Fylleskandalen i «Farmen kjendis»:

- Provosert og forfjamset

«Farmens» egen Mads Hansen langer ut mot deltaker Sophie Elise Isachsen, mens tidligere deltakere raser mot TV 2 og mener seg forskjellsbehandlet.

INNRØMMER JUKS: Sophie Elise Isachsen er blant dem som har jukset i årets «Farmen kjendis». Nå får hun høre det av «Farmen»-programleder Mads Hansen. Foto: Alex Iversen / TV 2
INNRØMMER JUKS: Sophie Elise Isachsen er blant dem som har jukset i årets «Farmen kjendis». Nå får hun høre det av «Farmen»-programleder Mads Hansen. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert

Gjennom en årrekke har man sett utallige eksempler på at deltakere i «Farmen» og «Farmen kjendis» har tøyet regelstrikken litt vel langt under opptakene av programmet.

Opp gjennom årene er det nemlig flere som har blitt forsynt med luksusvarer fra utenforstående - deriblant mat, snacks og alkohol.

Så også i år.

Onsdag meldte nemlig flere medier, deriblant Se og Hør, at flere av deltakerne i år skal ha latt det gå sport i å smugle inn varer til gården. Med på «ulumskhetene» var blant andre Sophie Elise Isachsen (27) og Isak Dreyer (27).

NØDVENDIG: Det var helt nødvendig for «Farmen Kjendis»-deltakeren å ta med dette inn på gården. Reporter: Svend Aage Madsen. Video: Tor Lindseth/ Rød Løper Vis mer

TV 2 ga ingen straff

Den første handlelisten skal ha inneholdt ikke mindre enn ti sjokoladeplater, seks kebabruller, seks liter rødvin, seks liter sprit, to kilo kaffe, to liter saft og olje, skrev «God kveld Norge» onsdag, som også kunne melde at Isachsen skal ha tatt regningen - som havnet på over 30 000 kroner.

Se og Hør er kjent med at smuglingen skal ha vedvart over tid, og at flere deltakere skal ha vært svært beruset ved flere anledninger, både på dag- og kveldstid. Da produksjonen fant ut av hva som hadde skjedd, blant annet ved å se deltakere beruset med egne øyne, ble produksjonen satt på pause en liten stund - mens samtlige deltakere ble testet for corona.

SKUFFA: Endelig er «Farmen Kjendis» tilbake, og allerede i første episode blir det tårer når Kjersti Grini kommenterer hvordan kua ser ut. Reporter: Bjørn Ekker/ Thea Hope. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

TV 2 bekreftet onsdag at de etter hvert fikk nyss i at flere deltakere hadde forsøkt å skaffe seg goder fra utsiden. Likevel ble ingen straffet for å ha gjennomført handlingene.

- Eventuelle sanksjoner må være forholdsmessige, både for deltakere og produksjonen. Det å be noen forlate gården på grunn av regelbrudd er en veldig sterk sanksjon, og det krever som nevnt at vi har alle fakta på bordet. Ofte har vi ikke hele bildet før produksjonen er over. Vi kan heller ikke være så strenge at vi risikerer å havne i en situasjon der vi til slutt ikke har deltakere igjen, sa pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Se og Hør onsdag.

Måtte reise hjem i 2020

For drøyt halvannet år siden debuterte tidligere fotballspiller og influenser Mads Hansen (37) som programleder for «Farmen». I sin første sesong opplevde Hansen noe lignende av det som har foregått i år, da flere deltakere forlot gården, festet på hytter i nærheten - samt nøt godt av varer de fikk med seg inn på gården.

TØYET STRIKKEN: Isak Dreyer og Sophie Elise Isachsen var blant dem som drev urent spill inne på gården. Foto: Alex Iversen / TV 2
TØYET STRIKKEN: Isak Dreyer og Sophie Elise Isachsen var blant dem som drev urent spill inne på gården. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Den gang tok 37-åringen et knallhardt oppgjør med de involverte, og formidlet at én av dem måtte reise hjem. Hvem det ble var opp til dem selv.

Det endte til slutt med at Nils Kvalvik (40) tok en for laget, og forlot innspillingen.

Året etter, høsten 2021, skjedde noe lignende igjen. Den gang kunne Dagbladet avsløre at Robert Michael Scott (54) og Herman Herberth Herding (24) hadde hatt kontakt med utenforstående og smuglet inn varer på gården - noe bilder Se og Hørs fikk i hendene også beviste.

Scott og Herding ble imidlertid heller ikke straffet for «ulovlighetene» - som jo fant sted en god stund før Se og Hørs avsløringer.

REGELBRUDD: Vi har gjennom årene hatt flere tilfeller av regelbrudd inne på «Farmen». Juks i fjorårets sesong ble også avslørt. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Ut mot Sophie Elise

Overfor Se og Hør legger ikke programleder Mads Hansen, som bare leder «Farmen» og ikke «Farmen kjendis» («Farmen kjendis» ledes av Tiril Sjåstad Christiansen, journ.anm.), skjul på at han er oppgitt over det som har skjedd i årets «Farmen kjendis».

- Problemet med Scott og Herding var at vi ikke hadde klare bevis før innspillingen var ferdig. Hvem det var, og akkurat hva som hadde skjedd. Selv er jeg helt tydelig på det, internt og utad, at alt i den gaten her bør føre til at de skyldige blir kastet ut. Men det som skjer på «Farmen kjendis» nå … Der må de ha hatt en annen linje, sier han.

REAGERER: «Farmen»-programleder Mads Hansen har lite til overs for utsagnene til Sophie Elise Isachsen. Foto: Espen Solli / TV2
REAGERER: «Farmen»-programleder Mads Hansen har lite til overs for utsagnene til Sophie Elise Isachsen. Foto: Espen Solli / TV2 Vis mer

Onsdag uttalte Sophie Elise Isachsen følgende til Se og Hør, via TV 2:

- Vi har ikke gjort noe ulovlig, vi har deltatt i et konstruert TV-show for TV 2 og etter hvert gikk det litt sport i det fra vår side å sjekke hva vi klarte å få inn. En dag så jeg Isak ro på kryss og tvers av innsjøen, og da skjønte jeg at han hadde fått tak i alkohol og var ute og gravde ned skatten.

SJEKKET INN: Her er alle deltakerne i årets «Farmen kjendis». Foto: Espen Solli / TV 2
SJEKKET INN: Her er alle deltakerne i årets «Farmen kjendis». Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Utsagnet får Mads Hansen til å reagere kraftig.

- Jeg må si jeg blir en blanding av overrasket, forfjamset og provosert når Sophie Elise sier at dette ikke er ulovlig, uttaler programlederen, og forklarer:

UBEHAGELIG: Kjendisene har ikke vært lenge på «Farmen»-gården før to søte kaniner må slaktes. «Skikkelig ubehagelig» syntes en av deltakerne. Video: Thea Hope/Rød Løper Vis mer

- Nei, ifølge norsk lov er ikke dette ulovlig. Men hvis man bare skal forholde seg til norsk lov i alle norske TV-programmer og reality kan man gjøre ganske mye galt. Hun sier at det etter hvert ble en kamp mellom dem og produksjonen. Det blir det samme som at jeg skal sitte i en quiz og google alle svarene, og deretter si at jeg ikke gjorde noe ulovlig, men at det var en kamp mellom meg og quizmasteren.

Se og Hør har, gjennom TV 2, vært i kontakt med Isachsen, som har sett alle uttalelsene fra Mads Hansen. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Se og Hør har også stilt TV 2 en rekke spørsmål om kritikken som fremkommer i denne saken. Svarene fra kanalen kan du lese lenger ned.

TEMPRATUR: Det blir høy temperatur når familien til «Farmen»-Rob ser på TV-serien «Lykkeland». Video: «Sofa» på TV 2 Vis mer

- Svada

Mads Hansen lar seg forbløffe over deltakere som jukser, og som samtidig bedyrer at det var så «deilig å komme tilbake til 1922».

- Hundre prosent svada! Spiser du rullekebab på kveldene, lever du ikke i 1922. «Farmen» baserer seg på et tillitsforhold mellom deltakere og produksjonen, for det er ikke overvåkningskameraer der. Så hvis du åpenbart ikke er der for opplevelsen, er du da bare med i programmet for å få honoraret ditt, da? Opplevelsen får du faktisk ikke hvis du jukser.

Nils Kvalvik, som altså reiste hjem etter å ha brutt reglene i 2020, og som også opplevde å bli kastet ut fra «Torpet» året etter grunnet påstått juks, er ikke spesielt overrasket over at noen straffes for juks i programmet, mens andre tilsynelatende slipper unna.

TO DRÅPER VANN: «Farmen»-vinner Daniel Godø og den eneggede tvillingbroren Nicolai blir stadig forvekslet med hverandre. Video: Tor Lindseth Vis mer

- Det er tydelig at det hos TV 2 og Strix (produksjonsselskapet, journ.anm.) er forskjell på «kong Salomon» og «Jørgen Hattemaker». Deltakerne i «Farmen kjendis» er ikke mange ukene på innspilling, men klarer sannelig ikke å holde seg på matten de få ukene de skal være der engang! Når de attpåtil gjør det de gjør, blir de ikke sendt hjem, konstaterer han overfor Se og Hør.

- TV 2 styrer showet

Han mener kanalen og produksjonsselskapet forskjellsbehandler deltakerne.

- Sånn får det vel bare være, selv om det er kjipt. Jeg vet ikke hva det kommer av, men det kan vel være at TV 2 er livredde for å tråkke ekte kjendiser på tærne og å sende dem hjem. Jeg skjønner ikke greia. Selv terget jeg vel noen i produksjonen jeg ikke burde terget, mener han.

MÅTTE REISE: Nils Kvalvik (til venstre) pakket sekken sin og reiste fra «Farmen» i 2020. Året etter ble han kastet ut også fra «Torpet». Her avbildet med Mohamed Sarmadawy. Foto: Alex Iversen / TV 2
MÅTTE REISE: Nils Kvalvik (til venstre) pakket sekken sin og reiste fra «Farmen» i 2020. Året etter ble han kastet ut også fra «Torpet». Her avbildet med Mohamed Sarmadawy. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

På spørsmål om han blir forbannet over at andre slipper billigere unna enn ham selv, svarer han følgende:

- Selvsagt, men jeg kan ikke gå rundt å være forbannet. Det nytter ikke, da ødelegger jeg bare for meg selv.

SEIRET: Vinneren av «Farmen» 2021 ble kåret etter en uhyre jevn finale. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Etter samtalen med Se og Hør, og etter å ha satt seg ytterligere inn i «fylleskandalen» i årets «Farmen kjendis», tikker følgende sms inn fra en tydelig sjokkert Kvalvik.

«Farmen kjendis er ikke noe annet enn en barnekonkurranse, og dette svada-pratet kan TV 2 holde seg for gode til».

I neste sms skriver han:

«Hils TV 2 og be dem om å kysse meg på det høyeste punktet når jeg plukker bær. Makan til forskjellsbehandling skal man lete lenge etter. Ikke kom og fortell meg at det ikke er rigget for hvem som skal få være og hvem som skal få bli. «Farmen» skal være uten manus og regi, men sannheten er at det ikke er deltakerne, men de bak kamera som styrer showet hele veien».

GIFT: Frank og Eunike møttes på «Farmen» - nå er de endelig gift! Og de nøyde seg ikke bare med ett kyss. Video: Bjørn Ekker Vis mer

«Farmen»-deltaker: - Forbannet tydelig

Han får støtte av Raymond Røskeland (38), som sammen med Kvalvik var en del av jukset som ble avdekket i 2020.

- Det viser bare én ting det her, at dette er så falskt som det kan få blitt. Vi ble nesten hånet for det vi gjorde, mens én av oss ble sendt hjem. Etterpå er liksom lignende situasjoner helt greit? Jeg trodde det var «likhet for loven». Akkurat nå har jeg veldig god samvittighet for å ha spist de fiskekakene jeg spiste inne på «Farmen».

OPPGITT: Raymond Røskeland tok del i «Farmen»-jukset i 2020, som fikk store konsekvenser. Han er ikke nådig i sin kritikk av TV 2. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
OPPGITT: Raymond Røskeland tok del i «Farmen»-jukset i 2020, som fikk store konsekvenser. Han er ikke nådig i sin kritikk av TV 2. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Han mener bestemt at reglene i programmet ikke er like for alle.

- Det er helt forbannet tydelig. De får etter hvert bestemme seg om disse regelbruddene er ok eller om de skal slås ned på. Det er det jeg virkelig reagerer på her, at vi ikke snakker likhet for loven.

«RALLARFRUE»: Sidney Lundes blogg, der hun blogger om livet som «Farmen»-frua til Raymond Røskeland, har tatt helt av. Det har hun fått både positive og negative reaksjoner på. Video: Privat. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

TV 2 beklager

Se og Hør har konfrontert pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, med kritikken som framkommer i denne saken. Han bedyrer at «Farmen» og «Farmen kjendis» produseres på akkurat samme måte, og at de ikke forskjellsbehandler deltakerne.

- Utfordringen er at sammenhengen situasjonene oppstår i er forskjellig fra gang til gang, og at vi ofte ikke har hele bildet før langt senere i produksjonen. Eventuelle sanksjoner må i tillegg være forholdsmessige. Det er aldri med lett hjerte vi ber folk forlate produksjonen, mener han.

UVENNER: Kjell Strand og Robert «NorwayRob» Scott er fortsatt ikke på talefot etter det som skjedde inne på «Farmen»-gården. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Dahl sier at det å kaste ut deltakere er en veldig sterk sanksjon, som kanalen i det lengste ønsker å unngå.

- Men vi forstår at enkelte lar seg provosere av regelbruddene. Vi er de første til å beklage at dette skjer. Dette er noe vi gjerne skulle vært foruten, sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til Se og Hør.

Håper vinneren ikke jukset

Mads Hansen har lite eller ingen kjennskap til hvordan årets «Farmen kjendis» utspiller seg videre, ei heller hvem som til slutt vinner.

- Men jeg håper virkelig at vinneren ikke er blant dem som jukset. Da vil vi i så fall få en hundre prosent uverdig vinner. Hele premisset er å jobbe fra morgen til kveld for å klare ukeoppdraget, for på den måten få penger til mat. Det er hele motoren i konseptet, sier han.

Og:

SLÅR NED PÅ JUKS: Tidligere «Love Island»-vinner Morten Dalhaug innrømmer at han lar seg inspirere av Mads Hansen på Instagram. Video: Steffen Pettersen / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Om man bruker en brøkdel av honoraret sitt til å kjøpe mat, får du en fordel sammenlignet med dem som følger reglene. De som ikke er med på dette har dårligere forutsetninger for å yte like godt på både ukesoppdrag og i tvekamper. De som jukser får dermed konkurransemessige fortrinn, mener han.

- Burde én av de skyldige blitt sendt hjem i årets «Farmen kjendis», på samme måte som du sendte én hjem i din første «Farmen»-sesong?

- Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd i produksjonen, og sånn sett skal jeg ikke mene noe om hva de kunne, skulle eller burde ha gjort i den situasjonen, svarer Mads Hansen pragmatisk til Se og Hør.

LES OGSÅ: Tapte «Farmen»: - Det ødela alt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer