Solveig Kloppen og sorg:

«Pust med magen, mamma»

Solveig Kloppen og ektemannen åpner seg om den tunge tiden etter at førstnevnte mistet både mor og storesøster.

GOD STØTTE: I 2017 mistet Solveig Kloppen både mor og søster. At hun hadde ektemannen ved sin side var helt avgjørende for den tunge sorgprosessen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GOD STØTTE: I 2017 mistet Solveig Kloppen både mor og søster. At hun hadde ektemannen ved sin side var helt avgjørende for den tunge sorgprosessen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Året 2017 skulle vise seg å bli et svært tungt år for den folkekjære programlederen Solveig Kloppen (49), som brått fikk livet snudd på hodet. Moren Bjørg døde, 80 år gammel. Bare seks uker senere tok storesøsteren Kathrine livet sitt.

Dette har programlederen flere ganger valgt å være åpen om, og sorgen resulterte blant annet i tv-serien «Det jeg ikke fikk sagt».

Et av menneskene som har hjulpet henne gjennom den vonde tiden, er ektemannen Kjartan Brügger Bjånesøy (50). Sammen har de to barn, Albert og Klara.

«Prøv å tenk på noe fint»

I en ny episode av podkasten «Mellom oss» med Karen Marie Berg, som siden starten av 2021 har tatt for seg hvordan det er å miste noen du elsker i «Sorgens kapittel», forteller nå ekteparet hvordan den vonde tiden var, og hvordan det gikk utover forholdet.

13. august 2017 våknet Solveig Kloppen midt på natten. Søsteren hadde forsvunnet, og ingen hadde hørt fra henne. Hun ble senere funnet på et hotellrom. Da telefonen fra politiet kom, satt Solveig Kloppen på trappa sammen med sønnen. Hun husker hun hylte.

Hele familien på fire samlet seg i en liten blå sofa i stua - tett inntil hverandre.

- Da husker jeg Klara lente seg inntil meg og sa «Pust med magen, mamma, pust med magen. Prøv å tenk på noe fint», forteller hun i podkasten.

TRØST: Mens Solveig Kloppen mistet mor og søster på kort tid, opplevde Vanessa Rudjord noe av det samme, da hennes far og bror gikk bort med kort tids mellomrom. Hvordan reiser man seg fra noe sånt? I «En kveld hos Kloppen» deler de erfaringer fra den tunge tiden. Vis mer

Ensomt

Kjartan forsto allerede da at han måtte ta ansvar. Spesielt for barnas del, som de var fast bestemte på å involvere i prosessen.

- Jeg synes det var helt grusomt, men jeg hadde en annen oppgave enn å rakne. Jeg tenkte mest på min egen flokk, og at dette var noe de kom til å ta med seg videre, forteller Kjartan i podkasten.

Det var han som fikk jobben med å ringe rundt til alle nære og kjære for å meddele hva som hadde skjedd. Kona var nemlig knapt til å kjenne igjen, og han måtte innta en ny rolle.

Nettopp den rollen beskriver han som svært ensom, fordi det ikke var hans sorg.

ÅPNER OPP: I fredagens episode av «Senkveld» på TV 2, blir det mange følelser for Julie Bergan når hun forteller om hvordan det oppleves å ha kjærlighetssorg som artist. Video: TV 2 Vis mer

- En tålmodighetsprøve

Kloppen var raskt tilbake på jobb etter de to dødsfallene, og brukte det som en måte å bearbeide sorgen på. Tidligere har hun beskrevet det som en flukt. De gangene hun hadde litt overskudd kunne hun finne på å dra på hyttetur med venninner.

Da ble det svært ensomt for ektemannen, som legger til at det hele ble en tålmodighetsprøve der han gikk og lengtet etter normalitet.

- Heldigvis har vi et så bra fundament at jeg aldri ble redd for oss, men så skjønner jeg at forhold kan ryke i en sånn prosess, for man blir satt på en prøve. Men jeg var aldri redd for oss. Jeg følte at vi sto rustet til det, men på et tidspunkt tenkte jeg at det måtte skje noe. Jeg følte Solveig måtte ta et valg, om hun skulle ta den sorgen på alvor eller flykte fra den og la det gå utover oss.

- Det var et vendepunkt. Det var avgjørende at du sa «sånn kan vi ikke ha det, nå må du få hjelp», skyter Solveig inn.

Se og Hør har vært i kontakt med Solveig Kloppen, som opplyser at hun ikke har noen kommentar utover det som kommer frem i podkasten.

BRUTALT: Sofie Nilsen er en av influenserne i TV2 Livsstil-serien «Bloggerne». Der åpner hun opp om hvordan det var å miste pappaen sin i ung alder. Video: TV2 Sumo Vis mer

Gikk til psykolog

I Ida Fladens (35) podkast, «Ida med hjertet i hånden», åpnet Kloppen seg opp om den tunge tiden. Den gang fortalte hun blant annet at hun begynte å gå til psykolog igjen, noe hun hadde gjort tidligere, og tok tak i de vonde følelsene. Også ektemannen var med til psykolog.

Dette hjalp, da programlederen fikk satt ord på sorgen. Det hjalp også at ektemannen stilte opp på hjemmebane, og Kloppen har tidligere beskrevet ham som en «klippe» i hjemmet da tingene var på sitt aller tyngste.

LES OGSÅ: - Verste beskjeden jeg har fått noen gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer