Coronaviruset og TV-programmer:

Rammes av corona

Underholdningsprogrammene gjør endringer grunnet viruset.

GJØR TILTAK: Det populære programmet «Senkveld» med Stian Blipp og Helene Olafsen sendes denne uken uten publikum som følge av coronaviruset. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
GJØR TILTAK: Det populære programmet «Senkveld» med Stian Blipp og Helene Olafsen sendes denne uken uten publikum som følge av coronaviruset. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har verden vært hardt rammet av det mye omtalte coronaviruset. Det har også kommet til Norge, og denne uken kom anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om at arrangementer med mer enn 500 deltakere avlyses eller utsettes.

Sykdommen ble oppdaget i industribyen Wuhan i Kina, og har siden spredt seg til store deler av verden. I Norge har i skrivende stund 277 mennesker fått påvist coronasmitte, og Folkehelseinstituttet oppdaterte i helgen sine karanteneanbefalinger.

Nå tar dermed flere av de store mediehusene i Norge grep, og flere melder endringer i programmet for de neste ukene og månedene.

BABY-KLAR: Helene Olafsen har termin 12. mars, men klarte likevel å spille inn «Senkveld» foran en tomt studio samme dag. Vis mer

Nå melder blant andre Discovery Norge at en rekke premierefester avlyses, i tråd med rådene fra helsemyndighetene for å ikke bidra til økt smittespredning.

– Når det kommer til premierefesten for «Ex on the Beach», må den dessverre avlyses, slik vi også avlyste festen for Dplay-serien «Sigurd fåkke pult» og «Rednecks i syden». Vår foreløpige vurdering er at deltakerne kan møte pressen, men vi kommer til å be både presse og deltakere holde seg hjemme hvis de enten føler seg syke eller nylig har kommet hjem fra risikoområder. Dette er i tråd med de rutinene vi har for ansatte, forteller Hanne McBride, kommuikasjonsdirektør i Discovery Norge til Se og Hør.

Fremdeles uvvist

Det er imidlertid ikke bare premierefester som avlyses. Når det gjelder innspilling av produksjoner de neste månedene, forteller McBride at også de vil være rammet av coronaviruset.

– Vi følger helsemyndighetenes anbefalinger og har derfor avlyst eller nedskalert alle våre arrangementer i nærmeste fremtid. Når det gjelder innspilling av produksjoner i månedene fremover, gjør vi løpende vurderinger. Alle produksjoner som vanligvis foregår med publikum i salen, gjøres nå uten publikum.

Dermed kan det se ut til at det fremdeles er uvvist hva som vil skje med blant annet innspillingen av høstens sesong av «Ex on the Beach», som i utgangspunktet har planlagt å sende to sesonger i året.

RAMMET: «Ex on the Beach» er blant programmene som nå blir rammet av de nye anbefalingene fra Folkehelseinstituttet. Foto: Toke Mathias Riskjær / Dplay
RAMMET: «Ex on the Beach» er blant programmene som nå blir rammet av de nye anbefalingene fra Folkehelseinstituttet. Foto: Toke Mathias Riskjær / Dplay Vis mer

Uten publikum

En rekke andre underholdningsprogrammer, deriblant det populære fredagsprogrammet «Senkveld med Helene og Stian» vil også være rammet. Denne uken vil derfor sendingen gå uten publikum.

– Vi har bestemt at torsdagens «Senkveld»-opptak skal gjøres uten publikum, og vurderer fortløpende hva vi gjør under neste fredags livesending fra «Idol». Vi følger utviklingen løpende og rådene fra helsemyndighetene, i tillegg til å gjøre egne vurderinger. Det et er viktig for oss å sikre drift av TV 2 og ikke å bidra til økt smittespredning, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

På listen over sendinger som står i fare for å bli rammet av coronaviruset, finner vi også «Gullruten», som er planlagt å skje i mai. Skal vi derimot tro styreleder Åse Kringstad, vil sendingen trolig gå som normalt.

- Vi planlegger per i dag for at Gullruten skal arrangeres som normalt, men vi i Stiftelsen Gullruten gjør selvsagt løpende vurderinger sammen med Nordisk Film TV og TV 2 i tråd med råd og instrukser fra Folkehelseinstituttet, og lokale og nasjonale myndigheter, sier Åse Kringstad, leder i Virke Produsentforeningen og styreleder i Gullruten.

RETRO: Stian Blipp er i dag en av landets mest profilerte programledere. Det mange - inkludert makker Helene Olafsen - har glemt, er at han deltok i «Norske Talenter» i 2009. Vis mer

Hardt rammet

Det er ikke bare Discovery Norge og TV 2 som gjør endringer. Tidligere i dag ble det også klart at NRK tar grep, og at alle programinnspillinger med både flere og færre enn 500 publikummere vil sendes uten publikum.

-  NRK har både  et samfunnsoppdrag og et  beredskapsansvar  vi skal ivareta. Vi  har muligheten til å  gjennomføre  opptak av TV-sendinger og lignende uten  publikum i studio og fortsatt ha et godt tilbud på TV og radio. Dette er selvsagt leit for de som har gledet seg til å være publikum, men vi ønsker å være føre var, sier marked- og kommunikasjonssjef Christine Viland.

RAMMET: «Lindmo» er et av programmene som nå vil spilles inn uten publikum. Foto: NTB Scanpix
RAMMET: «Lindmo» er et av programmene som nå vil spilles inn uten publikum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det betyr at populære programmer som «Lindmo», «Nytt på Nytt» og «Lørdagsrådet» vil være preget av endringen. NRK opplyser imidlertid at de fortsatt vil ha medvirkende gjester og deltakere i programmer, og at sendingene publiseres som vanlig.

LES OGSÅ: Stjernen frykter coronavirus

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer