Mena Suvari:

- Prøvde bare å overleve

Skuespiller Mena Suvari ble rusavhengig etter gjentatte seksuelle overgrep.

UTSATT FOR OVERGREP: Mena Suvari har gjennomgått mer enn de fleste. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB
UTSATT FOR OVERGREP: Mena Suvari har gjennomgått mer enn de fleste. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB Vis mer
Publisert

Skuespilleren Mena Suvari (42) er mest kjent for sine opptredener i «American Beauty» og «American Pie».

I fjor kunne hun avsløre at hun og ektemannen, Michael Hope, ventet sitt første barn sammen, og i april var ventetiden over. De var blitt foreldre.

Utsatt for overgrep

Suvari har vært en anerkjent skuespiller helt siden karrierestarten i 1999. Hun har dermed fått oppleve mye gjennom årene som skuespiller.

Nå, i forbindelse med at hun slipper en ny selvbiografi, kommer det frem at hun har opplevd mye vondt i tiden før skuespillerkarrieren skjøt fart.

Forrige uke kom det blant annet frem at hun skal ha blitt utsatt for overgrep. Og ikke bare én gang. I selvbiografien, som er gjengitt av People, skriver 42-åringen at hun allerede som tolvåring skal ha blitt utsatt for en voldtekt. Da gikk hun i sjetteklasse på barneskolen.

Deretter skal hun ha vært offer for overgrep av flere ulike menn, helt frem til hun ble 20 år gammel. Som 15-åring flyttet hun til Los Angeles for å satse på en karriere som skuespiller. Der møtte hun en mann som etter hvert forsøkte å gjøre relasjonen seksuell, skriver hun videre.

Som 17-åring gikk hun inn i et tre år langt forhold. Heller ikke her slapp hun unna overgrepene. Mannen skal også ha tvunget henne til å bli med på en trekant med en annen kvinne.

RYSTENDE: Soveromsopptak fra 2017 vekker harme. Video: ELIAS ZAHL-PETTERSEN Vis mer

- Prøvde hva som helst

Alle disse gjentatte overgrepene fikk alvorlige konsekvenser for skuespilleren, som forteller at hun tok til dop for å distansere seg fra smerten.

«Jeg henvendte meg til enhver form for selvmedisinering jeg kunne finne, bare for å klare meg. Jeg prøvde bare å overleve», skriver hun i boken.

Det er ikke kjent om personene hun refererer til har fått noen rettslige konsekvenser. Personene er anonymisert i boken.

I et nytt intervju med People forteller 42-åringen at rusmisbruket innebar metaamfetamin, noe hun ble introdusert for første gang på ferie som tenåring.

- Åh, det satte meg helt ut. Og jeg trodde jeg aldri skulle se det igjen, men da jeg kom tilbake til Los Angeles møtte jeg en gruppe venner av venninnen min - og der var det.

FORTID: Rapperen Cardi B innrømmer å ha dopet ned menn og ranet dem i denne videoen som nå sprer seg i sosiale medier. Vis mer

Suvari, som bare var tenåring på den tiden, sier at hun «bare prøvde å overleve» etter å angivelig ha blitt voldtatt av en venn av sin eldre bror.

Men rusen sendte henne ned i en mørk dal.

- Jeg prøvde hva som helst. Og jeg mener hva som helst, sier hun til People.

Det var da hun møtte kjæresten, som etter hvert misbrukte henne - både fysisk og mentalt.

- Han likte ikke metamfetamin. Han hadde ikke noe problem med marihuana eller andre ting, men metamfetamin likte han ikke. Og derfor, på grunn av ham og miljøet jeg var i, fikk jeg muligheten til å prøve noe annet. Du vet, syre og ecstasy og slike ting.

SNAKKER UT: Lars Monsen åpner seg om alkoholforbruket i denne ukas Lindmo. Video: NRK Vis mer

Suvari hadde det så grusomt i det forholdet at rusen raskt utviklet seg til å bli en avhengighet. En dag bestemte hun seg imidlertid for at nok var nok. Hun dumpet kjæresten og sluttet med dop. Mye takket være støttende venner og terapi.

Redningen var arbeidet hennes, som hun omtaler som «den sunne avhengigheten jeg trengte for å erstatte rusavhengigheten med».

LES OGSÅ: - «Friends»-kollegene frykter for kameratens liv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer