Kloning av hunder:

Punget ut for å klone hunden sin

Barbra Streisand ble overrasket over resultatet.

LYKKE: Barbra Streisand mistet hunden sin i fjor. Samantha ble 14 år gammel, og tapet var stort for den verdenskjente multikunstneren. Hun valgte derfor å klone sin elskede hund. Foto: NTB scanpix / Privat
LYKKE: Barbra Streisand mistet hunden sin i fjor. Samantha ble 14 år gammel, og tapet var stort for den verdenskjente multikunstneren. Hun valgte derfor å klone sin elskede hund. Foto: NTB scanpix / Privat Vis mer
Publisert

(Dagbladet): Det er kanskje ingen stor trend å klone dyr, men det er fullt mulig. Det høres ut som noe fra en science fiction-roman fra tidlig 60-tallet, men de siste åra har teknologien blitt såpass bra at det fungerer - mot at man betaler en pen sum.

En som ikke hører hjemme i nevnte, fiksjonelle roman, er Broadway-stjerna Barbra Streisand (75). Hun har vunnet utallige priser for sine rolletolkninger og musikalske prestasjoner, og er i dag et ikon i USA.

Hun har altså nå valgt å gå kloningens vei, med et håp om å bli gjenforent med sin avdøde hund.

HELT LIKE: Sinogene, et firma basert på bioteknologi i Kina kloner hunder, fordi hundene deler de mest arvelige sykdommene som mennesker gjør, og kan utgjøre en forskjell innen medisin. Video: CNN Vis mer

Lang og dyr prosess

Den bisarre historien startet i fjor da Samantha, hennes coton de tuléar-hund døde,14 år gammel. Hunderasen kjennetegnes av små, lodne og hvite hunder, ofte med krøllete pels.

Streisand har hatt flere slike hunder gjennom sitt innholdsrike liv, men akkurat Samantha var det noe spesielt ved. Hun ønsket å få henne tilbake.

Missing my girl Samantha. Look at those eyes... the depth in them. Her Mom xo.

A post shared by Barbra Streisand (@barbrastreisand) on

- Jeg var så knust at jeg ønsket å ha henne med meg på en eller annen måte. Det hadde vært enklere å takle tapet om jeg hadde en del av henne som levde videre, noe som kom fra DNAet hennes, har hun skrevet i et kronikk i New York Times.

Artisten skriver at de tok genmateriale fra hundens munn og mage, slik at det kunne sendes videre til et kloningssenter i Texas.

- Vi var ikke sikre på om cellene skulle feste seg. En venn av meg hadde klonet hunden sin tidligere, og jeg var veldig imponert med den hunden, skriver hun.

Det er ingen enkel prosess å klone en hund. For det første har man det økonomiske perspektivet. Ifølge klinikkens egne nettsider koster det så mye som 25 000 dollar å klone en hund, i underkant av 200 000 norske kroner. Etter det, kommer selve prosessen med å klone et dyr.

National Geographic har sitert magasinet Scientific American, som har intervjuet John Woestendick. Han har skrevet en bok om prosessen.

- I tillegg til at man må samle vev fra den originale hunden, må klonearbeiderne hente inn egg fra en tispe med løpetid - kanskje et dusin eller flere. Så «zapper» man de sammensatte cellene med elektrisitet, slik at de begynner å dele seg. Så trenger man en surrogattispe, som kan bære valpene fram mot fødsel, sier eksperten.

Stort resultat

Cellekjernen fra egget fjernes, og den originale hundens gener blir så injisert inn i egget. Hele prosessen fra start til slutt tar nærmere 60 dager. Ifølge magasinet kan det hende at kloner ikke er helt identiske med de originale dyrene de er laget på, og personligheten til dyret vil trolig også være ulikt.

ANERKJENT: Barbra Streisand har lang erfaring i underholdningsbransjen. Hun er skuespiller, regissør, produsent, manusforfatter, komponist og ikke minst sanger. Her opptrådte hun i New York i 2012. Foto: AP.
ANERKJENT: Barbra Streisand har lang erfaring i underholdningsbransjen. Hun er skuespiller, regissør, produsent, manusforfatter, komponist og ikke minst sanger. Her opptrådte hun i New York i 2012. Foto: AP. Vis mer

Mens Streisand ventet på å høre om hunden hennes hadde blitt klonet, adopterte hun to nye hunder. Etter å ha ønsket dem velkommen, fikk hun telefonsamtalen hun ventet på.

- Ikke bare fungerte kloningen, men det ble hele fire valper. Dessverre døde den svakeste før de var gamle nok til å komme til meg, skriver stjerna.

Totalt fem hunder hadde Streisand plutselig i hus. Hun har beskrevet seg selv som en person som alltid tar med hundene sine, og at det er helt uaktuelt for henne å leve uten i hvert fall en hund.

Navnefeil

75-åringen har en lang fartstid i underholdningsbransjen, både som skuespiller, regissør, produsent, manusforfatter, komponist og sanger.

Da Dagbladet møtte ikonet i 2013, røpet hun hemmeligheten bak sin eventyrlige karriere.

- Hellige ku! Jeg lager ikke så mange filmer, og opptrer ikke så mye … Det er hemmeligheten. Less is more, sa Streisand.

FEIL UTTALE: Programleder i 60 minutes Michael Usher terget på seg den verdenskjente sangeren under et intervju: - Du uttaler navnet mitt feil. Video: 60 minutes Vis mer

​En skulle kanskje tro at «alle» kunne navnet ditt når du er internasjonal stjerne, men sånn er det ikke. I fjor så hun seg nødt til å korrigere en programleder, som konsekvent uttalte navnet hennes feil

Programleder Michael Ushers uttale-tabbe gikk nemlig ikke Hollywood-divaen hus forbi. Tvert imot.

- Hva er navnet mitt, sa du?, utropte hun oppgitt, og fortsatte:

- Sand. Klarer du å si Barbra STREI-sand? Ikke STREI-zand, sa den verdenskjente sangeren.

Det er ikke første gang Barbra Streisand lærer noen å uttale navnet hennes riktig. Streisand hadde en høne å plukke med selveste Apple-sjefen, etter å ha oppdaget at Siri-funksjonen også uttaler etternavnet feil.

- Jeg ringte Tim Cook i Apple, og vi ble enige om å endre måten Siri sier navnet mitt på. Det skjer i neste oppdatering, den 30. september. Jeg håper det skjer, sa Streisand til radiokanalen NPR. ​

LES OGSÅ: ​Viste frem sin ufødte sønn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer