Emilie Nereng:

Raser: - Ikke bra for noen av oss

Emilie Nereng går hardt ut mot regjeringens avgiftslette på lettbrus.

KRITISK: Emilie Nereng sier det hun mener om regjeringens forslag til å kutte avgiftene på lettbrus i sin Youtube-video. Foto: Emilie Nereng / Youtube. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å kutte avgiftene på sukkerfri brus er ikke det folkehelsetiltaket Norge trenger nå, sier Emilie Nereng til Se og Hør.

I videoen «Er Pepsi Max Bra?» på YouTubekanalen sin, går hun blant annet ut mot regjeringens foreslåtte avgiftslette på sukkerfri drikke.

- Sukkerfri brus er ikke bra for noen av oss. Jeg mener det bør være kos, på lik linje som vanlig brus.

UT MOT LETTBRUS: Emilie Nereng, influenser med bachelor i ernæring, er oppgitt over regjeringens nye «folkehelsetiltak». Foto: Sara Johannessen
UT MOT LETTBRUS: Emilie Nereng, influenser med bachelor i ernæring, er oppgitt over regjeringens nye «folkehelsetiltak». Foto: Sara Johannessen Vis mer

Influenseren er kanskje best kjent som ungdomsbloggeren «Voe», som tidlig på 2010-tallet hadde en av Norges mest leste blogger. Nå har hun tatt en bachelor i ernæring på Høyskolen Kristiania, har et matprogram på Matkanalen, «Sunt og digg med Emilie Nereng», og er aktuell med kokeboka «Sunt og digg».

- Hva provoserer deg mest?

- For min del må folk gjerne drikke Pepsi Max. Men jeg stusser over at politikerne nesten fremmer det, når de velger å stille med Pepsi Max og Cola Zero i hånden når de skal presentere et folkehelsetiltak.

IKKE ET FETT: Nereng reagerer på politikernes posering med lettbrus. Faksimile: E24
IKKE ET FETT: Nereng reagerer på politikernes posering med lettbrus. Faksimile: E24 Vis mer

Det aktuelle bildet er fra en artikkel på E24, der Bollestad og Høie varslet avgiftskuttene i forkant av statsbudsjettet.

- Det er jo de som skal fremme gode tiltak på vegne av befolkningen.

Nereng presiserer at det er opp til hver enkelt å ta valg om hva vi skal spise og drikke, men hun ønsker at politikerne skal legge opp til at det er lett å ta gode valg.

- Det blir vanskelig når de fremmer lettbrus som et godt folkehelsetiltak.

SKAL GIFTE SEG: Tidligere toppblogger Emilie «Voe» Nereng er forlovet, og hun legger ikke skjul på at frieriet var svært etterlengtet. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Vi vet at skattelette på sunnere produkter virker. Jeg synes det er så utrolig irriterende at vi starter i denne enden, for Norge er allerede ledende når det gjelder sukkerfri brus, og helsa vår har ikke akkurat blitt så mye bedre.

Johanna Ellefsen Rostad, kommunikasjonsdirektør i Ringnes, som produserer Pepsi Max i Norge, tror folk som er glade i brus er godt klar over at vann er den beste tørstedrikken og at lettbrus ikke er et helseprodukt.

- Men som også Bent Høie uttalte da de presenterte avgiftsforslaget: I valget mellom en brus med og uten sukker, er det bedre at du drikker den uten sukker, sier hun.

- Har gjort noe med det!

- Når saken handler om at det blir en endring i avgiftene, høyere avgifter for brus med sukker, lavere for sukkerfri, er det ikke unaturlig at vi tar bilde av sukkerfri brus, sier Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre, til Se og Hør.

Stensland svarer på Se og Hørs henvendelse på vegne av Høie.

ET SKRITT: - Det har vært en stor diskusjon der regjeringen ble bedt om å gjøre noe med avgiften på brus. Det har vi gjort, sier Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre
ET SKRITT: - Det har vært en stor diskusjon der regjeringen ble bedt om å gjøre noe med avgiften på brus. Det har vi gjort, sier Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre Vis mer

- Vi er enige med Nereng om at brus og sukker ikke er det viktigste i denne debatten, men det har vært en gjentakende kritikk at avgiften har vært lik på brus med og uten sukker, så nå har vi gjort dette.

Sukkeravgiften har vært mye diskutert, særlig etter at den ble kraftig forhøyet et par år tilbake. Dagens omlegging til en gradert avgiftsstruktur er et resultat av et vedtak i Stortinget - som følge av denne diskusjonen.

- Det har vært kritisert kraftig av flere av landets fremste kostholdseksperter at det er lik avgift på sukkerholdig og sukkerfri brus. Dette er slutten på en lang diskusjon.

INGEN RING: Emilie «Voe» Nereng ble forlovet tidligere i år, men under lørdagens sending av «Skal vi danse» danset hun uten ringen. Video: Henriette Eilertsen / Rød Løper Vis mer

Kritisk til mediene

Bloggeren har en bachelor i ernæring, men lettbrus var ikke et stort tema under studiene. I tillegg til å lære om ulike næringsstoffer, og påvirkningen de har på kroppen, var det å lese forskning og stille oss kritiske til medienes framstilling en del av studiet.

- Jeg er opptatt av å ikke spre feilinformasjon, og faktisk fremme det som er viktig for helsa vår!

For ordens skyld er Nereng heller ikke helt fornøyd med en artikkel på Dagbladets forside denne uka: «Kuttet lettbrus, gikk ned 30 kilo», men så viser det seg at dette ikke var den eneste kostholdsendringen. Denne artikkelen er ikke tilgjengelig på nett.

- Jeg synes det er veldig spennende å dykke litt inn i ulike temaer og lære mer, sier Nereng, og legger til: - Men det er skummelt å gjøre dette, fordi det er en viss konsensus i Norge om at lettbrus er mye bedre enn vanlig brus, og jeg vet at jeg har en litt annen tilnærming til dette enn mange andre.

Hun presiserer likevel at kritikken ikke bare baseres på egne meninger, men viser til at det er mye forskning som tyder på at lettbrus ikke er så bra som man skulle tro.

I videoen viser hun også til at en rekke studier på lettbrus er finansiert av produsenter av sukkererstatninger.

- Tre fjerdedeler av forskning som viste en positiv effekt av lettbrus er sponset av produsenter av sukkererstatning, mens av dem som ikke er det, var det kun en fjerdedel som konkluderte med en positiv effekt.

FORELDRENES SKILSMISSE: I «Skal vi danse» danset Emilie «Voe» Nereng om foreldrenes skilsmsise. Vis mer

- Billigere frukt og grønt!

Regjeringens gradering av drikkeavgift etter sukkerinnhold er feil sted å begynne, ifølge Nereng. Men hvor synes hun regjeringen bør sette inn støtet?

- De burde kutte avgifter på sunne produkter som frukt, bær og grønnsaker. Og fisk burde være billigere en kjøtt, siden vi burde spise fisk et par ganger i uken, og begrense inntak av kjøtt.

- Vi vet at sukkerinntak blant barn og unge i dag er for høyt, og at dette derfor er et viktig bidrag for en bedre folkehelse. Men vi er også opptatt av et helhetlig folkehelsearbeid hvor dette bare er ett av mange tiltak som må på plass, sier KrFs helsepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, på vegne av Olaug Bollestad.

Nereng stusser også over at det kan være dyrere å kjøpe crispisalat enn chips, og tenker at dette er et sted vi burde ta grep.

Nereng er ikke negativ til et avgiftslette på sukkerfrie produkter, men reagerer på at regjeringen starter et sted der industrien har mer å tjene enn befolkningen.

- De som tjener mest på at sukkerfri brus blir billigere er drikkevareprodusentene, og de som allerede drikker mengder med lettbrus.

- Hva tenker du vi burde drikke?

- Vann! Det er kanskje litt kjedelig, men kullsyrevann gir jo følelsen av brus.

Et populistisk grep?

Da sukkeravgiften økte henviste Høie til finansdepartementet, og at dette var en fiskalavgift. Når den nå reguleres, er det av helsemessige årsaker.

- Er det ikke litt populistisk, eller lettvint, å tak i en veldig upopulær avgift, og ikke andre avgifter, som moms på frukt og grønt, som kanskje vil kunne få større og bedre helsemessige effekter?

- Det er ikke populistisk å forholde seg til noe man får kritikk av fra kostholdseksperter. Det har vært en stor diskusjon der regjeringen ble bedt om å gjøre noe med dette. Det har vi gjort.

- Burde ikke regjeringen ta tak andre steder?

DELTE MENINGER: Rød Løpers Kine Falch, Jonas Scheie Hammer og Thea Hope tester julens store nyhet; julebrus-is. Video: Julie Easter Christiansen Vis mer

- Om du leser Høyres programutkast, står det om sukkeravgifter at de i større grad skal reflektere sukkerinnholdet.

- Hva med Nerengs salateksempel? At det er billigere å kjøpe chips enn crispisalat?

- Det er så mye dyrere med salat enn chips, så for å få en reell avvisningseffekt i butikken må man kutte mer enn moms. Denne diskusjonen har vi ikke gått inn i nå, sier Stensland.

- Jeg regner med det har noe med kostnader å gjøre, men også andre forhold. Vi ønsker jo å ha et mest mulig nøytralt momssystem.

Han presiserer likevel at de ønsker å jobbe videre med denne problematikken.

- Helt personlig, så mener jeg at i hele debatten om kosthold, og spesielt overvektsdiskusjonen, så får sukker veldig stor oppmerksomhet. Det er summen av alt man spiser som betyr noe.

Han viser til samfunnsutviklingen de par siste årene, at vi spiser mer rask mat, som ikke nødvendigvis er billig. Han trekker likevel også fram kiosker med tre for to-tilbud på boller som gjør at raske kalorier er lett og rimelig tilgjengelig.

COMEBACK: Den tidligere toppbloggeren Emilie «Voe» Nereng var en av landets første og største bloggere for noen år tilbake, før hun valgte å trekke seg tilbake og slutte med bloggingen. Da hun ankom Elle-festen 2019 måtte vi spørre: Hva driver du med? Vis mer

- Det er godt kjent at livsstilssykdommer og overvekt er en sammensatt problemstilling og må løses med tiltak som både sikrer at vi beveger oss mer og spiser og drikker sunnere. Da trenger vi et bredt sett med virkemidler og bidrag fra både myndigheter og produsenter som oss, sier Rostad i Ringnes.

- Som bransje har vi siden 2016 jobbet sammen med myndighetene med et felles mål om å redusere folks inntak av sukker fra drikkevarer. Vi har opplevd at mange med oss har syntes at det er liten logikk i at folk som kjøper brus uten sukker har betalt sukkeravgift. Med avgiftsendringen som gjør at sukkerfri brus ilegges en redusert avgift får vi nå en etterlengtet sammenheng mellom felles mål og virkemidler.

Stensland viser også til at nordmenn har hatt en solid nedgang i sukkerinntak - og også salt og mettet fett. Dette etter godt samarbeid med industrien og dagligvarebransjen.

- Vi må jobbe videre med dem som produserer maten. Går du inn i dagligvarebutikker i dag, ser du resultatet av dette. Det skjer noe veldig positivt rundt dette nå. Avgiftene er en del av dette, men det er mye annet som spiller inn.

LES OGSÅ: Ble pappa igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer