Synnøve Skarbø:

Raser: - Altfor retusjert

Fansen mener Synnøve Skarbø ikke er til å kjenne igjen på nye reklamebilder.

ANSIKT UTAD: Synnøve Skarbø er sminkemerket Max Factors nye ansikt utad. Foto: Morten Eik / Se og Hør
ANSIKT UTAD: Synnøve Skarbø er sminkemerket Max Factors nye ansikt utad. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

Det er viden kjent at store aktører, blant annet innen skjønnhet, benytter seg av folk med en større følgerskare når de skal reklamere for produkter. Sminkemerket Max Factor er en av dem som nå har plukket ut programleder og influenser Synnøve Skarbø (51) som sin nye ambassadør.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Med sine over 70 000 følgere delte Skarbø nylig et innlegg på sin Instagram-profil hvor hun stolt kunne fortelle at er sminkemerkets ansikt utad dette året.

«Ja hold deg fast, men jeg er @maxfactornorway sitt ansikt utad dette året. Da må det være lov å være stolt av. Selveste ungpikedrømmen har gått i oppfyllelse, for jeg har brukt mine Max Factor-favoritter siden jeg var tenåring», skriver hun under innlegget som består av et nærbilde av 51-åringens ansikt, samt en video med «behind the scenes»-klipp fra kampanjen.

UKJENT FORTID: I lørdagens episode av «Kåss til Kvelds», avslører Synnøve Skarbø at hun og Aune Sand, som også er gjest i programmet, har klint. Men Sand er ikke helt enig. Video: NRK Vis mer

- Hun ser ikke sånn ut

Under innlegget strømmet det inn med lykkønskninger og gratulasjoner, og folk som skrev at programlederen er det perfekte ansikt utad.

Men det er imidlertid ikke alle som er like sjenerøse i sine tilbakemeldinger. Flere har nemlig anklaget bildene for å være retusjerte og raser i kommentarfeltet.

«Kjente deg ikke igjen. Du er mye finere i virkeligheten, har Max Factor tryna i tastaturet på photoshop?», spør en.

«Altfor retusjert!», konstaterer en annen, mens en tredje legger til:

«Hun ser ikke sånn ut».

ÅPNER OPP: Da Synnøve Skarbø og programmet hennes «Synnøve rydder opp - Kjendis» besøker Per Sandberg og Bahareh Letnes, viser Sandberg stolt fram undertøysskuffen. Video: Dplay / TVNorge Vis mer

Ikke alle er like krasse i sine tilbakemeldinger og gratulerer Skarbø, men kritiserer sminkemerkets bilderedigering.

«Gratulerer. Du er utrolig vakker, Synnøve! men @maxfactornorway? retusjering av bilder er veldig 2015..».

Dagbladet har vært i kontakt med Gudrun Berg Hansen, som er markedsdirektør i Sæther, som igjen representerer Max Factor. Hun henviser til uttalelser gitt til «God kveld Norge», hvor hun forteller at hun ikke kjenner seg igjen i kritikken.

- Vi har registrert at enkelte på Jodel har reagert negativt på kampanjen hvor eier av Max Factor, Coty, har benyttet Synnøve Skarbø som modell.

- Reaksjonene har i stor grad gått ut på at de finner modellen retusjert. Som ny distributør for denne merkevaren i Norge, vil vi gjerne være de første til å beklage hvis merkevareeier ikke helt har lyktes med å skape kampanjen vi ønsket; en vakker, hverdagsglamorøs kvinne som vi alle kan relatere til.

KNAS: Etter en fantastisk «Skal vi danse»-premiere for Synnøve Skarbø, har det vært en treningsuke med uventede komplikasjoner. Vis mer

Hansen legger til at de tar hver eneste tilbakemelding på største alvor og derfor vil etterstrebe å være enda mer presise neste gang.

Se og Hør har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med Synnøve Skarbø.

Ny lovbestemmelse

I fjor sommer ble det bestemt at retusjert reklame må merkes etter ny lovendring. Seksjonssjef i tilsynsavdelingen til Forbrukertilsynet, Nina Elise Dietzel, har blant annet ansvaret for reklame i sosiale medier.

Hun forteller til Se og Hør at man vet at reklame kan skape mye kroppspress. Reklame som ikke viser et realistisk bilde av hvordan personer ser ut - fordi de er retusjert - kan særlig bidra til kroppspress blant barn og unge. Det er bakgrunnen for den nye bestemmelsen.

- Man skal vite at det man ser i en reklame ikke er reelt, hvis det viser seg at kroppen i reklamen er retusjert. Formålet er å motvirke kroppspress, sier Dietzel.

DRØY: Khloé Kardashian sin reklamefilm for Good American var for drøy for TV. Video: Steffen Pettersen/Se og Hør Vis mer

Merkeplikt i reklame

Lovbestemmelsen er vedtatt av Stortinget, men har ikke trådt i kraft - hvilket betyr at den ikke står i markedsføringsloven ennå.

- Barne- og familiedepartementet jobber med å fastsette en forskrift som regulerer enkelte unntak fra merkeplikten, forteller seksjonssjefen, og understreker at det er få unntak det er snakk om. Det vil også komme et standardisert merke som skal brukes der reklamen er retusjert.

- Man tar sikte på at reglene trer i kraft til sommeren.

Ved en slik lovbestemmelse pålegges annonsørene å merke reklame der kroppen er redigert. Dersom annonsørene bryter merkeplikten vil Forbrukertilsynet kunne ta opp saken, og det kan i verste fall føre til økonomiske sanksjoner.

MENS-REKLAME: Bianca Ingrosso befinner seg nok en gang i hardt vær, etter at hun reklamerte for intimprodukter for kvinner. Video: DeoDoc. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Hansen forteller imidlertid at Sæther mener at bildene bare har vært gjennom normal fotobehandling, og derfor ikke er å anse som retusjerte.

- Huden er riktignok fremhevet og belyst, men det er overhodet ikke gjort endringer på kroppsfasong eller størrelsesforhold som kan resultere i sosial usikkerhet, kroppspress eller dårlig selvtillit, forteller hun til «God kveld Norge».

- Mange tror at regelverket gjelder allerede, men nå jobbes det videre for å fastsette de endelige rammene for merkeplikten. Det er veldig fint at mange er oppmerksomme på den kommende lovendringen allerede nå, understreker Dietzel overfor Se og Hør avslutningsvis.

LES OGSÅ: Deler ærlig bilde: - Du er bra nok

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer