix
VAR GIFT: Michael Nyqvist etterlot seg kona Catharina (48) og to barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var jækla mange navn jeg aldri har hørt snakk om, også har man Michael Nyqvist, som har gjort filmer med blant andre Tom Cruise og Keanu Reeves, i tillegg til en rekke andre smale amerikanske filmer. Han var et kjent navn i bransjen i USA, sier Aftonbladets filmekspert Jan-Olov Andersson til egen avis.

Det var i slutten av juni i fjor det ble kjent at Michael Nyqvist hadde gått bort. Han ble bare 56 år gammel.

Det var lungekreft som krevde livet til «Millennium»-stjernen, omtrent ett år etter at han fikk kreftdiagnosen.

Nyqvist holdt sykdommen hemmelig, og fortalte bare de aller nærmeste om dødsdommen han hadde fått.

SISTE FARVEL: Michael Nyqvist ble begravet 21. juli i fjor. Her bæres kista ut av Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
SISTE FARVEL: Michael Nyqvist ble begravet 21. juli i fjor. Her bæres kista ut av Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er forbannet

Ifølge Expressen mener fansen det er hårreisende at han ikke ble nevnt i minneinnslaget.

- Jeg er forbannet. Kødder dere med meg?, skriver en bruker på Twitter.

- Hvorfor ble ikke den svenske skuespilleren Michael Nyqvist nevnt under minnestunden? Utrolig dårlig!, skriver en annen.

Arrangørene av Oscar-utdelingen har så langt ikke kommentert saken.

nettsidene til den prestisjefylte filmprisutdelingen, er det imidlertid blitt publisert bilder av over 200 filmarbeidere som gikk bort i 2017 - og Nyqvist er blant disse.

Nyqvist gjorde det stort som skuespiller, og har medvirket i flere kjente filmer, både i Sverige og internasjonalt, deriblant de kjente «Millennium»-filmene, der han spilte journalisten Mikael Blomkvist.

På 90-tallet hadde Nyqvist for øvrig rollen som John Banck i den populære «Beck»-serien.

Han etterlot seg kona Catharina (48) og de to barna Ellen (27) og Arthur (22).​

LES OGSÅ: Her går det nesten galt for Jennifer Lawrence - igjen