<strong>ANGRER IKKE:</strong> Dani Didriksen er en av flere vardøværinger vi møter i NRKs dokumentarserie. Han synes det er morsomt å se seg selv på TV. Foto: f(x) produksjoner AS
ANGRER IKKE: Dani Didriksen er en av flere vardøværinger vi møter i NRKs dokumentarserie. Han synes det er morsomt å se seg selv på TV. Foto: f(x) produksjoner AS Vis mer

Psykolog advarer mot NRKs «Snøballkrigen»

- Når det kun fokuseres på det negative i serien, blir det et problem...

Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: NRK-serien «Snøballkrigen» har blitt kritisert for å framstille finnmarkinger som late og med lav arbeidsmoral, og serien virker også på mange som å framstille nordlendingene som drikkeglade og grovkjefta.

- Det er morsomt å se på kritikken vi får fra Sør-Norge, men den ler jeg bare av. Jeg tar det ikke høytidelig, og jeg har bedre ting å gjøre enn å bry meg om hva folk mener, sier Dani Didriksen til Seher.no.

Han er en av flere Vardøværinger vi møter i NRKs dokumentarserie, hvor produsent Fridtjof Kjæreng har fulgt innbyggerne i ulike Vardø-miljøer i deres mange opp og nedturer.

- Kan bli en nedtur for mange
Psykolog John Petter Fagerhaug mener imidlertid det er viktig å tenke seg godt om før man lar seg filme av et TV-team.

- Er du på fest og gjør noe dumt på TV, er det mange som kan oppleve å angre seg i ettertid. Man må tenke langsiktig. Folk liker å se på seg selv og det er moro med kjendisstatus, men det er en investering i framtiden. Når lysene slås av og man sitter der alene i sofaen, kan det bli en nedtur for mange. Det kan bli vanskelig å håndtere tilbakemeldingen fra verden, sier han til Seher.no.

Fagerhaug viser til at enkelte som lar seg utlevere i realityserer kan føle seg sårbare når kjendisstatusen går over.

- Når det kun fokuseres på det negative i serien, blir det et problem. Men så er det jo slik at det er det negative som selger, og det er det media vil ha. Man blir et produkt i det man lar seg eksponere, og risikoen er stor. Man blir veldig sårbar etter å ha utlevert seg på denne måten, spesielt dersom man bryr seg om hva alle rundt mener.

Dani angrer foreløpig ikke på TV-deltagelsen. I serien møter vi han som festglad og arbeidsledig, men i dag jobber han som ambulansesjåfør.

- Jeg angrer ikke, for jeg synes jo ikke jeg har gjort så mye drøye ting på TV, og litt selvironi må man ha.

Tenkte du gjennom konsekvensene av deltagelsen for du takket ja til å bli filmet?

- Produsenten spurte om han kunne komme hjem til meg og filme en dag, og plutselig var jeg bare med. Så jeg rakk ikke tenke over det egentlig. Men jeg er ikke akkurat noen Paradise Hotel-deltager som flyr rundt naken. Det kunne jeg aldri vært med på – der går grensen.

- Gedigent omdømmetap
Statsviter Kjell Are Røvik fortalte nylig til avisen Nordlys at han følte seg uvel etter å ha sett første episode av «Snøballkrigen».

– Et stort verre bilde av vardøværingen går det ikke an å presentere. Dette er et gedigent omdømmetap for byen, og det er ingen tvil om at dette er redigering av virkeligheten, sier Røvik.

I kommentarfeltet til saken synes imidlertid flere nordlendinger at serien kun speiler virkeligheten.

«Æ likte å programmet. Folk må tåle litt bannskap og det som man får med i «finnmarkspakken.Nordlendinga snakke rett fra levra, og det e bra. Fortsett med det»,
skriver Tor Harald.

«ÅÅÅÅÅ…herregud..må bare si at programmet va flott og artig... Vi nordlenninger kan både kjenne oss igjen og ikke…men for søringa som ser det så kan det være akkurat det samme hva dem mener, for bare de hører den nordnorske dialekten så har de negative meninger osv om oss…»,
skriver Linda.

En gang vardøværing...

«Jeg er selv fra Vardø, men bor i Tromsø nå. Har ingenting imot serien! Det er jo slik Vardø er. Mer åpne mennesker skal man lete lenge etter. En gang vardøværing, alltid vardøværing.» lyder det fra en annen.
   
Filmskaper Fridtjof Kjæreng som kommer fra Tromsø har hatt suksess tidligere med «Snøhulemannen» og Lars Monsen sine villmarksfilmer, og har publikum har så langt også benket seg foran skjermen for å få med seg «Snøballkrigen».

Du kan se «Snøballkrigen» på NRK1 hver tirsdag klokken 21.30. Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

 
Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Fra øksekasting til snøballkasting


Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer