Terje «Pushwagner» Brofos er død:

Pushwagner er død

Den norske kunstneren er død, 77 år gammel.

GIKK BORT: Den anerkjente kunsteren Terje Brofos, bedre kjent som Hariton Pushwagner, er død. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GIKK BORT: Den anerkjente kunsteren Terje Brofos, bedre kjent som Hariton Pushwagner, er død. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Den norske kunstneren Terje Brofos, bedre kjent under artistnavnet Hariton Pushwagner, er død.

Det melder NTB.

Brofos ble 77 år gammel, og gikk bort natt til tirsdag.

Han led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Advokaten understreker at han ikke vil gi ytterligere kommentarer.

I et intervju med Dagbladet i desember, snakket Brofos blant annet om kols-diagnosen sin og frykten for døden:

- Jeg er livredd for å dø. Tenker på døden hele tiden. Jeg vil leve. Jeg røyker ikke 80 om dagen lenger, bare når jeg får lyst. Jeg elsker å kjenne rusen av nikotin i hjernen når jeg trekker dype drag, sa han til avisen.

GÅTT BORT: Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Han var blant våre viktigste samtidkunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst. Video/foto: NTB Scanpix/DagbladetVis mer Vis mer

- Mye forsvinner med ham

Reaksjonene fra kunstermiljøet har allerede begynt å strømme inn, blant annet fra billedkunstner Unni Askeland (55).

Hun har delt et bilde av Pushwagner på Instagram, sammen med en kort tekst:

- Jeg elsket deg. Det vil jeg alltid gjøre! Hvil i fred ...

I en tekstmelding til Se og Hør skriver Askeland følgende om kunstnerens bortgang:

- Hva skal jeg si ... En fantastisk kunstner og god venn er borte. Mye forsvinner med ham. En glede og villskap som ingen andre har. Vi hadde en helt spesiell kontakt. Han var òg så stolt av datteren sin. Sist jeg så han, var hun med og spiste middag på Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Nå gleder jeg meg til neste utstilling i Kunsthall Oslo. Han blir savnet!

Saken fortsetter nedenfor.

I loved you ❤️ I always will! Rest in peace... #pushwagner#

Et innlegg delt av unnix (@unnix)

Etterlater seg en datter

Pushwagner etterlater seg datteren Elizabeth Brofos, som han fikk med ekskona Ellen Elisabeth Alstad.

I et intervju med Dagbladet i 2011, fortalte Elizabeth at det først var det siste året hun hadde fått lov til å kalle ham «pappa»:

- Før fikk jeg alltid kjeft når jeg sa det. Han er ikke et A4-menneske og har aldri vært en far for meg. I så fall er det på en veldig spesiell måte, sa hun til avisen den gang.

Pushwagner og Alstad møttes på fest en gang tidlig på 80-tallet og giftet seg to år etter det første møtet.

Paret levde et omflakkende liv i storbyer som New York og Paris, der kunsten var eneste fokus.

- Det var et liv i ytterste fattigdom, fullstendig viet til arbeid med bilder. Vi satt side ved side og arbeidet hele natten, helt til klokken sju på morgenen. Så sov vi til klokken 17, sto opp og begynte på igjen. Kun avbrutt av de vanskelige periodene. Da kunne bilder bli ødelagt også, fortalte Alstad til Varden i 2015.

I starten av april delte Elizabeth Brofos et koselig bilde av seg selv og faren sammen på Instagram.

Saken fortsetter nedenfor.
I tillegg etterlater Pushwagner seg datteren Bonnie Brofos, som han fikk med sin første kone Sally.

Ble tegnet av Pushwagner

Artist Carina Dahl (32) er også blant dem som har tatt til sosiale medier for å minnes Terje Brofos tirsdag ettermiddag.

På Instagram har hun publisert et bilde av seg selv og Pushwagner, der han lager en tusjtegning av henne i en bok.

Overfor Se og Hør forteller hun om bakgrunnen for dette møtet med den svært anerkjente billedkunstneren:

- Vi satt en gjeng og hadde søndagsmiddag på Olivia på Tjuvholmen, blant annet sammen med Petter Northug. Plutselig kom en mann bort med en tegning av Petter, og vi snudde oss og så at Pushwagner satt på nabobordet og hilste. Han hadde tegnet Petter, sier Dahl.

Saken fortsetter nedenfor.

Ifølge 32-åringen var Pushwagner svært interessert i langrenn, og han skal ha invitert dem med seg til galleriet, hvor de pratet og koste seg.

- Også ble jeg tegnet i boka hans som jeg fikk med meg. Det var en utrolig fin opplevelse, og jeg elsker når nordmenn er så unorske og åpne. Han har alltid gitt meg en klem og hilst når vi har møttes i etterkant, og jeg digger stilen hans - både i maleriene og som person. Et ekte ikon! fastslår Carina Dahl.

HØSTEN 2017: Hariton Pushwagner, egentlig Terje Brofos, ankommer en mottakelse for 250 norske kunstnere og artister i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HØSTEN 2017: Hariton Pushwagner, egentlig Terje Brofos, ankommer en mottakelse for 250 norske kunstnere og artister i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Anerkjent kunstner

Terje Brofos ble født på Berg i Oslo den 2. mai 1940.

Han fikk utdanningen sin ved Statens Kunst- og håndverksskole mellom 1958 og 1961, og fra 1963 til 1966 gikk han på Statens Kunstakademi.

Pushwagner var både maler og grafiker, i tillegg til popkunstner. Han var blant våre viktigste samtidkunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst.

Pushwagner er kjent for sine fargerike, popart-inspirerte bilder, og forfatteren Axel Jensen, som Pushwagner ble kjent med på slutten av 1960-tallet, ble viktig for kunsten hans. Samfunnskritikk var et viktig element i kunstnerens bilder.

LES OGSÅ: Politiet med nye detaljer om Aviciis dødsfall