Kristin Gjelsvik:

Raser: - Dette er bare trist

På en café i Drammen kan du bestille «sommerkroppen kyllingsalat» til lunsj.

REAGERER: Kristin Gjelsvik reagerer sterkt på menyen til en populær café i hjembyen Drammen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
REAGERER: Kristin Gjelsvik reagerer sterkt på menyen til en populær café i hjembyen Drammen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En café i Drammen får hard kritikk for merkingen av enkelte retter på sin meny. Ved alternativer som ofte er mer kalorifattige har Café Picasso merket rettene med et bikiniikon. Dette gjelder retter som salat og avokadosmørbrød.

Én salat har blant annet fått navnet «sommerkroppen kyllingsalat».

Det var Drammens Tidende som først omtalte saken.

- Vi kan bedre enn dette

- Dette er bare trist! Når man går ut og spiser på restaurant, skal man kunne kose seg med den maten man har lyst på, uten å bli «bodyshamet» av menyen!

Det sier influenser og TV-personlighet Kristin Gjelsvik (35) til Se og Hør om sommermenyen til Café Picasso. 35-åringen utreagerer også kraftig på merkingen av rettene, noe som hun også trekker frem i en kommentar til Drammens Tidende.

BIKINI-MERKET: På menyen til Café Picasso i Drammen er flere salater merket med et bikiniikon. Én rett har fått navnet «Sommerkroppen». Foto: Skjermdump / Café Picasso
BIKINI-MERKET: På menyen til Café Picasso i Drammen er flere salater merket med et bikiniikon. Én rett har fått navnet «Sommerkroppen». Foto: Skjermdump / Café Picasso Vis mer

- Det er så mange som har et anstrengt forhold til både kropp, eget utseende og mat. Da er det siste du trenger en påminnelse fra restauranten om at du bør velge noe annet fra menyen enn det du kanskje har mest lyst på, hvis du ikke føler deg såkalt «bikiniklar», forteller Gjelsvik til Se og Hør.

TV-personligheten reagerer også sterkt på restaurantens navnevalg i forbindelse med tiden vi befinner oss i.

REAKSJONER Kristin Gjelsvik gikk hardt ut mot å dele barnebilder i sosiale medier, det har skapt reaksjoner. Video: Kristin Gjelsvik Vis mer

- Dette er både sjokkerende og ugreit! Har vi ikke kommet lenger enn dette? Vi vet bedre enn dette i 2022, og det finnes ikke noe «ok» ved å sette et bikini-ikon bak retter med tilsynelatende lavt kalori-innhold. Hadde det i det minste vært et bilde av en grønnsak bak sunnere alternativer, men en bikini? Det skal bare ikke forekomme!

35-åringen legger heller ikke skjul på at titlene på matrettene bidrar til et større kroppspress.

- Spesielt når du tenker på dette konstate jaget og presset etter å se ut på bestemt måte for å ha den såkalte "idealkroppen". Jeg er så lei av at kvinnekroppen blir sett på som et evigvarende oppussingsprosjekt. Den blir liksom aldri god nok! Og her har du en restaurant som gir deg en liten påminnelse om at det kun er utvalgte retter som gjør deg bikiniklar denne sommeren! Ikonene er også rettet mot kvinner, og det gjør meg ekstra provosert!

NOMINERT: Reality Awards går av stabelen 16. september, og Tuva Fellman er nominert til pris! Video: Jenny Emilie Aas/reality Awards Vis mer

- Tenk hvor mange kvinner som gruer seg til bikinisesongen, og til å kle av seg i sommer!? Ingen kvinne skal måtte gå rundt å ikke føle seg bra nok eller "bikini-verdig"... Har du en kropp og har du en bikini, ja da er du pokker da bikiniklar. Sommerkropp er sommerkropp uansett størrelse!

Se svaret fra Café Picasso lenger ned i saken.

Disse rettene er merket med bikiniikonet:

«Middelhavssalat, «Sommerkroppen» kyllingsalat, Same same but different (asiatisk salat) og Avokadosmørbrød».

- Feil fokus

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener også at restauranten har feil fokus når de velger å merke menyen deres med bikinier.

NOMINERT: Reality Awards går av stabelen 16. september, og Tuva Fellman er nominert til pris! Video: Jenny Emilie Aas/reality Awards Vis mer

- Det som provoserer meg er at det bare er bilde av en bikini der, og ikke også en badeshorts. Her henvender de seg til kvinner og tenker at kvinner skal gjøre noe før de drar på stranden. Dette til tross for at det faktisk er flere menn enn kvinner i Norge som har fedme, med en BMI over 30, sier hun til Dagbladet.

Sundfør mener at restauranten oppfordrer til at personer skal gå ned i vekt og at fokuset er å bli slank.

PROVOSERT: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier til Dagbladet at hun blir provosert over at Café Picasso har valgt å bruke bikiniikoner og ikke badeshorts. Foto: Privat
PROVOSERT: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier til Dagbladet at hun blir provosert over at Café Picasso har valgt å bruke bikiniikoner og ikke badeshorts. Foto: Privat Vis mer

Hun mener at det er andre restauranter som veileder kundene til å vite næringsinnholdet i maten for å kunne gjøre et valg. Et eksempel Sundfør trekker fram er McDonalds som oppgir kaloriinnhold for maten sin på nettsidene sine.

- Rettet mot jenter

- Dette fokuset som er på sommerkroppen er også noe tull. Også det faktum at det er en bikini som er rettet mot jenter. De som blir påvirket av dette her er mest sannsynlig unge jenter som allerede har et anstrengt forhold til mat, sier ernæringsfysiologen.

RAAD: En åpenhjertig Isabel Raad har byttet side i debatten om plastisk kirurgi. Video: Celina Morken Vis mer

Hun understreker at det er ingen som får spiseforstyrrelser av dette alene, men at Café Picasso har et feil fokus.

- Noen folk har som mål å gå ut med venner og spise god mat uten å tenke på vekt. Møtes man da med denne menyen så er man jo tilbake til start, sier hun.

Ernæringsfysiologen mener at hvis man godtar at noen begynner å merke menyene sine slik, så kan noen tro at det er normalen.

- I 2022 kan vi ikke godta at dette skjer. Det kuleste hadde vært om kvinner i Drammen bare boikotter dette stedet. Min oppfordring er at kundene må si at de ikke godtar dette, sier Sundfør.

- Tilfeldig

Til Drammens Tidende sier Ragnhild Haaning, medeier av Café Picasso, at de valgte å merke noen av rettene sine med et bikiniikon fordi restaurantgjester tidligere har etterspurt noen lette retter på menyen.

ONLYFANS: Fenomenet «OnlyFans» vekker sterke reaksjoner. Programleder Jenny Emilie Aas inviterer til debatt. Medvirkende: Benedicte Haugaard, Thale Myhre og Håvard Kvernaas Bakken. Vis mer

Dagbladet har også forelagt kritikken overfor Café Picasso. Haaning sier at valget om å bruke bikiniikoner på menyen var tilfeldig.

- Tidligere benyttet vi gulrot og et tegn for veganske retter på menyen. Denne gangen ble det bikini som tegn på sol og sommer på sommermenyen. Selvfølgelig kunne vi ha markert rettene våre på mange andre måter, men i og med at motivet vårt og tankene våre ikke streifet retningen reaksjonene går i, ble det faktisk helt tilfeldig disse bikiniikonene, sier Haaning til Dagbladet, og legger til:

- Du kan si vi var tankeløse i vårt valg - tankene var i alle fall ikke å plage en eneste gjest. Restauranter ønsker at gjestene skal kose seg med maten - uansett hva de velger.

- Vil ikke støte noen

Navnet til salaten «sommerkroppen» kommer av Mads Hansen, som bor i Lierskogen i Drammen, sin sang «Sommerkroppen», opplyser Haaning.

Hun sier videre at det ikke er meningen å støte noen, og at de bare har et ønske om å gjøre gjestene sine fornøyde.

ÅPEN: Maren Lundby gjester Lindmo, hvor tema blant annet er vekt og kropp. Video: Lindmo / Rødt Kort. Vis mer

- Selvfølgelig er det leit om måten vi har dekorert menyen vår på skaper negative følelser. Vi har ikke på noen måte ment å støte noen, eller oppfordre til spesielle valg på menyen. At reaksjonene er så sterke, vil selvfølgelig gjøre at vi tenker gjennom konsekvensene bedre neste gang, sier Haaning.

Medeieren er overrasket over hvor mye oppmerksomhet de har fått rundt menyen sin.

- Jeg tror aldri vi har opplevd å få så mye oppmerksomhet rundt menyen vår. Vi skal ta med oss alle tilbakemeldinger fordi vi vil fortsette å være et sted folk trives og selvfølgelig ikke plages. Vi får mye positiv tilbakemelding på disse salatene - godt folk liker maten vår i alle fall, avslutter hun.

LES OGSÅ: Deler ærlig bilde: - Du er bra nok

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer