Michael J. Fox:

Rammet av kraftig tilbakeslag

Skuespilleren avslører nytt helsemareritt.

TUNG PERIODE: Skuespiller Michael J. Fox har i et større intervju med The New York Times gått i detalj om det vanskelige året han har lagt bak seg. Foto: NTB Scanpix
TUNG PERIODE: Skuespiller Michael J. Fox har i et større intervju med The New York Times gått i detalj om det vanskelige året han har lagt bak seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I et større intervju med The New York Times Magazine avslører den kanadiske skuespilleren Michael J. Fox (57) at han har hatt et særdeles tøft år, rent helsemessig.

57-åringen, som i 1991 fikk diagnosen Parkinsons, måtte i april gjennomgå en operasjon i ryggen, fordi han slet med å stå oppreist uten å falle.

- Jeg hadde et vedvarende problem med ryggraden. Jeg ble fortalt at det var ufarlig, men hvis jeg ikke gjorde noe med det, ville jeg få redusert følelse i beina og vanskeligheter med å bevege meg. Plutselig begynte jeg å falle - mye, sier han til The New York Times.

- Nødvendig med operasjon

Fox beskriver en tilstand som kan knyttes til spinal stenose. Dette kan føre til ryggsmerter med utstråling til sete og lår eller legger. Operasjon er aktuelt om gangdistansen blir uakseptabelt kort, ved kontinuerlige smerter og ved problemer med kontroll over urinveiene og endetarmen, skriver NHI.

Parkinsons, som det for øvrig ikke finnes noen kur mot, gir på sin side skjelvinger, stivhet og dårlig koordinasjon. For skuespilleren ble det vanskelig å skille hvilken av de to som var årsaken til problemene.

GOD STØTTE: Michael J. Fox har vært gift med kona Tracy Pollan (58) i over 30 år, og sammen har de fire barn. Her er familien avbildet sammen i fjor høst. Foto: All Over Press
GOD STØTTE: Michael J. Fox har vært gift med kona Tracy Pollan (58) i over 30 år, og sammen har de fire barn. Her er familien avbildet sammen i fjor høst. Foto: All Over Press Vis mer

- Jeg prøvde å analysere hva som var Parkinsons og hva som var spinal-greiene. Det kom til et punkt hvor det mest sannsynlig var nødvendig med operasjon. Så jeg lot meg operere, etterfulgt av en intens mengde fysioterapi.

- 19 skruer og metallplate

Selv om operasjonen var vellykket, opplevde Fox et større tilbakeslag noen måneder senere.

- Jeg gjennomførte det jeg skulle, og etter hvert fikk jeg tilbud om skuespilleroppdrag. I august i fjor var det meningen at jeg skulle gå på jobb. Jeg våknet, gikk inn på kjøkkenet for å spise noe frokost, tråkket feil og ramlet. Jeg brakk armen noe så innmari. Jeg måtte operere inn 19 skruer og en metallplate. Det traff meg hardt.

Til tross for en tung periode, forsøker «Tilbake til fremtiden»-stjernen å se framover. Selv om han fortsatt har et ønske om å bedrive skuespill, er det ikke til å stikke under stol at det har blitt færre oppdrag med årene.

- Bortimot ufør

I et stort intervju med Haute Living i 2016 fortalte Fox om livet sitt med Parkinsons sykdom. Skuespilleren holdt diagnosen skjult fra offentligheten i nesten ti år, før han opprettet en egen stiftelse som arbeider for å finne en kur for Parkinsons. Å fortelle om sykdommen ble en oppvåkning for stjernen.

FREMTIDEN ER HER: 21. oktober 2015 var dagen det reises til i «Back to the Future II» fra 1989. Se Michael J. Fox og Christopher Lloyd diskutere hva filmen hadde rett i. Video: Toyota USA Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg ble diagnostisert for 25 år siden, og jeg skulle egentlig bare kunne jobbe i ti år framover. Det ble antatt at jeg kom til å være bortimot ufør på nåværende tidspunkt. Det er jeg langt ifra.

- Nå er jeg så dårlig som jeg kommer til å bli, og jeg kan fortsatt gå på butikken og drive markedsføring, sa Fox i intervjuet.

57-åringen var en av de mest kjente skuespillerne på 80- og 90-tallet.

Han ble først kjent fra tv-serien «Fem i familien», som rullet og gikk på tv-skjermer verden over i sju år på 80-tallet. Og han ble virkelig superstjerne etter å ha spilt i «Tilbake til fremtiden» fra 1985 og deretter oppfølgerne i 1989 og 1990.

LES OGSÅ: Gikk inn i sjokktilstand etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer